Fontos! Ezekben az esetekben tiltanak el valakit a földszerzéstől

2024. január 18. 13:42
Szigorodott a Földforgalmi törvény.
 
Január 1-jétől változott a Földforgalmi törvény és szigorodtak azok az esetek, amikor valakit eltilthatnak az újabb földszerzéstől – hívta fel a figyelmet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ).
 
Fontos! Ezekben az esetekben tiltanak el valakit a földszerzéstől
Ha valaki nem tartja be a föld megszerzésekor tett vállalását, akkor 5 évig eltilthatják az újabb földszerzéstől. A hatóság – amely bejelentés alapján is eljár – először csak felszólítással él, és csak ennek elmulasztása esetén követi a szankció.
 
A törvény 62. § szerint a tulajdonost, illetve a földhasználót eltilthatják az újabb földszerzéstől, ha
  1. nem tartotta be a szerzéshez vállalt kötelezettségeket, vagy a szerzéshez szükséges feltétellel nem rendelkezik
  2. a szerzés feltételeként a törvényben előírt meghatározott célú földhasználattól tartósan eltért
  3. földműves, illetve mezőgazdasági termelőszervezeti minősége megszűnt, vagy
  4. állattartó, vetőmagtermesztő, ökotermesztő, kertészet ranghelyére hivatkozott, de nem teljesítette a kötelezettségeit.
Ugyanakkor nem állapítható meg az 1) és 2) pontban foglalt jogsértés, ha a föld kisajátítást pótló adás-vételre kerül sor, vagy a tulajdonos egészségi állapota oly mértékben megromlott, vagy az életkörülményeiben olyan tartós változás következett be, amely az e törvényből eredő kötelezettségeinek teljesítését akadályozza.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Módosult a feldolgozóipari KKV-k energiaköltség és beruházás támogatási programja Meghosszabbították a határidőket!

2023. január 16. 10:28
Nagy segítséget nyújthat az érintettek számára, hogy meghosszabbodott a kötelező regisztráció benyújtási határideje: 2023. január 31. 19:00 óráig lehetséges a beadás (felhívás összefoglaló táblázat, valamint a 6.6.1. pont).
 
A sikeres regisztráció nem jelenti azt, hogy a támogatást automatikusan odaítélik a kérelmezőnek! A beadott adatok alapján jogosultsági vizsgálat történik, melyet 5 munkanapon belül végeznek el. Hiánypótlási felhívást egyszer küldenek, pozitív elbírálás esetén a kérelmező folytathatja az adatok feltöltését, a nyilatkozatok megtételét. A támogatási kérelem benyújtásának határideje 2023. március 31. lesz.

A kukoricahozam vegyes képet mutat Békésben

2023. szeptember 26. 13:09
Lassan végeznek Békésben a napraforgó betakarításával, 98 százalék körül alakul a learatott terület. A Békés vármegyei betakarítási bizottság hétfői, békéscsabai ülésén elhangzott, a nagyobb gazdálkodók már learattak, a termésmennyiség vármegyei átlagban 2,8 tonna/hektár.