Fontos a magyar sajtkultúra fejlesztése, a különlegességek bemutatása

2019. október 14. 09:24
A kormány és a sajtkészítők közös feladata a magyar sajtkultúra fejlesztése, a magyar sajtkülönlegességek bemutatása; "a magyar sajt közös ügyünk" - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a VII. Magyar Sajtmustra megnyitóján Budapesten.

Feldman Zsolt a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett rendezvényen hozzátette: a kormány számára fontos a minőségi kézműves sajtok készítőinek támogatása, akik elsősorban rövid ellátási láncban, közvetlen értékesítéssel szeretnék elérni a vásárlókat. Ezért a következő időszakban pályázat útján beruházásaikhoz nyújtanak majd segítséget.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Elmondta, hogy az Agrárminisztérium a Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik, a következő időszakban életbe lépő változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Az új szabályozás egyebek mellett érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is - tette hozzá. A megnyitót követően hirdették ki a pénteken rendezett sajtverseny eredményét, az elbírált sajtok készítői termékeik értékelése nyomán arany, ezüst vagy bronz minősítésről szóló oklevelet vehettek át.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének általános alelnöke az MTI-nek elmondta, a VII. Magyar Sajtmustrán sajtkészítők, többnyire mikro, kis- és közepes vállalkozások képviseltetik magukat termékeikkel.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Átlagon felül drágult februárban az élelmiszer

2021. március 09. 09:24
Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk ára jelentősebben, az élelmiszereké és a tartós fogyasztási cikkeké az átlagost kissé meghaladó mértékben emelkedett - közölte a Központi Statisztika Hivatal (KSH).

90 éves a Medve Sajt

2020. március 05. 08:45
1925-ben Magyarországra is elhozta a világújdonságnak számító, úgynevezett dobozsajtot Stauffer Frigyes sajtkészítő mester. A kezdeti sikerek után a csomagolásra rákerült a készítő szülőhazájának címerállata, a svájci Bern kantonjának medvéje és így, 1930-ban megszületett a minőségi nagylyukú sajtból készülő Medve sajt. Pár évvel később már Európa és Amerika számos országába exportálták a terméket egészen az államosításig, ami teljesen újraírta annak történetét. A megszületésének 90-ik évfordulójára újra a régi, ikonikus külsőjét kapja vissza az egyik legsikeresebb magyar termék, a Medve sajt.