Feketeleves, ágyúdörgés és vitézek várják a látogatókat a Végvári Vigasságokon

2024. július 12. 13:21
A Dobó István Vármúzeum idén is megrendezi az egri nyár történelmi fesztiválját. A XXVIII. Végvári Vigasságok két napja alatt több mint száz hagyományőrző ver tábort a történelmi falak között.
Feketeleves, ágyúdörgés és vitézek várják a látogatókat a Végvári Vigasságokon
Ismét középkori forgataggal telik meg a várudvar 2024. július 19-20-21-én. 13 hagyományőrző csoport, 3 régizene együttes, kézműves mesterek lakják be az Egri vár udvarát.
 
Idén először egy 0., szakmai nappal is várják látogatókat. Pénteken 10:00-16:00 között 11 tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők. Az Egri vár vitézei, valamint a néprajzi és régészeti kiállításuk kurátorai kalauzolják az résztvevőket a kiállításokban.
A hétvégi programkínálat középpontjába a már szokásos puskaropogás és vitézi virtus mellett a koraújkori gasztronómia kerül. A hagyományőrző csoportok táborait járva nem csak fegyvereiket, életmódjukat ismerhetjük meg, de színpadi produkciók és előadások keretében betekintést nyerhetünk a korabeli török és magyar gasztronómiába is. 
 
Fény derül többek között arra is, hogyan élelmezték a várnépet az ostrom idején, de megtekinthetik a látogatók azt is, hogy készül a feketeleves, vagy éppen azt, hogyan lesz a kovászból cipó.
Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál
Természetesen idén sem hiányoznak majd a hagyományőrző csapatok, akik korhű fegyverekkel, mesterség-és viseletbemutatókkal és a korabeli vár életet felidéző táborokkal várják az érdeklődőket.
 
Két ágyúdörgés között a Bordó Sárkány, a Keleti Szél és a Sonivius Vappae régizenészei muzsikálnak, de lesz kisállatsimogató, kézműves bemutató és foglalkozás, zászlóforgatók és középkori táncelőadás is.
Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál Egerben – Az Utazó Magazin
A legkisebbek kipróbálhatják a Betyártanya és a Kalandozó Komédium játékait. Mesterségek utcáján pedig működés közben látható egy kovácsműhelyt, megtekinthető hogyan dolgozik egy bőrös és a bronzműves, de lehetőség lesz a fafaragás és a fazekasság fortélyainak megtanulására is.
 
Hagyományainkhoz híven, szombaton véradásra is várják az önkéntes donorokat.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Az Agro-ökológiai Program első évének eredményei és tapasztalatai

2024. július 01. 15:35
A tavaly indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő, mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

Jelenleg is elérhető hiteltermékek

2023. február 07. 19:10
Az agráriumban dolgozó vállalkozások 2023-ban is több hiteltermékhez hozzájuthatnak. Az alábbiakban bemutatásra kerül az Agrár Széchenyi kártya, valamint az Agrár-Széchenyi beruházási hitel Max konstrukció, amelyeket a KAVOSZ Zrt. regisztráló Irodahálózatában tudnak igényelni.
 
Agrár Széchenyi kártya
A mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozások részére kialakított, kedvezményes feltételrendszerű, állami kamat- és kezességi díjtámogatásban részesített szabad felhasználású folyószámlahitel. A „normál” Agrár Széchenyi Kártya („normál ASZK”) Folyószámlahitel mind csekély, mind válságtámogatási jogcímen elérhető 4%-os kamattámogatás mellett (válságjogcímen 2023.12.31-ig hatályba lépett hitelszerződésekhez nyújtható támogatás).