Fontos a magyar sajtkultúra fejlesztése, a különlegességek bemutatása

2019. október 14. 09:24
A kormány és a sajtkészítők közös feladata a magyar sajtkultúra fejlesztése, a magyar sajtkülönlegességek bemutatása; "a magyar sajt közös ügyünk" - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a VII. Magyar Sajtmustra megnyitóján Budapesten.

Feldman Zsolt a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett rendezvényen hozzátette: a kormány számára fontos a minőségi kézműves sajtok készítőinek támogatása, akik elsősorban rövid ellátási láncban, közvetlen értékesítéssel szeretnék elérni a vásárlókat. Ezért a következő időszakban pályázat útján beruházásaikhoz nyújtanak majd segítséget.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Elmondta, hogy az Agrárminisztérium a Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik, a következő időszakban életbe lépő változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Az új szabályozás egyebek mellett érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is - tette hozzá. A megnyitót követően hirdették ki a pénteken rendezett sajtverseny eredményét, az elbírált sajtok készítői termékeik értékelése nyomán arany, ezüst vagy bronz minősítésről szóló oklevelet vehettek át.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének általános alelnöke az MTI-nek elmondta, a VII. Magyar Sajtmustrán sajtkészítők, többnyire mikro, kis- és közepes vállalkozások képviseltetik magukat termékeikkel.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A fenntartható élelmezés és egészséges táplálkozás a FAO konferenciáján

2020. november 03. 09:41
A gazda és a termelő nem a környezettudatos világ ellensége, hanem egyik legfőbb támasza a XXI. században is. A járvány idején tanúsított helytállásukért köszönet és megbecsülés illeti őket – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a FAO Európai Regionális Konferencia 32., virtuálisan megrendezett ülésszakán.

Így készül húsvétra a háromszínű foszlós kalács

2019. április 17. 07:19
A foszlós, fonott kalács igazán ünnepi, húsvétkor pedig kihagyhatatlan reggeli fogás.