Fókuszban a hazai mézfogyasztás
2023. november 29. 14:41
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen kampányt indít a termelők és a fogyasztók tájékoztatására.
3 részes cikksorozatban hívják fel a figyelmet a beporzásban kulcsszerepet játszó rovarok fontosságára, a fajtamézek fogyasztására és a méhészeti termékek használatára, egészségmegőrző szerepére az egészséges táplálkozásban.
A kampány kiemelt fontosságú, tájékoztatást nyújt a hazai mézfogyasztásról, mely a tudatosabbá váló táplálkozás eredményeként az elmúlt tíz évben hazánkban is nőtt. Mára fejenként közel 1 kg mézet fogyasztunk évente. Az emelkedő tendencia jó irányba mutat, melyhez megfelelő alapot biztosít a hazai szakmai bázis, a magyar méhészek szaktudása.
Célunk a hazai fajtamézek szerepének bemutatása és azok megismertetése, mely kiemelkedő jelentőségű a fogyasztói tájékoztatásban, ösztönzőleg hat a termelői jó minőségű méz előállítására, és hozzájárul a hazai méz választásának fontosságához, fogyasztásához.
A méz már ősidők óta az emberi táplálkozás része, a régiek ugyan még csak csemegeként gyűjtötték, mára azonban az egészséges étkezés nélkülözhetetlen része. A fajtamézeken felül a méhészeti termékek fontosságára is kitérünk – virágpor, méhkenyér, viasz, propolisz, méhpempő stb. –, melyek számottevő egészségvédő és javító hatással rendelkeznek.
Kicsik, sárgásbarnák és zümmögnek, szállnak virágról virágra, néha még meg is szúrnak. Határozottan mellettük szól azonban, hogy finom mézet készítenek és nem csak ettől nélkülözhetetlenek.
A méz már ősidők óta az emberi táplálkozás része, eleink még csak csemegeként gyűjtötték, mára azonban az egészséges étkezés nélkülözhetetlen részévé vált – „Minden nap egy kicsi méz és orvoshoz sose mész!”
A fajtamézeken felül a méhek termelnek még virágport, méhkenyeret, viaszt, propoliszt, méhpempőt, méhmérget és a kaptárakban kaptárlevegőt is. Ezek is számottevő egészségvédő és javító hatással rendelkeznek.
forrás: agrotrend.hu / OMME / NAK
Kapcsolódó cikkek
Drágább lesz az élelmiszer. Mutatjuk, miért
2024. július 10. 15:02
Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a gazdák.
A klímaváltozás jelentős hatást gyakorol a világ mezőgazdaságára, a környezeti változások együttesen további tartós élelmiszer-inflációt okozhatnak a jövőben, amelyet adaptációval, a mezőgazdasági öntözési rendszerek korszerűsítésével, új stressztűrő növényfajták nemesítésével, továbbá precíziós eszközökkel lehet kivédeni – írta az MCC Klímapolitikai Intézet kutatója.
Két év alatt megtöbbszörözte az ALDI a magyar termelőknek adott megrendeléseinek értékét
2023. augusztus 24. 15:07
Több mint 50 milliárd forinttal növelte a magyar beszállítók felé irányuló megrendeléseit tavaly az Aldi, amely hozzájárul a hazai élelmiszer-feldolgozók eredményességéhez és összhangban van a kiskereskedelmi lánc korábbi vállalásaival is - hangzott el egy sajtóeseményen csütörtökön. A rendezvényen az Aldi megerősítette 2021-es ígéretét, és vállalta, hogy továbbra is magyar hús- és tejtermékekkel, valamint más kategóriákban is magyar beszállítóktól származó élelmiszerekkel látja el vásárlóit.