Fókuszban az élelmiszerpazarlás
2024. november 14. 19:42
A Nébih "Maradék nélkül" programja is csatlakozik az idei Európai Hulladékcsökkentési Héthez, melynek középpontjában az élelmiszerpazarlás áll. A hivatal szakértői webináriummal, rendhagyó tanórákkal és játékkal egybekötött közösségi médiakampánnyal készülnek a tematikus hétre, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszerpazarlás környezeti, gazdasági és társadalmi hatásaira, valamint a megelőzés fontosságára. A november 16. és 24. között zajló akció remek alkalom az országos háztartási élelmiszerhulladék-felméréshez való csatlakozásra is!
![Fókuszban az élelmiszerpazarlás Fókuszban az élelmiszerpazarlás](static/content/articles/11000/11648.jpg?8379061371231181)
A csomagolóanyagok, a textilek és a veszélyes hulladékok után ezúttal az élelmiszerpazarlásra fókuszál az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR). A legnagyobb, a fenntartható erőforrás- és hulladékgazdálkodással kapcsolatos figyelemfelkeltő kampányokat támogató európai szintű kezdeményezés programjait november 16. és 24. között tartják. Célja, hogy a hulladékcsökkentési tudatosság növeléséért szervezett akciókon keresztül összehozza a különböző szereplőket, például a lakosságot, az oktatási intézményeket, az üzleti szereplőket, a civil szervezeteket és egyesületeket.
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét alapja a hulladékpiramis, éppen ezért a Nébih Maradék nélkül programjának kampánya is az élelmiszerhulladék-piramisra épül. A különböző aktivitásokkal a hivatal célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás környezeti, gazdasági és társadalmi hatásaira, valamint a megelőzés fontosságára.
![Fókuszban az élelmiszerpazarlás - Agrotrend](https://agrotrend.hu/wp-content/uploads/2024/11/apples-7557408_1280.jpg)
A hivatal szakértői november 18-án „Süssünk-főzzünk maradék nélkül” webináriumra várják az érdeklődőket, akik a maradékok kreatív felhasználásához kaphatnak praktikus tippeket. A gyakorlati példákra épülő bemutató azonnal alkalmazható tudást ad, az élelmiszerbiztonsági szempontok szem előtt tartása mellett. A Maradék nélkül program közösségi média felületein (Facebookon és Instagramon) online kampány és nyereményjáték indul: az élelmiszerhulladék-piramis segítségével mutatják be az élelmiszerhulladékok kezelésének lehetséges módjait. Emellett a hivatal munkatársai az akció hetében az élelmiszerpazarlás megelőzésére és az élelmiszerbiztonsági szabályokra fókuszáló rendhagyó iskolai órákat tartanak. A foglalkozásokon játékos formában, interaktív módon vonják be a fiatalokat az élelmiszerpazarlás csökkentésének folyamatába, akik az élményszerű oktatás révén hatékonyabban sajátíthatnak el új, a mindennapokban alkalmazható szokásokat. A komplex oktatási anyag nyilvánosan elérhető, így azt a pedagógusok is felhasználhatják óráikon.
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kiváló alkalom arra is, hogy a téma iránt érdeklődők csatlakozzanak az országos háztartási élelmiszerhulladék-felméréshez. A hulladéknapló egy héten át tartó vezetése segít abban, hogy megismerjük saját hulladéktermelésüket, és azonosítsuk a pazarlás hatékony csökkentéséhez vezető módszereket. Érdemes belevágni: a legutóbbi felmérésben részt vevők több mint 83%-a alulbecsülte saját háztartásának pazarlását, így szinte garantált, hogy mindenki megismerhet olyan lehetőségeket, mellyel mérsékelheti saját háztartásának pazarlását, erőforrást és pénzt is megtakarítva ezzel.
A Maradék nélkül program Európai Hulladékcsökkentési Héthez kötődő aktivitásainak elérhetőségei:
„Süssünk-főzzünk maradék nélkül” webinárium: Facebook esemény
Tematikus tanóra: letölthető oktatási anyag
Háztartási élelmiszerhulladék-felmérés: regisztrációs felület
forrás: Agrotrend.hu/ Nébih
Kapcsolódó cikkek
A döner kebab gyakran nem olyan húst tartalmaz, mint amit az árusnál feltüntetnek.
2024. december 05. 15:37
A Törökországból származó kebab igazi reneszánszát éli Európában: eladásából éves szinten 3,5 millió eurót profitálnak a vállalkozások. Ennek nagy része Németországból jön, ahol a kebab valóságos népeledellé vált. A nyugat-európai országban az eladott napi adagok számát kétmillióra becsülik. Azonban a kebabban lévő hússal kapcsolatban nem árt az óvatosság, különösen ha kerülni szeretnéd bizonyos húsfajták fogyasztását.
Eddig bírták a termelők: most már biztos, véget ért az olcsó élelmiszerek kora itthon
2022. november 22. 14:37
Búcsúznak olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben. Ennek egyik oka, hogy hosszú távon nem lehet számolni az energiaárak jelentős csökkenésével, ezért az inputanyagok is stabilan nagyobb kiadást jelentenek a jövőben - derült ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. Az idei szezon bőven tartogatott kihívásokat, és az elszálló energiaárak mellett a klímaváltozás hatásait is csak fejlesztésekkel lehet tompítani. A szakértők szerint a fejlesztések finanszírozásához azonban szükség lenne egy, az NHP-hez hasonló, kedvezményes kamatozású, kifejezetten a mezőgazdasági vállalkozásoknak szóló jegybanki vagy állami programra.