Felszolgálási díj: maximum 15 vagy 20 százalék lehet januártól
2024. december 10. 16:03
Kettős rendszerű, limitált felszolgálási díjat vezet be 2025. január elsejétől a vendéglátóipart is felügyelő nemzetgazdasági tárca. Cégeknek 20, magánszemélyeknek maximum 15 százalékos szervizdíj számolható fel a helyben történő fogyasztás esetén, kivéve az önkiszolgáló egységeket. A borravaló továbbra is önkéntes marad.

Felszolgálónak kell az ételt, italt kivinnie: a felszolgálási díj csak ekkor érvényesíthető / Fotó: Hegedüs Márta / Mediaworks
Megjelent a Magyar Közlönyben a felszolgálási díj mértékének megállapításáról, valamint a felszolgálási díj alkalmazásának és felhasználásának szabályairól szóló rendelet, amely január 1-jén lép életbe.
Cégnek és magánszemélynek más a mérték
A Nemzetgazdasági Minisztérium által jegyzett jogszabály maximalizálja a vendéglátásban alkalmazott felszolgálási díj mértékét, és az egységes jogértelmezés érdekében a felszolgáló fogalmának meghatározását is tartalmazza.
A felszolgálási díj alkalmazásának feltétele ugyanis konkrétan és röviden a felszolgáló közreműködése.
A felszolgálási díj mértékét kétféleképpen határozza meg a rendelet:
- 20 százalék akkor, ha az értékesítés másik adóalany vagy nem adóalany jogi személy részére történik, és a vendéglátóhelynek számlakiállítási kötelezettsége van, tehát cégeknek,
- 15 százalék minden más esetben, tehát a magánszemélyeknek.
A vendéglátóhelyek továbbra is maguk döntenek a felszolgálási díj alkalmazásáról, és ha alkalmazzák, a fenti értékeknél alacsonyabb mértékű felszolgálási díjat is megállapíthatnak, de magasabbat nem. A felszolgálási díj tartalmazza az áfát, és minden esetben elkülönítetten fel kell tüntetni az összegét a nyugtán, számlán. A felszolgálási díjat a vendégnek meg kell fizetnie, a borravaló továbbra is önkéntes.
Mint arról korábban írtunk: a szakmai szervezetek által is támogatott módosításnak köszönhetően így nem csak a munkavállalók által megkeresett összeg emelkedhet, de nagymértékben nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is. A magánszemélyek fogyasztására vonatkozó 15 százalékos maximum mérték a kisebb forgalmú, jellemzően családi vendéglátó egységek versenypiaci helyzetének erősítéséhez járul hozzá.
A felszolgálási díj nem borravaló
A Gazdasági Versenyhivatal kénytelen volt bővebb információval szolgálni a rendelet megjelenése apropóján, mert több cikk is megjelent a vendéglátóhelyek által alkalmazott felszolgálási díj, más néven szervizdíj szabályozásával kapcsolatban.
Ezekben a cikkekben több esetben összekeverték a szervizdíjat az önkéntesen adható borravalóval.
A GVH mindezek miatt elővette még a nyáron közzétett részletes tájékoztatóját a témában.
forrás: vg.hu
Kapcsolódó cikkek
Nagyváradon számos kedvezményt élvezhetnek idén a turisták
2023. március 24. 13:07
Kedvezményekkel várják a turistákat az idei turisztikai idényben Nagyváradon - írta szerdai közleményében a romániai város és térsége turizmusát népszerűsítő turisztikai egyesület (APTOR).
A szerdán rajtolt, év végéig zajló turisztikai kampányt negyedik éve hirdeti meg az önkormányzati egyesület, célja turistákat vonzani a szecessziós palotáiról híres partiumi városba. A kampány lebonyolításában az önkormányzat, a közszállítási vállalat, a múzeumok és műemlékvédő egyesületek, a kávézók és éttermek is részt vesznek.
Ritka madárfaj költ ismét Magyarországon
2023. május 05. 14:11
Bár a tavalyi aszály elijesztette őket, idén újra költ az énekes hattyú az Ipoly mocsaraiban.
Miután 2021-ben két pár is fészkelt, a tavalyi szárazságban eltűntek az énekes hattyúk az Ipoly-menti mocsarakból. Szerencsére idén tavasszal újra megjelentek, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei április közepén rájuk is bukkantak a Nagy-sziget élőhelyrekonstrukciós területen. A meglelt hattyúpár 6 tojást őriz fészkében, írta meg a Turista Magazin.