Felszolgálási díj: maximum 15 vagy 20 százalék lehet januártól
2024. december 10. 16:03
Kettős rendszerű, limitált felszolgálási díjat vezet be 2025. január elsejétől a vendéglátóipart is felügyelő nemzetgazdasági tárca. Cégeknek 20, magánszemélyeknek maximum 15 százalékos szervizdíj számolható fel a helyben történő fogyasztás esetén, kivéve az önkiszolgáló egységeket. A borravaló továbbra is önkéntes marad.

Felszolgálónak kell az ételt, italt kivinnie: a felszolgálási díj csak ekkor érvényesíthető / Fotó: Hegedüs Márta / Mediaworks
Megjelent a Magyar Közlönyben a felszolgálási díj mértékének megállapításáról, valamint a felszolgálási díj alkalmazásának és felhasználásának szabályairól szóló rendelet, amely január 1-jén lép életbe.
Cégnek és magánszemélynek más a mérték
A Nemzetgazdasági Minisztérium által jegyzett jogszabály maximalizálja a vendéglátásban alkalmazott felszolgálási díj mértékét, és az egységes jogértelmezés érdekében a felszolgáló fogalmának meghatározását is tartalmazza.
A felszolgálási díj alkalmazásának feltétele ugyanis konkrétan és röviden a felszolgáló közreműködése.
A felszolgálási díj mértékét kétféleképpen határozza meg a rendelet:
- 20 százalék akkor, ha az értékesítés másik adóalany vagy nem adóalany jogi személy részére történik, és a vendéglátóhelynek számlakiállítási kötelezettsége van, tehát cégeknek,
- 15 százalék minden más esetben, tehát a magánszemélyeknek.
A vendéglátóhelyek továbbra is maguk döntenek a felszolgálási díj alkalmazásáról, és ha alkalmazzák, a fenti értékeknél alacsonyabb mértékű felszolgálási díjat is megállapíthatnak, de magasabbat nem. A felszolgálási díj tartalmazza az áfát, és minden esetben elkülönítetten fel kell tüntetni az összegét a nyugtán, számlán. A felszolgálási díjat a vendégnek meg kell fizetnie, a borravaló továbbra is önkéntes.
Mint arról korábban írtunk: a szakmai szervezetek által is támogatott módosításnak köszönhetően így nem csak a munkavállalók által megkeresett összeg emelkedhet, de nagymértékben nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is. A magánszemélyek fogyasztására vonatkozó 15 százalékos maximum mérték a kisebb forgalmú, jellemzően családi vendéglátó egységek versenypiaci helyzetének erősítéséhez járul hozzá.
A felszolgálási díj nem borravaló
A Gazdasági Versenyhivatal kénytelen volt bővebb információval szolgálni a rendelet megjelenése apropóján, mert több cikk is megjelent a vendéglátóhelyek által alkalmazott felszolgálási díj, más néven szervizdíj szabályozásával kapcsolatban.
Ezekben a cikkekben több esetben összekeverték a szervizdíjat az önkéntesen adható borravalóval.
A GVH mindezek miatt elővette még a nyáron közzétett részletes tájékoztatóját a témában.
forrás: vg.hu
Kapcsolódó cikkek
A büki fürdőben tavalyi árakkal és fejlesztésekkel várják a vendégeket 2024-ben
2024. január 08. 16:21
A sikeres 2023-as év után idén újabb fejlesztésekkel és befagyasztott árakkal várja a vendégeket a Bükfürdő Thermal & Spa.
A Bükfürdő Thermal & Spa tavaly 570 ezer vendéget fogadott, amely 2019 óta az első kiegyensúlyozott gazdálkodási évük volt – tájékoztatta lapunkat Gajda Tibor, a társaság igazgatósági elnöke, megbízott vezérigazgató.
Tíz budapesti helyszínen kóstolhatunk csapolt sört a kocsmaútlevéllel
2024. február 22. 17:08
Sörútlevelet készített a legismertebb magyar sörös magazin, hogy az igényes sörfogyasztásra, a különleges minőségű csapolt sörre és a változatos sörtípusokhoz illő ételekre irányítsa a figyelmet.