Ezért éri meg őszibarackot termeszteni: a hazai gyümölcs számos betegség ellenszere
2024. június 10. 14:53
Napi 2-3 darab a magyarok egyik kedvenc gyümölcséből és minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthatunk.
Az őszibarack amellett, hogy vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyümölcs, pozitív hatást gyakorol a belső szerveinkre. Erősíti a fogazatot, megvéd a cukorbetegségtől, a szívproblémáktól, a vastagbélráktól, emellett még a bőrünket is szebbé varázsolja. Az alapanyagot könnyen beilleszthetjük az étrendünkbe, ráadásul fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket, csökkenthetjük a vércukorszintet.
Miért érdemes fogyasztani?
Az őszibarack bővelkedik magnéziumban, foszforban, káliumban, vasban, illetve B-, C-, E-, illetve K-vitaminokban. Tele van antioxidánsokkal, a vegyület pedig segít leküzdeni az oxidatív károsodást, segít megóvni a szervezetet az öregedéssel járó kellemetlenségektől és betegségektől. A legjobb, ha a lehető legfrissebb formájában fogyasztjuk, hiszen ilyenkor tartalmazza a legtöbbet ebből a vegyületből. Hamarosan megkezdődik a szezonja, így érdemes betárazni belőle.
Rosttartalmának köszönhetően ráadásul hozzájárulhat a megfelelő emésztéshez, segít megelőzni és megszüntetni a székrekedést. A rostjai táplálják a jótékony baktériumokat, amelyek a bélsejtek egészségéről gondoskodnak. Képes lehet csökkenteni a bélben kialakult gyulladásokat, olyan emésztési rendellenességek leküzdésében játszik szerepet, mint az irritábilis bél szindróma, illetve a fekélyes vastagbélgyulladás és a Chron-betegség.
Nem csak magát a gyümölcsöt érdemes fogyasztani, hanem a virágából készült kivonatot is, ami szintén javíthatja az emésztésünket.
Az őszibarack, mint rákellenes csodaszer
Sok gyümölcsről bebizonyosodott már, hogy segít megelőzni a különféle betegségeket. Ez a gyümölcs hozzájárulhat ahhoz, hogy megőrözzek a szívünk egészségét, csökkenti a szívbetegségek kialakulási esélyeit, mint a magas koleszterin vagy a magas vérnyomás. Jó hír, hogy mivel az epesav képes megkötni, így a gyümölccsel együtt az itt található koleszterin is kiürül a szervezetből.
Olyan jótékony növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek védelmet nyújthatnak a különféle rákos megbetegedésekkel szemben. A héja és a húsa egyaránt gazdag karotinoidokban és kávésavban. A kétféle antioxidáns rákellenes tulajdonságairól híresek. A magban található vegyületek pedig korlátozhatják a nem rákos bőrdaganatok növekedését, megakadályozhatják, hogy azok rosszindulatúvá váljanak.
Mivel polifenolokban gazdag, így csökkentheti a rákos sejtek, mint az emlőrákot okozó sejtek növekedését és terjedését. További előnye, hogy anélkül képes elpusztítani a rákos sejteket, hogy károsítanák az egészségeseket.
A kutatások bebizonyították, hogy naponta 2-3 őszibarack bőven elég ahhoz, hogy minden fontos tápanyaghoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájussunk. Magas rosttartalma még a vastagbélrák kialakulását is megelőzheti.
Forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
A helyi termékek fogyasztását népszerűsíti az agrárkamara
2023. október 25. 16:37
A magyar gazdálkodók országszerte minőségi élelmiszereket termelnek, és a helyi termékek nagyobb arányú vásárlásával a fogyasztók segíthetik a vidéki termelők gyors piacra jutását, a vidéki lakosság megélhetését és a vidék megtartóerejét – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Helyi termék rendezvénysorozaton elhangzott előadások és bemutatott jó gyakorlatok alapján szerdán az MTI-vel.
Békés megyében is megjelent a madárinfluenza
2022. december 01. 10:05
Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.