Fókuszban a hazai mézfogyasztás

2023. november 29. 14:41
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen kampányt indít a termelők és a fogyasztók tájékoztatására.
Fókuszban a hazai mézfogyasztás
3 részes cikksorozatban hívják fel a figyelmet a beporzásban kulcsszerepet játszó rovarok fontosságára, a fajtamézek fogyasztására és a méhészeti termékek használatára, egészségmegőrző szerepére az egészséges táplálkozásban.
A kampány kiemelt fontosságú, tájékoztatást nyújt a hazai mézfogyasztásról, mely a tudatosabbá váló táplálkozás eredményeként az elmúlt tíz évben hazánkban is nőtt. Mára fejenként közel 1 kg mézet fogyasztunk évente. Az emelkedő tendencia jó irányba mutat, melyhez megfelelő alapot biztosít a hazai szakmai bázis, a magyar méhészek szaktudása.
 
Célunk a hazai fajtamézek szerepének bemutatása és azok megismertetése, mely kiemelkedő jelentőségű a fogyasztói tájékoztatásban, ösztönzőleg hat a termelői jó minőségű méz előállítására, és hozzájárul a hazai méz választásának fontosságához, fogyasztásához.
Ha nincs méh, élet sincs! Így ösztönzik a magyarokat nagyobb mézfogyasztásra  | EgészségKalauz
A méz már ősidők óta az emberi táplálkozás része, a régiek ugyan még csak csemegeként gyűjtötték, mára azonban az egészséges étkezés nélkülözhetetlen része. A fajtamézeken felül a méhészeti termékek fontosságára is kitérünk – virágpor, méhkenyér, viasz, propolisz, méhpempő stb. –, melyek számottevő egészségvédő és javító hatással rendelkeznek.
 
 
Kicsik, sárgásbarnák és zümmögnek, szállnak virágról virágra, néha még meg is szúrnak. Határozottan mellettük szól azonban, hogy finom mézet készítenek és nem csak ettől nélkülözhetetlenek.
 
 
A méz már ősidők óta az emberi táplálkozás része, eleink még csak csemegeként gyűjtötték, mára azonban az egészséges étkezés nélkülözhetetlen részévé vált – „Minden nap egy kicsi méz és orvoshoz sose mész!”
 
 
A fajtamézeken felül a méhek termelnek még virágport, méhkenyeret, viaszt, propoliszt, méhpempőt, méhmérget és a kaptárakban kaptárlevegőt is. Ezek is számottevő egészségvédő és javító hatással rendelkeznek.
 
forrás: agrotrend.hu /  OMME / NAK

Kapcsolódó cikkek

Hatalmas beruházást jelentett be a Lidl, teljesen felbolydul a környék

2024. szeptember 05. 14:33
A logisztikai központ építésével a kiskunsági régióban több mint 400 új munkahely jön létre.
 
A tereprendezést követően hivatalosan is megkezdődött a Lidl Magyarország ötödik, az anyavállalat európai hálózatát vizsgálva egyik legnagyobb alapterületű logisztikai központjának építése Kiskunfélegyházán – közölte a kiskereskedelmi lánc.

Október 16-tól indul az első őszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2023. október 16. 14:21
Hagyományteremtő szándékkal idén először őszi szezonális ellenőrzés-sorozatot rendelt el dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár. A rendhagyó mustra, a Nébih koordinálásával, 2023. október 16. és október 29. között zajlik országszerte.