Figyelj a határidőkre! Az szja-bevallási tervezet már elérhető

2024. március 22. 16:20
Fontos információkat közölt a NAV a személyijövedelemadó-bevallásról.
 
Online a legegyszerűbb és leggyorsabb a személyijövedelemadó-bevallási tervezetek átnézése, elfogadása – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mai közleményében.
Figyelj a határidőkre! Az szja-bevallási tervezet már elérhető
Az adóhatóság jelezte: akinek még nincs KAÜ-azonosítója (például ügyfélkapuja), bármikor regisztrálhat a rendszerbe, ami után azonnal eléri elektronikusan a saját szja-bevallási tervezetét.
 
Március 15-étől pedig mindenki megnézheti online az szja-bevallási tervezetét, legegyszerűbben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélportálján, vagy az eSZJA-oldalán.
 
A közleményben kiemelték, hogy az eSZJA-oldalon megújult a kitöltőprogram. Az újdonságok kevesebb adminisztrációt és az adózóra szabott felületet kínálnak 2024-ben. A kedvezmények adózóspecifikusan jelennek meg, például a 25 év alattiak kedvezménye csak a 25 évnél fiatalabb adózók számára látható. A navigáció logikusabb és egyszerűbb, áttekinthetőbb például a felület baloldali panelje, ami tartalomjegyzékként sorolja fel az egyes bevallási témaköröket, jövedelemtípusokat.
 
Könnyebb lett a dolguk azoknak is, akik ingatlan eladásából szereztek jövedelmet tavaly, a programba beépített új mezők ugyanis az ingatlan eladási árára, megszerzésének évére és a szerzési értékre vonatkozó adatok megadása után automatikusan kiszámítják a jövedelem és az adó összegét. Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek új témacsoportba kerültek, ami tartalmazza az összes ingatlanhasznosítási formát (például bérbeadás, magánszálláshely-szolgáltatás), és az azzal összefüggő adókötelezettséget – ismertette a NAV.
 
Ha hiba csúszik a kitöltésbe, a hibaüzenetek listája piros színnel, felsorolva jelenik meg, és a felület bal oldalán megjelennek a hiba miatt korrigálandó mezők.
 
A program keresőmezője is az adózói logikát követi azzal, hogy a köznyelvben használt szavakra is elindul a keresés, nemcsak az adózással összefüggő jogszabály szerinti kifejezésekre.
 
Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogyan szeretné megkapni az adózó az összeget. A kiutalás a bevallás beérkezésétől számítva legkésőbb a 30. napon megtörténik – jelezte a NAV.
 
Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról az említett felületeken elektronikusan, vagy papíron is lehet rendelkezni május 21-éig, eddig van lehetőség az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagyon különleges, energiatermelő eszköz érkezett Magyarországra

2022. december 23. 18:27
Az új, immáron Magyarországon is elérhető technológia karbonsemleges.
 
Zöldhidrogén
A Bükkábrányi Energiapark által vezetett projekt keretében Magyarországra érkezett az első ipari méretű elektrolizáló berendezés. A hidrogént napenergia felhasználásával is előállítani képes technológia egyedi és különleges hazánkban - tájékoztatta a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-t. Az elektrolizáló berendezés (PEM) műszaki paraméterei a villamosenergia-piac több szegmensében való részvételre is lehetőséget ad.
 
Az eszköz a tervek szerint 130-150 tonna zöldhidrogént képes előállítani évente.

MÁV: december 10-től érvényes az új menetrend

2023. november 29. 15:03
December 10-től érvényes a MÁV új vasúti menetrendje, amelynek kialakításakor figyelembe vették az utasok visszajelzéseit, kéréseit – közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-vel.