Furcsa, de hasznos dologra jöttek rá a kutatók, miközben a paradicsomot vizsgálták
2023. április 17. 09:33
Spanyol kutatók paradicsom-feldolgozási hulladékból állítottak elő "védőlakkot".
A szubtropikus és mediterrán kertészet kutatására szakosodott Mayora, spanyol intézet munkatársai kísérletekkel kimutatták, hogy a paradicsom-feldolgozás (lé- és pürégyártás) során keletkező, egyébként szemétre dobott, bár kis részben takarmányként is hasznosítható hulladékaiból speciális védőlakkot lehet előállítani. Ez az anyag azonos értékű a műanyaggyártásban használt „biszfenol A" adalékanyaggal, és ugyanakkor az emberi egészségre teljesen ártalmatlan.
Ennek elkészítéséhez a hulladékokat 3 napig napon szárítják, majd egy bonyolult hőkezelési folyamatnak vetik alá, nevezetesen 140 fokra felhevítik, és porrá őrölve nátronlúggal kezelik, végül pedig etanolban oldják fel. A végtermék egy viasz-szerű vegyület.
Ezt etanolban feloldva fémekre lehet ráfújni, és így azok élelmiszerek, például instant levesek, zöldségek és gyümölcsök csomagolására, illetve megóvására használhatók (az élelmiszerekkel közvetlenül érintkezve). Ez az anyag egy újabb, 200 fokos hőkezeléssel, polimerizált réteggé keményíthető, amely megbízhatóan védi a fémet az élelmiszerrel való érintkezéstől. A védelem alumíniummal kombinálva működött a legjobban. A kutatók most ezt élelmiszeripari konzervdobozok bevonására akarják felhasználni.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Kétszer szednek a holland szamócatermesztő üzemben
2023. november 06. 15:47
A Dutch Berries, Hollandia egyik legnagyobb üvegházi szamacótermesztő üzeme ismét bővíti felületét, ezúttal 4,5 hektárral.
Az előző nagy beruházásuk során, 2017-ben 20 hektár új üvegházat építettek, és több lépésben betelepítették az asszimilációs világítást a hozzá tartozó sötét szövetből készült úgynevezett Slip-In rendszerű energiaernyőkkel.
Végéhez érhet a halmentes halrudak korszaka – pontosan tudni fogjuk, hogy mi kerül a kosarunkba
2024. február 27. 16:00
A csomagoláson olvasható információk nem lehetnek megtévesztőek.
Az Európai Parlament 2024. január 18.-án megszavazta a halászati és akvakultúra forgalmazási szabványairól szóló jelentést – írja a nak.hu.