Furcsa, de hasznos dologra jöttek rá a kutatók, miközben a paradicsomot vizsgálták
2023. április 17. 09:33
Spanyol kutatók paradicsom-feldolgozási hulladékból állítottak elő "védőlakkot".
A szubtropikus és mediterrán kertészet kutatására szakosodott Mayora, spanyol intézet munkatársai kísérletekkel kimutatták, hogy a paradicsom-feldolgozás (lé- és pürégyártás) során keletkező, egyébként szemétre dobott, bár kis részben takarmányként is hasznosítható hulladékaiból speciális védőlakkot lehet előállítani. Ez az anyag azonos értékű a műanyaggyártásban használt „biszfenol A" adalékanyaggal, és ugyanakkor az emberi egészségre teljesen ártalmatlan.
Ennek elkészítéséhez a hulladékokat 3 napig napon szárítják, majd egy bonyolult hőkezelési folyamatnak vetik alá, nevezetesen 140 fokra felhevítik, és porrá őrölve nátronlúggal kezelik, végül pedig etanolban oldják fel. A végtermék egy viasz-szerű vegyület.
Ezt etanolban feloldva fémekre lehet ráfújni, és így azok élelmiszerek, például instant levesek, zöldségek és gyümölcsök csomagolására, illetve megóvására használhatók (az élelmiszerekkel közvetlenül érintkezve). Ez az anyag egy újabb, 200 fokos hőkezeléssel, polimerizált réteggé keményíthető, amely megbízhatóan védi a fémet az élelmiszerrel való érintkezéstől. A védelem alumíniummal kombinálva működött a legjobban. A kutatók most ezt élelmiszeripari konzervdobozok bevonására akarják felhasználni.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Így kell a kereskedőknek eljárni, ha 80 dekás lett a kilós kenyér
2024. január 19. 14:43
Az élelmiszerek kiszerelés-csökkenését nem lehet fű alatt végrehajtani.
A kormány új intézkedést fogadott el, így az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent – ismerteti a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
Élelmiszeripari pályázatok Foodinform webinárium
2024. március 28. 13:44
Technológiai fejlesztések támogatása.
2024. április 11-én az élelmiszeripari pályázatok lesznek az online konferenciánk témája.
A webinárium időpontja: 2024. április 11., 09:00 óra