Felére csökkentené az élelmiszerhulladékot az új uniós határozat

2017. május 22. 09:29
Az adományozással foglalkozó civil és egyházi szervezetek munkájának könnyítésével csökkentenék az élelmiszer-pazarlás mértékét az Európai Unióban – írja a Magyar Idők.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése a napokban fogadta el az erre vonatkozó határozatát. A cél, hogy 2030-ra az uniós élelmiszer-hulladék a felére csökkenjen a tagállamokban. Becslések szerint az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszert dobunk ki, amely egy főre vetítve átlagosan 173 kilogrammot tesz ki.

– Az Euró­pai Uniónak, a világ egyik leggazdagabb és leginkább prosperáló közösségének erkölcsi és politikai felelőssége az évente kidobott élelmiszerek hatalmas mennyiségének csökkentése – jelentette ki Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő, az EP Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának tagja. Közölte: az adományozásra vonatkozó speciális felelősségi és adózási szabályok enyhítésével nagyban növelhető a még fogyasztásra alkalmas, biztonságos élelmiszerek felhasználása.

Erdős Norbert fideszes politikus, az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja szerint az élelmiszer-pazarláshoz nagyban hozzájárul, hogy a címkézésre, a felelősségre és az adózásra vonatkozó rendeletek ellentmondanak egymásnak, a fogyasztók pedig sokszor nem tudják eldönteni, hogy mi a különbség a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő között.

A képviselők szerint fontos, hogy az EU Élelmiszersegély programja (FEAD) által biztosított forrásokat a tagállamok a felesleges élelmiszer eljuttatására is fordíthassák, hiszen számos – főleg hátrányos helyzetű – régióban az élelmiszerek rászorulók számára történő célba juttatása és a megfelelő logisztika kiépítése és működtetése jelenti a legnagyobb kihívást. A két magyar néppárti képviselő módosító indítványának köszönhetően a parlamenti határozat sürgeti a FEAD forrásainak felhasználását az élelmiszer-adományozások összegyűjtése, szállítása, tárolása és az elosztás költségeinek finanszírozása tekintetében is.

A tudatos vásárlói magatartáshoz járulhat hozzá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal részvételével elindult, európai uniós kutatási projekt is. Az Európai Unió Horizont 2020 program keretéből finanszírozott kezdeményezés célja lakosság élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos tudásának mélyítése, a vásárlással, tárolással és fogyasztással összefüggő háztartási gyakorlatok javítása.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Csikai Miklós a 2016-os év agrárembere

2017. február 13. 08:20
Nagyszabású gálával zárult a 2016-os Az Év Agrárembere-díj átadója szombaton este a siófoki Azúr Hotelben, ahol a díj kategóriagyőztesei és a szakmai zsűri Dr. Csikai Miklóst választották az év agráremberének. A nyertes egymillió forinttal lett gazdagabb, az összeget szakmai tervei megvalósítására fordíthatja.

Az osztrákok a legfiatalabbak, a románok vannak a legtöbben, az íreknél a legnagyobb az agrártáj

2018. július 02. 08:06
Nyugati szomszédunknál, valamint Lengyelországban és Szlovákiában a gazdálkodók körülbelül ötöde 40 év alatti; az unió-szerte nyilvántartott mintegy 10,3 millió gazdaság harmada Romániában található; a mezőgazdasági áruk forgalmát tekintve pedig Franciaország vezet – ilyen, és ehhez hasonló érdekességek derülnek ki az Eurostat adataiból.