Ezért repülnek az ablaknak a madarak

2024. augusztus 02. 14:06
És így akadályozhatjuk meg, hogy ez megtörténjen.
Ezért repülnek az ablaknak a madarak
A madarak nemcsak amiatt repülnek az ablaknak, mert az átlátszó felület megtéveszti őket, hanem van, hogy meg akarják védeni a területüket. Amikor ugyanis meglátják magukat a visszatükröződésben, sokszor illetéktelen behatolót érzékelnek, és támadásba lendülnek. Ez nemcsak a tojásaik és fészkük védelmére irányuló reflex, hanem a potenciális társak figyelmét is így akarják felhívni magukra.
 
Van néhány egyszerű praktika, amellyel csökkenthető az ilyen balesetek előfordulásának gyakorisága. A legalapvetőbb a madarat bosszantó visszatükröződés eltávolítása, például lássuk el fóliával az ablakot. A British Trust for Ornithology szerint emellett a felületekhez való hozzáférés növényekkel történő akadályozása is segíthet.
 
Ha egy madár nekicsapódik a felületnek, segítségre lehet szüksége. Ilyenkor úgy vizsgálhatjuk meg, hogy él-e még, hogy ellenőrizzük a lábát: ha az mozog, valószínűleg csak eszméletlen, ha nem, akkor nagy valószínűséggel elpusztult az egyed. A sérült, de még élő állatokat óvatosan fel kell emelni, majd szakértő segítségét kérni.
 
Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

Tabutémákat hoz felszínre a magyarországi vízprobléma

2023. január 06. 17:11
Öntözésfejlesztés nélkül nem képzelhető el a gazdaságos termelés.
 
1,5 millió hektáron okozott súlyos károkat az aszály, ami a novekedes.hu szerint tabunak számító, politikai szempontból is kényes témákat vetett fel. Ilyen például a Tisza drasztikus szabályozása, ami hátrányos következményekkel jár az agráriumban, illetve annak a kérdése is, hogy egyre többen tartanák szükségesnek a hazai folyókon -  így a Dunán is - újabb duzzasztók megépítését az országon átfolyó vízmennyiség visszatartása érdekében.

Nem is hinnéd, mennyi feladatra létezik már autonóm agrárgép! Itt vannak a legújabb fejlesztések!

2023. február 17. 11:09
FIRA 2023: Aktuális újdonságok az agrárrobotok és a gépészet világából. Összeszedtük neked a legérdekesebbeket.
 
A nagyszabású, szántóföldi bemutatókkal egybekötött kiállítás február 7-9. között került megrendezésre a franciaországi Toulouse városában. A FIRA következő állomása Kaliforniában lesz 2023. szeptember 19-21. között.