Forradalmasították a gyomirtást az USA-ban: 8 hektárt is kigazolnak egy nap alatt

2021. május 04. 09:32
A Carbon Robotics bemutatta az Autonomous Weeder (szó szerint Autonóm Gyomirtó) nevű mezőgazdasági robotja legújabb, harmadik generációs változatát. Az okos mezőgazdasági robot képes felismerni és azonosítani a különféle gyomnövényeket, és nagy teljesítményű lézereivel elpusztítani azokat.
Forradalmasították a gyomirtást az USA-ban: 8 hektárt is kigazolnak egy nap alatt

Az egyik legnagyobb kihívás, amivel a gazdáknak meg kell küzdenie a növénytermesztés során, az a gyomnövények megjelenésének és elterjedésének megakadályozása, valamint a gyomtalanítás. A gyomok ugyanis nemcsak versengenek a haszonnövényekkel a helyért, a napfényért és a tápanyagokért, de ugródeszkául szolgálhatnak a rovarkártevők számára – olvasható a Freethink oldalán. A gyomirtó szerek ugyan hatásos védelmet nyújthatnak, de szennyezhetik a vizet és a talajt, a gyomnövények manuális kiirtása viszont kellemetlen, idő- és energiaigényes feladat, a mezőgazdasági ágazatban pedig egyébként is egyre nagyobb gondot jelent a munkaerőhiány.

Erre a problémára kínál megoldást a Carbon Robotics legújabb, harmadik generációs gyomirtó robotja, az Autonomous Weeder. A gép a talaj és a vizek szennyezése nélkül pusztítja el a gyomnövényeket, ráadásul képes önállóan is dolgozni, megszüntetve a fizikai munkaerőtől való függést.

A robot maga úgy néz ki, mint egy kerekeken guruló nagy kocka. Működés közben 12 kamerával pásztázza a földet, a mesterséges intelligenciával felturbózott fedélzeti számítógépe könnyedén azonosítja a gyomokat, a robot szén-dioxidos lézere pedig szó szerint megsüti a nem kívánatos növényeket. A gyártó szerint a robot több mint 100 ezer gyomnövényt képes elpusztítani óránként, és 6-8 hektárt képes megtisztítani egy nap alatt. Összehasonlításképpen egy munkás 0,4 hektárnyi területet képes kigyomlálni ugyanennyi idő alatt.

 

https://vSPhhw-2ShI

A robot a számítások szerint 2-3 év alatt fogja behozni az árát. Paul Mikesell, a Carbon Robotics vezérigazgatója a Seattle Times kérdésére az Autonomous Weeder pontos értékét nem árulta el, csak annyit mondott, hogy több százezer dollárba kerül egy-egy ilyen gép. Ez azonban számos gazdának már a megfizethetetlen árkategóriát jelenti, bár vannak és lesznek opciók a robot bérlésére is. De még azok a gazdák sem juthatnak hozzá a robothoz egyhamar, akiknek lenne rá pénzük, ugyanis a Carbon Robotics már eladta azokat az egységeket, amelyeket még 2021-ben le tud szállítani a vevőknek.

 

https://www.agrarszektor.hu/gepek/forradalmasitottak-a-gyomirtast-az-usa-ban-8-hektart-is-kigazolnak-egy-nap-alatt.29644.html

Kapcsolódó cikkek

Már kétmilliárdra lehet pályázni a Tanyafejlesztési programban

2021. szeptember 20. 09:28
Az idei évben soha nem látott érdeklődés mutatkozott a Tanyafejlesztési Program iránt, amelynek forrásait éppen ezért az agrártárca csaknem kétmilliárd forintra emelte – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Emelkedett a mezőgazdaságban dolgozók keresete

2019. január 23. 08:09
Bruttó 248 ezer forint volt az átlagkereset a mezőgazdaságban tavaly novemberben – közölte a KSH.