Fontos a magyar termelőknek az élelmiszeripar sikere

2023. október 30. 17:40
A Hungarian Food Business Program eredményeiről és a magyar termékek exportteljesítményéről kérdeztük Giczi Gergelyt, az AMC ügyvezető-helyettesét.
 
Az idei OMÉK-on több mint száz külföldi beszerző találkozott 46 magyar exportképes vállalkozással és közel ezer tárgyalást folytattak le egymással a Hungarian Food Business Program keretében. Az exportfejlesztési program eredményeiről Giczi Gergellyel, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettesével, a program házigazdájával beszélgettünk.
Fontos a magyar termelőknek az élelmiszeripar sikere
Agroinform: Főként mely országokban sikerült fejleszteni az exportkapcsolatokat a Hungarian Food Business Program keretében?
 
Giczi Gergely: A Távol-Keleten, többek között Hongkongban és Tokióban is keresik a magyar termékeket, ezek a célpiacok fontosan a magyar élelmiszeripar számára, igyekszünk ott eredményeket elérni. Azért fontos az AMC szerepvállalása ebben, mert maguktól a termelők, élelmiszer-előállítók nem biztos, hogy el tudnának jutni például Ázsiába, viszont óriási potenciál van az ottani exportpiacokban. Természetesen az európai desztinációkat is keressük, voltunk Írországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, és szeretnénk, ha éves szinten további 10-12 desztinációt célba tudnánk venni.
 
Giczi Gergely (AMC) a Hungarian Food Business Program felelőse – Fotó: Agroinform
 
Látszik, hogy európai piacok stagnálnak, a magyar élelmiszeripar nagyon Európa-fókuszú, szükség van arra, hogy ezt diverzifikáljuk, és adott esetben észak-afrikai, közel-keleti, ázsiai vásárlókkal bővítsük a portfóliót.
 
Nyilvánvaló, hogy a magyar búza és a kukorica fontos exportcikkek, de itt most nem elsősorban ezek értékesítéséről van szó. Mi az a termékkör, amivel nagyobb előrelépést lehetett elérni?
 
Arra törekszünk, hogy főként ne nyersanyagként exportáljunk, hanem minél nagyobb arányban magasan feldolgozott élelmiszert. Ehhez sok mindenre van szükség: technológiai modernizációra, nyelveket beszélő, proaktív, a világ dolgaira nyitott humánerőforrásra, olyan emberekre, akik nem riadnak meg az éles szituációktól. Ebben az AMC segítséget tud nyújtani a magyar vállalatoknak.
 
Az élelmiszeriparunk húzóágazatai természetesen az export tekintetében is felülreprezentáltak: a tejipar, a húsipar, a zöldség-gyümölcságazat termékei, a fagyasztott élelmiszerek, a konzervipari, édesipari termékek széles körének tudtunk exportpiacokat találni, de az italgyártásban és a kézműves termékek terén is van előrelépés. Széles a paletta, amely csak bővülni fog, hiszen egyre innovatívabb magyar cégek vannak, akik abszolút exportképes termékeket állítanak elő, nekik kell segítenünk.
 
Akik sikeresek az exportpiacokon, ők miben jobbak a versenytársaiknál?
 
Az egyértelműen látszik, hogy van egy erős hatékonysági verseny, ami elsősorban a tömegtermelésre igaz. Ott gyakorlatilag 1-2 eurócenten múlik a beszerzői tárgyalás eredménye. Az árversenyben pedig azok a vállalkozások tudnak helyt állni, amelyek optimalizálni tudják a termelést, alacsonyan tudják tartani az inputköltségeket. Ugyanakkor vannak olyan kereskedelmi csatornák, jellemzően nem a nagy multiáruházak, hanem kisebb üzletláncok, webshopok, ahol a különlegeset, az egyedit keresik, és nem feltétlenül az ár a legfontosabb szempont.
 
A magyar mezőgazdasági termelők fontos partnerei a magyar élelmiszeriparnak. Milyen az együttműködés?
 
A magyar termelők jellemzően kiváló minőségű termékeket állítanak elő, és kétszer annyit, amit Magyarországon elfogyasztunk. A magyar termelők a magyar élelmiszeripar elsődleges bázisa.
 
Azt fontos megérteni, hogy az élelmiszeripari üzemek számára az egyik fejlesztési irány a hatékonyság növelését segítő integráció: a termelőüzemek próbálják maguk alá vonni az alapanyaggyártást, hogy lehetőleg minél kisebb kitettségük legyen, és tudjanak tervezni,  csökkenti a kockázatokat. Az integrációval nagyobb kontrollt tudnak biztosítani a gyártók maguk számára, így van lehetőség arra, hogy egységes minőségű termékeket tudjanak feldolgozni a gyártás során. Ez közvetetten a termelők számára is fontos, hiszen így lehet hatékonyabban élelmiszert gyártani, és jobb pozíciót elnyerni az árversenyben, ami összességében jobb értékesítési mutatókat és nagyobb volumenű alapanyag-felvásárlást eredményez.
 
Az exportfejlesztési folyamatot hogyan befolyásolja a világpolitika, legyen szó az izraeli vagy az orosz-ukrán helyzetről?
 
A háborús konfliktusok amellett, hogy óriási társadalmi, humánitárius kihívást jelentenek, az exportpiacokra is hatással lehetnek, ez tény. A magyar élelmiszereknek például fontos felvevő piaca volt Oroszország, az embargó egyértelműen negatívan érintett minket. Az a baj, hogy a szankciók feloldása után ezek a piacok már nem léteznek, mert betöltötte más, jellemzően Törökország és a környező országok. Az izraeli konfliktus hatásai még nem gyűrűztek be az élelmiszeripari exportba. (Izraellel komoly üzleti kapcsolat alakult ki az elmúlt években a kóser termékek tekintetében – szerk.)
 
Nekünk azt kell szem előtt tartanunk, miután véget ér egy ilyen konfliktus, a lehető leggyorsabban vissza tudjunk térni ezekre a piacokra.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Figyelem! Már benyújthatók a szőlőtelepítési pályázatok

2022. november 14. 10:46
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően, idén november 2-a és november 30-a között ismét lehetőség van a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására vonatkozó egyéni tervek benyújtására.

Megkezdődött az idei meggyszezon a korai fajták szedésével

2023. június 26. 12:03
Az idei évben is zamatos, kiváló minőségű gyümölcsök jellemzik a kínálatot – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Magyarország Európa harmadik legnagyobb meggytermelője. A magyar meggy iránt egyedülálló íze-zamata és kiváló beltartalmi értékei miatt külföldön is nagy a kereslet.