Folytatódik a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentése

2018. január 09. 11:12
A kormány célja, hogy a legfontosabb élelmiszereket a lehető legkisebb áfa terhelje, ezért 2018-ban is tovább folytatjuk a legfontosabb élelmiszerek áfájának-csökkentését. Januártól 27 százalékról 5 százalékra csökken a fogyasztási célú halakra, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének és belsőségének áfakulcsa.

2010 előtt a baloldali-liberális kormányok megduplázták az élelmiszerek áfáját, jelentősen megnehezítve ezzel a magyar családok és különösképpen a nyugdíjasok megélhetését. A magas adókulcs az agrárszektor szereplőit is érzékenyen érintette.

Ezzel szemben a polgári kormány egyik legfőbb célja, hogy bővüljön a hazai fogyasztás, a legfontosabb élelmiszerekhez pedig az emberek olcsóbban jussanak hozzá, és több belföldi, jó minőségű, egészséges környezetből származó magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára. Az elmúlt években ezért számos élelmiszer áfáját csökkentettük, többek között 5 százalékos, kedvezményes kulccsal adózik a sertés és a baromfihús, a friss tej, és a tojás is.

2018. január elsejétől pedig tovább folytatjuk az áfacsökkentést: a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének (pl. köröm és láb csülök nélkül) és belsőségének (pl. nyelv, máj, velő) áfája is 5 százalékra csökken. Az áfacsökkentéseknek köszönhetően egy átlagos családnál legalább évi 35–40 ezer forinttal több pénz marad.

Az adócsökkentések másik nagy nyertese az agrárium, hiszen az élelmiszergazdaság és a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az áfacsökkentéssel, visszaszorul a feketegazdaság, miközben az emberek többet tudnak vásárolni, nő a fogyasztás.

A haltermékek áfakulcsának mostani csökkentése, illetve a közelmúltban bevezetett Minőségi Magyar Hal (MMH) tanúsító védjegy kialakítása is hozzájárulhat a hazai halfogyasztás további növekedéséhez. Örvendetes, hogy az elmúlt 10 évben az egy főre jutó hazai halfogyasztás mintegy 6 kilogrammra nőtt, a halászat, a halgazdálkodási ágazat pedig szerves részévé vált a magyar társadalomnak. A hazai halgazdálkodás meghatározó nemzetgazdasági jelentőséggel bír, valamint hozzájárul a vidéki régiók stabilitásához és a fenntartható fejlődéshez.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Mégis mi lehetett a szándékuk a jelöletlen pacallal?

2016. március 02. 19:26
A pacalt nem emberi fogyasztásra szánták, az okmányokon azonban nem jelölték az állati élelmezésre történő felhasználást.

Sorsfordító évek előtt áll a hazai agrárium

2016. június 30. 09:09
Az előző költségvetési időszakban jellemző volt, hogy a támogatások egy bizonyos hányada nem valósult meg, elsősorban azért, mert a vállalkozásnak nem sikerült megszereznie a kapcsolódó banki finanszírozást. Figyelembe kell azonban venni, hogy ezt a problémát csak a pénzügyi intézmények együttműködésével lehetséges megoldani. A bankoknak is - akár az alapítványi garancia bevonásával - a projektek mögé kell állniuk. A következő egy-két évben rendelkezésre álló uniós forrás eredményes felhasználása döntő lesz a cégek hosszú távú versenyképességében - vallja Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója.