Furcsa, de hasznos dologra jöttek rá a kutatók, miközben a paradicsomot vizsgálták
2023. április 17. 09:33
Spanyol kutatók paradicsom-feldolgozási hulladékból állítottak elő "védőlakkot".
A szubtropikus és mediterrán kertészet kutatására szakosodott Mayora, spanyol intézet munkatársai kísérletekkel kimutatták, hogy a paradicsom-feldolgozás (lé- és pürégyártás) során keletkező, egyébként szemétre dobott, bár kis részben takarmányként is hasznosítható hulladékaiból speciális védőlakkot lehet előállítani. Ez az anyag azonos értékű a műanyaggyártásban használt „biszfenol A" adalékanyaggal, és ugyanakkor az emberi egészségre teljesen ártalmatlan.

Ennek elkészítéséhez a hulladékokat 3 napig napon szárítják, majd egy bonyolult hőkezelési folyamatnak vetik alá, nevezetesen 140 fokra felhevítik, és porrá őrölve nátronlúggal kezelik, végül pedig etanolban oldják fel. A végtermék egy viasz-szerű vegyület.
Ezt etanolban feloldva fémekre lehet ráfújni, és így azok élelmiszerek, például instant levesek, zöldségek és gyümölcsök csomagolására, illetve megóvására használhatók (az élelmiszerekkel közvetlenül érintkezve). Ez az anyag egy újabb, 200 fokos hőkezeléssel, polimerizált réteggé keményíthető, amely megbízhatóan védi a fémet az élelmiszerrel való érintkezéstől. A védelem alumíniummal kombinálva működött a legjobban. A kutatók most ezt élelmiszeripari konzervdobozok bevonására akarják felhasználni.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Egyiptomi burgonya enyhítheti az európai áruhiányt
2023. június 05. 12:08
A minősége mindenben megfelel az európai szabványoknak, illetve követelményeknek.
Ebben az évben Európa burgonyatermése – az északi körzetek kedvezőtlen időjárása miatt – jóval kevesebb lett a sokévi átlagnál, ami több országban burgonyahiányhoz vezetett.
A hiány kialakulásához az is hozzájárult, hogy a legutóbbi néhány évben lényegesen megnövekedett a feldolgozott burgonyatermékek kereslete, illetve fogyasztása, így most több nagy feldolgozó üzem nagyobb mennyiségű alapanyaghiánnyal küszködik.
Kevesebb meggy lesz az idén, de kimagaslóan jó a minősége
2023. július 13. 12:21
Kevesebb meggy terem idén, de a minősége kimagaslóan jó lesz - jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán, a meggy belföldi népszerűsítő, fogyasztásösztönző kampány sajtótájékoztatóján, az EFOTT fesztiválon.