Fontos határidő zárul le hamarosan a középiskolásoknak

2024. szeptember 04. 16:21
Már nem sok ideje maradt azoknak a diákoknak, akik jelentkezni szeretnének az őszi érettségire. Mutatjuk, kiknek is szól az őszi vizsga, hogyan készülhetnek, milyen módon jelentkezhetnek rá és melyik középiskolákban érettségizhetnek majd.
Szeptember 5-én véget ér a jelentkezés a 2024-es október–novemberi érettségi vizsgákra. Jó tudni, hogy az őszi érettségi vizsgának több fajtája is van, de melyek ezek?
Fontos határidő zárul le hamarosan a középiskolásoknak
Hányféle őszi érettségi vizsgát lehet letenni?
A tavaszi érettségikhez hasonlóan ebben az időszakban is többféle vizsgát lehet tenni. Az Oktatási Hivatal összeállítása szerint az érettséginek összesen hét fajtája van:
  1. rendes: a középiskolai tanulmányok követelményeinek teljesítése után, a tanulói jogviszony fennállása alatt vagy megszűnését követően első alkalommal tett érettségi vizsga
  2. előrehozott: a tanulói jogviszony fennállása alatt, az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt egyes érettségi vizsgatárgyból első alkalommal letett érettségi
  3. szintemelő: egyes vizsgatárgyból a középszinten sikeresen befejezett érettségi vizsgának az emelt szintű érettségi vizsgán első alkalommal történő megismétlése
  4. pótló: a vizsgázónak fel nem róható okból meg sem kezdett, vagy megkezdett, de be nem fejezett érettségi vizsga folytatása
  5. javító: a vizsgázónak felróható okból meg sem kezdett, vagy megkezdett, de be nem fejezett sikertelen érettségi vizsga megismétlése
  6. ismétlő: az érettségi bizonyítvány kiadása után egyes vizsgatárgyból a korábban sikeresen letett érettségi vizsga azonos szinten, illetve az emelt szintű vizsga középszinten történő megismétlése
  7. kiegészítő: a sikeresen befejezett érettségi vizsga után az érettségi bizonyítványban nem szereplő egyes vizsgatárgyból tett vizsga

Az Oktatási Hivatal kiemelte, hogy a sikertelen előrehozott érettségi vizsga vagy a középiskolai tanulmányok befejezése előtt tett szintemelő érettségi vizsga esetében csak a rendes érettségi vizsga időszakában lehet javító vizsgára jelentkezni, pótló vizsgára viszont bármelyik további vizsgaidőszakban.

őszi érettségi
Csupán néhány órája maradt azoknak, akik jelentkezni szeretnének az őszi érettségire / Fotó: Fotó: Krizsán Csaba / MTI
 
Hogyan lehet jelentkezni, mikor és hol zajlanak majd a vizsgák?
Az őszi vizsgákra az adott középiskolában vagy a kormányhivatalon keresztül lehet jelentkezni, az e célra szolgáló jelentkezési lap leadásával. Középiskolában, szakképző intézményben történő jelentkezés esetén a jelentkezési lapot a középiskola, szakképző intézmény biztosítja a tanulók számára. 
 
Ha a középszintű jelentkezését egy középiskolában nyújtja be valaki, akkor a vizsgadíjat az adott intézménynek muszáj fizetnie. Emelt szintű vizsgajelentkezés esetén viszont minden esetben az Oktatási Hivatal felé kell megtörténnie a befizetésnek.
 
Amint az Oktatási Hivatal tájékoztatott, 
  • 2024-ben az őszi érettségi vizsgaidőszak október 11-től november 22-ig tart.
  • Az írásbeli vizsgákat október 11–25. között tartják.
  • Az emelt szintű szóbeli vizsgák november 7. és 11. között,
  • a középszintű szóbeli vizsgák november 18. és 22. között lesznek.
 
Azt, hogy melyek a vizsgaszervezésre kijelölt középiskolák az Oktatási Hivatal honlapján tekinthető meg.
 
Hogyan készülhetnek a megmérettetésre a diákok?
A tavaszihoz hasonlóan az őszi érettségi esetében is nagyon fontos tudni a különböző tantárgyak anyagait, a vizsgák leírását és az emelt szintű szóbeli érettségik tételcímeit, a felkészüléshez az Oktatási Hivatal számos hasznos dokumentummal és tájékoztatóval segít. Elérhető például az előző évek összes közép- és emelt szintű érettségi feladatlapja,  ha valaki azok megoldásával szeretne készülni a közelgő megmérettetésre. Megtalálhatóak az oldalon a vizsgaleírások, vizsgatárgy követelményei és a szóbeli tételcímek is.
Érettségi 2024: kezdődik a németérettségi - Portfolio.hu
fotó:portfolio.hu
 
Mennyi az érettségi vizsgák költségvonzata?
Jó tudni, hogy a tanulói jogviszony ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzése ingyenes, utána azonban már komoly összeget kell fizetni tárgyanként. Abban az esetben, ha már nem rendelkezik valaki hallgatói jogviszonnyal, akkor az érettségi vizsgára történő érvényes jelentkezés egyik feltétele a vizsgadíj befizetése és az erről szóló igazolás bemutatása. 
 
A középszintű érettségi vizsgáért az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér, vagyis a minimálbér 15 százalékának megfelelő összeget kell kifizetni az Oktatási Hivatal számára, emelt szintű érettségi vizsga esetében azonban már az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér 25 százalékának megfelelő, ezer forintra kerekített összeg fizetendő.
 
A 2024-es érettségi vizsgadíj tárgyanként: középszinten 40 ezer, emelt szinten pedig 67 ezer forint volt.
 
forrás:vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Országos szinten már kevesebb a szúnyog, de a Balatonnál nem lehet leállni

2023. július 18. 14:17
Június elején még komoly szúnyoginvázió volt Magyarországon.
 
A tavasz végén, nyár elején tapasztalt komoly szúnyoginvázióhoz képes mostanra sokkal jobb a helyzet, hiszen a június eleji óriási felhőszakadások miatt kialakuló szúnyogtenyészőhelyek javarészt felszáradtak – mondta az InfoRádióban Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Termelők kockázatkezelését csak együttműködéssel lehet javítani

2024. június 24. 14:46
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) 2024. június 20-án tizedik alkalommal adott otthont „A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer 2023. évi tapasztalatai” című workshopnak.