Ezért éri meg őszibarackot termeszteni: a hazai gyümölcs számos betegség ellenszere
2024. június 10. 14:53
Napi 2-3 darab a magyarok egyik kedvenc gyümölcséből és minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthatunk.

Az őszibarack amellett, hogy vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyümölcs, pozitív hatást gyakorol a belső szerveinkre. Erősíti a fogazatot, megvéd a cukorbetegségtől, a szívproblémáktól, a vastagbélráktól, emellett még a bőrünket is szebbé varázsolja. Az alapanyagot könnyen beilleszthetjük az étrendünkbe, ráadásul fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket, csökkenthetjük a vércukorszintet.

Miért érdemes fogyasztani?
Az őszibarack bővelkedik magnéziumban, foszforban, káliumban, vasban, illetve B-, C-, E-, illetve K-vitaminokban. Tele van antioxidánsokkal, a vegyület pedig segít leküzdeni az oxidatív károsodást, segít megóvni a szervezetet az öregedéssel járó kellemetlenségektől és betegségektől. A legjobb, ha a lehető legfrissebb formájában fogyasztjuk, hiszen ilyenkor tartalmazza a legtöbbet ebből a vegyületből. Hamarosan megkezdődik a szezonja, így érdemes betárazni belőle.

Rosttartalmának köszönhetően ráadásul hozzájárulhat a megfelelő emésztéshez, segít megelőzni és megszüntetni a székrekedést. A rostjai táplálják a jótékony baktériumokat, amelyek a bélsejtek egészségéről gondoskodnak. Képes lehet csökkenteni a bélben kialakult gyulladásokat, olyan emésztési rendellenességek leküzdésében játszik szerepet, mint az irritábilis bél szindróma, illetve a fekélyes vastagbélgyulladás és a Chron-betegség.

Nem csak magát a gyümölcsöt érdemes fogyasztani, hanem a virágából készült kivonatot is, ami szintén javíthatja az emésztésünket.

Az őszibarack, mint rákellenes csodaszer
Sok gyümölcsről bebizonyosodott már, hogy segít megelőzni a különféle betegségeket. Ez a gyümölcs hozzájárulhat ahhoz, hogy megőrözzek a szívünk egészségét, csökkenti a szívbetegségek kialakulási esélyeit, mint a magas koleszterin vagy a magas vérnyomás. Jó hír, hogy mivel az epesav képes megkötni, így a gyümölccsel együtt az itt található koleszterin is kiürül a szervezetből.

Olyan jótékony növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek védelmet nyújthatnak a különféle rákos megbetegedésekkel szemben. A héja és a húsa egyaránt gazdag karotinoidokban és kávésavban. A kétféle antioxidáns rákellenes tulajdonságairól híresek. A magban található vegyületek pedig korlátozhatják a nem rákos bőrdaganatok növekedését, megakadályozhatják, hogy azok rosszindulatúvá váljanak.

Mivel polifenolokban gazdag, így csökkentheti a rákos sejtek, mint az emlőrákot okozó sejtek növekedését és terjedését. További előnye, hogy anélkül képes elpusztítani a rákos sejteket, hogy károsítanák az egészségeseket.
A kutatások bebizonyították, hogy naponta 2-3 őszibarack bőven elég ahhoz, hogy minden fontos tápanyaghoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájussunk. Magas rosttartalma még a vastagbélrák kialakulását is megelőzheti.
Forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Újabb fejlesztési hullám várható a kertészeti ágazatban
2024. szeptember 09. 15:57
Gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény ültetvény telepítésének támogatására szeptembertől 10-től; a kertészeti üvegházak, hűtőházak, zöldség- és burgonyatárolók fejlesztéséhez és a kapcsolódó post-harvest fejlesztések támogatására pedig szeptember 24-től nyújthatók be a támogatási kérelmek – mondta Feldman Zsolt szept. 6.-án pénteken Szentesen, a XIII. Magyar Paprika Napján.
5,5 tonna dinnyét kellett kivonni a forgalomból!
2024. augusztus 12. 15:13
A Nébih a görögdinnye értékesítést ellenőrizte mind a kereskedőknél, mind a termelőknél.
A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során 268 forgalmazót és 311 görögdinnyetételt ellenőriztek július második felében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a vármegyei kormányhivatalok zöldség-gyümölcs minőségellenőrei – közölte a hivatal.