Fogyasszunk több magnéziumban gazdag élelmiszert az agy öregedésének lassításához
2023. április 21. 12:29
A spenótban, a babban és a diófélékben bőségesen megtalálható magnézium magasabb bevitele segít a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a stroke elleni védekezésben.
Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatásának bizonyítékai arra utalnak, hogy a napi magnéziumbevitel jelentős növelése az életkor előrehaladtával kisebb agyzsugorodáshoz vezethet, ami jobb kognitív teljesítményhez és a demencia alacsonyabb kockázatához kapcsolódik. Mi több, a magnézium agyvédő hatása már a negyvenes éveinkben elkezdődhet.
Öregedés, agytérfogat és fehérállomány
Idővel az agy szerkezetében bekövetkező változások és az agy térfogatának csökkenése hatással lehet a kognitív képességekre, beleértve a memóriát, a tervezési, kommunikációs, mozgás- és érzelemszabályozási képességet.
Az agy mélyén található idegrostokból álló fehérállomány biztosítja az agy különböző területei közötti kapcsolatokat.
A fehérállományi elváltozások akkor keletkeznek, amikor az agysejtek károsodnak vagy begyulladnak. Az agy öregedésével a fehérállományi elváltozások növekednek, és a kognitív hanyatlás nagyobb kockázatával járnak együtt.
A tanulmány eredményei
Az European Journal of Nutrition című szaklapban közzétett tanulmányban 6 001, 40 és 73 év közötti, kognitív szempontból egészséges brit felnőtt vett részt. A résztvevők 16 hónapon keresztül ötször töltöttek ki egy online étrend-kérdőívet. A válaszokat az élelmiszerekből származó napi magnéziumbevitel kiszámításához használták.
A vizsgálat kezdetén a résztvevők agyi képalkotó vizsgálaton estek át, hogy felmérjék az agytérfogatot és a fehérállomány elváltozásait. Az egyéb kockázati tényezők (életkor, nem, testtömegindex, iskolai végzettség, cukorbetegség, dohányzás, fizikai aktivitás, alkoholfogyasztás) figyelembevétele után a magasabb étrendi magnéziumbevitel szoros összefüggésben állt a nagyobb agytérfogattal és a kisebb fehérállományi elváltozásokkal.
A normális magnéziumbevitellel (350 mg/nap) rendelkező személyhez képest a kutatók úgy becsülték, hogy aki többet fogyaszt (legalább 550 mg/nap), annak 55 éves korára egy évvel fiatalabb lesz az agya.
Mivel az eredményeket középkorú résztvevőknél figyelték meg, arra utalnak, hogy a magasabb étrendi magnéziumbevitel már a negyvenes éveikben, esetleg korábban is elkezdheti lassítani az agy öregedését. Az eredmények azt is kimutatták, hogy a magasabb magnéziumbevitel előnyösebb volt a nők számára a férfiakhoz képest, különösen a menopauza utáni résztvevők esetében, ami valószínűleg az ösztrogén változásával függ össze.
Nem ez az első tanulmány, amely a magnéziumfogyasztást a jobb kognitív egészséggel hozza összefüggésbe. A középkorú és idősebb felnőtteken végzett kutatások a magasabb magnéziumbevitelt a demencia alacsonyabb kockázatával hozták összefüggésbe. A magasabb étrendi magnéziumbevitelt a normál öregedésből az enyhe kognitív zavarok kialakulásának alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozták.
Hogyan védheti a magnézium az agy egészségét
A magasabb magnéziumbevitel bizonyítottan csökkenti az emelkedett vérnyomást, amely a demencia egyik kockázati tényezője.
A jelenlegi tanulmány azonban nem talált kapcsolatot a magnéziumbevitel és a vérnyomás között, ami arra utal, hogy a magnézium más módon is védi az agyat.
Köztudott, hogy a magnézium csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást az agyban, amelyekről úgy gondolják, hogy nagyban hozzájárulnak az agysejtek szerkezetének és működésének elvesztéséhez és a demenciához.
Ezenkívül azt is kimutatták, hogy a magnézium javítja az agysejtek egymással való kommunikációját.
Mennyi magnéziumra van szükségünk és milyen élelmiszerekben találjuk meg?
Felnőtteknek 310-320 mg (nőknek) és 400-420 mg (férfiaknak) magnéziumra van szükségük naponta.
Egy 2015-ös kanadai felmérés szerint a felnőtt férfiak és nők több mint fele nem éri el a napi ajánlott bevitelt.
A főtt spenót és a mángold kiváló magnéziumforrások, közel 30 grammonként 160 mg magnéziumot biztosítanak.
A hüvelyesek szintén kiváló magnéziumforrások. Közel 180 gramm fekete bab 120 mg magnéziumot tartalmaz, a száraz fehérbab 96 mgot, a pinto bab 86 mg-ot, csicseriborsó 80 mg-ot és a lencse pedig 70 mg-ot. Valamint a szójabab, az edamame és a szójaital is jó forrásai ennek az ásványi anyagnak.
A magvak és a diófélék szintén magas magnéziumtartalmúak. Egy közel 30 grammos adag tökmag és napraforgómag 162, illetve 114 mgot tartalmaz. A két evőkanálnyi kendermagban 116 mg van. Ugyanakkor a chia mag, a mandula, a kesudió és a földimogyoró szintén jó források.
Az olyan teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a quinoa, a bulgur, a teljes kiőrlésű tésztafélék, a barna rizs, a zab és a korpás gabonafélék szintén megfelelő forrásai ennek az ásványi anyagnak. Ugyanígy a lazac, a makréla és a lepényhal is.
A magnéziumban gazdag teljes értékű élelmiszerek a magnéziumpótló étrendkiegészítőkkel ellentétben vitaminokat, egyéb ásványi anyagokat, rostokat, egészséges zsírokat és fitokemikáliákat is tartalmaznak, olyan élelmiszer-összetevőket, amelyekről úgy gondolják, hogy együttesen biztosítják az egészségre gyakorolt előnyöket.
Forrás: theglobeandmail.com
Kapcsolódó cikkek
A legtöbb magyar kisvállalkozás nem tartja fontosnak, hogy cafeteriát adjon a dolgozóinak
2024. március 28. 15:01
Jelenleg a 13. havi fizetés a legnépszerűbb juttatási forma a munkavállalók között. Cafeteriában viszont 10-ből 4 cég gondolkodik.
Tájékoztató a borászati beruházások kifizetési kérelmeinek benyújtásáról
2023. május 08. 18:34
A koronavírus világjárvány, majd a jelenleg is folyó orosz-ukrán háború jelentős alkatrész- és nyersanyaghiányt okoztak a gépiparban. Ezen problémák miatt tájékoztatjuk az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból igényelhető borászati beruházásokban érintett termelőket, hogy a kifizetési kérelmek vonatkozásában egy újabb, későbbi időszakot kívánunk megnyitni 2023 novemberében és decemberében.