Felszínre került az Ínség-szikla – vízügyes szakemberek elmondták, mekkora baj ez

2023. október 20. 17:36
Mennyire szokatlan a folyók alacsony vízállása?
 
Nem rendkívüli, hogy október végén alacsony a folyók vízállása, és ismét látszik a Dunában Budapestnél az Ínség-szikla – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.
Felszínre került az Ínség-szikla – vízügyes szakemberek elmondták, mekkora baj ez
Az elmúlt csapadékszegény időszak következtében a magyarországi vízfolyások "többnyire igen alacsony mederteltségűek", írja a vízügyi főigazgatóság 
 
Azt írták: ahogy a Duna vízállása a budapesti vízmércén 95 centiméternél alacsonyabb értéket mutat, a közbeszédet foglalkoztatni kezdi a folyóból a Gellért-hegy lábánál, a Szabadság-hídtól 60-70 méterre északra, a meder szélétől nagyjából 5 méterre előbukkanó, úgynevezett Ínség-szikla csúcsa. Ennél még kisebb, körülbelül 72-75 centiméter körüli vízszintnél már az is látható, hogy nem több kisebb szirtből áll, hanem összefüggő karéj.
Hozzátették: a sziklaképződmény megjelenése nem rendkívüli, a meleg nyarakat követő alacsonyabb vízállású – úgynevezett "kisvizes" – őszi időszakokban 2000 óta 15 olyan év volt, amikor megmutatta magát, néha több hónapon keresztül is. 2018. október 25-én a vízállás negatív rekordot döntött, mindössze 33 centiméter volt, ezt követően 2022 augusztusában bukkant ki ismét a szikla.
 
Megjegyezték: Budapesten, a Vigadó téri vízmércén a sokéves (1901-2022) átlagos vízállás 301 centiméter. Az elmúlt kilenc hónap alapján 2023 az átlagosnál szárazabb évnek mutatkozik, így nem meglepő a szirt újabb megjelenése – írták, hozzátéve, péntek reggel 78 centiméter volt a Duna vízállása Budapestnél, így továbbra is egybefüggően látszik a sziklaszirt.
 
A vízügyi főigazgatóság közleményében kitért arra is, hogy az elmúlt csapadékszegény időszak következtében a magyarországi vízfolyások "többnyire igen alacsony mederteltségűek". Az így kialakuló vízállás eddig egy folyón, a Szamoson múlta alul a valaha mért legkisebb vízállást, az új negatív rekord Csengernél október 10-e óta mínusz 147 centiméter.
 
Hozzátették: a Duna és a Tisza magyarországi szakaszán több helyütt is 20-30 centiméterrel megközelítette a jelenleg érvényes legkisebb vízállást, de ez ilyenkor, a hidrológiai újév – november 1. – előtt pár nappal nem szokatlan.
 
Megjegyezték: ezekben a napokban azonban már egy ciklon alakítja Európa időjárását, amely erőteljes melegedést, és helyenként akár kiadós mennyiségű csapadékot is jelenthet. Ennek következtében a Duna és mellékvízfolyásainak jelenlegi stagnáló, enyhén apadó vízjárása enyhén áradó lesz, néhány deciméteres vízszintemelkedés valószínű. A Tisza vízgyűjtőjén várható csapadékmennyiség kevesebb, így a vízszintemelkedés mértéke is kisebb lesz – írták.
 
A vízügyi főigazgatóság közölte, a következő napokban még a negatív rekordhoz közeli, azt 30 centiméternél jobban megközelítő vízállás valószínű a Lajtán, a Rába felső szakaszán, a Sión, a Szamoson és a Zagyván Jászteleknél.
 
forrás. agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Jó elővetemény, nő a termőterülete, egyre népszerűbb a mák

2023. november 21. 13:30
Egyre többen keresnek olyan haszonnövényt, ami stabilan termeszthető, biztonságosan értékesíthető, azaz a mostani őrült piaci-gazdasági időszakban is jövedelmező. Sokan valóban nyomós érvek alapján esküsznek a mákra, ami ha látványos forradalmat nem is csinál, de területet vehet el a napraforgótól és a kukoricától.
 

Az AGROTEC Magyarország Kft. csatlakozott a Trimble vállalat mezőgazdasági divíziójának kereskedői hálózatához

2023. augusztus 01. 14:43
A 2023. május 23-án aláírt szerződés értelmében az AGROTEC Magyarország Kft. tagja lett a Trimble Agriculture hivatalos forgalmazói hálózatának.