Ezért éri meg őszibarackot termeszteni: a hazai gyümölcs számos betegség ellenszere
2024. június 10. 14:53
Napi 2-3 darab a magyarok egyik kedvenc gyümölcséből és minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthatunk.

Az őszibarack amellett, hogy vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyümölcs, pozitív hatást gyakorol a belső szerveinkre. Erősíti a fogazatot, megvéd a cukorbetegségtől, a szívproblémáktól, a vastagbélráktól, emellett még a bőrünket is szebbé varázsolja. Az alapanyagot könnyen beilleszthetjük az étrendünkbe, ráadásul fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket, csökkenthetjük a vércukorszintet.

Miért érdemes fogyasztani?
Az őszibarack bővelkedik magnéziumban, foszforban, káliumban, vasban, illetve B-, C-, E-, illetve K-vitaminokban. Tele van antioxidánsokkal, a vegyület pedig segít leküzdeni az oxidatív károsodást, segít megóvni a szervezetet az öregedéssel járó kellemetlenségektől és betegségektől. A legjobb, ha a lehető legfrissebb formájában fogyasztjuk, hiszen ilyenkor tartalmazza a legtöbbet ebből a vegyületből. Hamarosan megkezdődik a szezonja, így érdemes betárazni belőle.

Rosttartalmának köszönhetően ráadásul hozzájárulhat a megfelelő emésztéshez, segít megelőzni és megszüntetni a székrekedést. A rostjai táplálják a jótékony baktériumokat, amelyek a bélsejtek egészségéről gondoskodnak. Képes lehet csökkenteni a bélben kialakult gyulladásokat, olyan emésztési rendellenességek leküzdésében játszik szerepet, mint az irritábilis bél szindróma, illetve a fekélyes vastagbélgyulladás és a Chron-betegség.

Nem csak magát a gyümölcsöt érdemes fogyasztani, hanem a virágából készült kivonatot is, ami szintén javíthatja az emésztésünket.

Az őszibarack, mint rákellenes csodaszer
Sok gyümölcsről bebizonyosodott már, hogy segít megelőzni a különféle betegségeket. Ez a gyümölcs hozzájárulhat ahhoz, hogy megőrözzek a szívünk egészségét, csökkenti a szívbetegségek kialakulási esélyeit, mint a magas koleszterin vagy a magas vérnyomás. Jó hír, hogy mivel az epesav képes megkötni, így a gyümölccsel együtt az itt található koleszterin is kiürül a szervezetből.

Olyan jótékony növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek védelmet nyújthatnak a különféle rákos megbetegedésekkel szemben. A héja és a húsa egyaránt gazdag karotinoidokban és kávésavban. A kétféle antioxidáns rákellenes tulajdonságairól híresek. A magban található vegyületek pedig korlátozhatják a nem rákos bőrdaganatok növekedését, megakadályozhatják, hogy azok rosszindulatúvá váljanak.

Mivel polifenolokban gazdag, így csökkentheti a rákos sejtek, mint az emlőrákot okozó sejtek növekedését és terjedését. További előnye, hogy anélkül képes elpusztítani a rákos sejteket, hogy károsítanák az egészségeseket.
A kutatások bebizonyították, hogy naponta 2-3 őszibarack bőven elég ahhoz, hogy minden fontos tápanyaghoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájussunk. Magas rosttartalma még a vastagbélrák kialakulását is megelőzheti.
Forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Általánossá tenné a svédasztalos iskolai étkeztetést a HunGast
2024. február 02. 18:14
Kísérleti projektjének kedvező tapasztalatait látva általánossá tenné a svédasztalos iskolai étkeztetést a HunGast.
A sárgaborsó immunerősítő és még a feszültséget is oldja!
2022. december 21. 12:49
A téli időszakban igazi szuperhősként véd minket a sárgaborsó.
Szereted a sárgaborsót? Ha igen, minden okod megvan rá. Ha még nem kóstoltad, akkor minden okod meglesz rá, hogy ez ne maradjon így, hiszen nagyon finom és nagyon egészséges. A sárgaborsó a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készült növényi ételkészítmény. Ugye, milyen hivatalosan hangzik? Mennyivel egyszerűbb lenne úgy megfogalmazni, hogy valami igazán nagyon finom, ami átmelegít a hideg téli napokon és még a rosszkedvedet is csökkenti.