Fontos kihívások várnak a növényorvosokra

2023. november 08. 17:52
Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, ezért a növényorvosok, növényvédelmi mérnökök szakmai naprakészsége nem csupán tudományos érdek, hanem a társadalom, az emberek életére is hatással van - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a XVIII. Növényorvos Napon, Budapesten.
 
Fontos kihívások várnak a növényorvosokra
Az államtitkár hozzátette, sok feladat áll a növényekkel foglalkozó szakemberek előtt, hiszen egy rendkívül változó világban élünk. Kifejtette, nagy kihívások állnak Magyarország előtt is, mert a jövő év második felében hazánk látja majd el a soros uniós elnökséget. Ezen időszak alatt pedig komoly szerep hárul majd a növényorvosokra is, akik szakmai összefogására a továbbiakban is szükség lesz, mert a fenntarthatóság jegyében szigorítások várhatóak az Európai Unióban. Az EU-s célok között a fenntartható növényvédelem megvalósítása, a kémiai növényvédő szerek használatának csökkentése is megjelenik – tette hozzá.
Fontos kihívások várnak a növényorvosokra
Dr. Nobilis Márton kiemelte, a rendelettervezetek tárgyalása során fő törekvés egy olyan új szabályozás megalkotása, amely úgy járul hozzá a környezeti- és klímacélok megvalósításához, hogy közben a gazdák versenyképességének megőrzését és az élelmezésbiztonságot sem veszélyezteti. Az agrártárca számít a növényorvosok szaktudására, akik tudományos eredményeikkel és javaslataikkal Magyarország élelmiszerellátását tovább erősítik – fűzte hozzá.
 
forrás: AM Sajtóiroda
 

Kapcsolódó cikkek

A víztakarékosság non plus ultrája: a csepegtető öntözés

2023. október 12. 16:24
Mind nagyobb szerephez jutnak az olyan víztakarékos technológiák, mint a csepegtető rendszerek.
 
Ezek fajtáiról, technológiai megoldásaikról, előnyeikről kérdeztük a téma szakértőjét, a nagykanizsai Vért Lajost.
 

Évek óta nő a cukorrépa termőterülete. Ennyire megéri termelni?

2024. július 12. 12:50
Az utóbbi 2 évben nőtt a cukorrépa termőterülete, ami akár örömhír is lehet, hiszen újabb termelők is vannak, de a jelenlegi rendszerben kevésbé hatnak a gazdálkodók az árviszonyokra.