Furcsa, de hasznos dologra jöttek rá a kutatók, miközben a paradicsomot vizsgálták

2023. április 17. 09:33
Spanyol kutatók paradicsom-feldolgozási hulladékból állítottak elő "védőlakkot".
 
A szubtropikus és mediterrán kertészet kutatására szakosodott Mayora, spanyol intézet munkatársai  kísérletekkel kimutatták, hogy a paradicsom-feldolgozás (lé- és pürégyártás) során keletkező, egyébként szemétre dobott, bár kis részben takarmányként is hasznosítható hulladékaiból speciális védőlakkot lehet előállítani. Ez az anyag azonos értékű a műanyaggyártásban használt „biszfenol A" adalékanyaggal, és ugyanakkor az emberi egészségre teljesen ártalmatlan.
Furcsa, de hasznos dologra jöttek rá a kutatók, miközben a paradicsomot vizsgálták
Ennek elkészítéséhez a hulladékokat 3 napig napon szárítják, majd egy bonyolult hőkezelési folyamatnak vetik alá, nevezetesen 140 fokra felhevítik, és porrá őrölve nátronlúggal kezelik, végül pedig etanolban oldják fel. A végtermék egy viasz-szerű vegyület.
 
Ezt etanolban feloldva fémekre lehet ráfújni, és így azok élelmiszerek, például instant levesek, zöldségek és gyümölcsök csomagolására, illetve megóvására használhatók (az élelmiszerekkel közvetlenül érintkezve). Ez az anyag egy újabb, 200 fokos hőkezeléssel, polimerizált réteggé keményíthető, amely megbízhatóan védi a fémet az élelmiszerrel való érintkezéstől. A védelem alumíniummal kombinálva működött a legjobban. A kutatók most ezt élelmiszeripari konzervdobozok bevonására akarják felhasználni.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Rengeteg import hagymát árulnak a magyar boltokban

2023. február 15. 11:54
A magyarországi piac mindössze 50 százaléka látható el a hazai hagymatermelésből, a nagyrészt Ausztriából és Szlovákiából érkező import szinte folyamatosan érkezik és jelen van hazánkban - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK). Kiemelték ugyanakkor, hogy a vásárlói szokások jócskán megváltoztak az utóbbi időben, megszűnt az otthoni tárolás, és friss termék lett a hagyma is, ami azt jelenti, hogy a hazai háztartások az aktuális fogyasztás szerint, kisebb mennyiségben vásárolnak hagymát, éppen csak annyit, amennyire szükségük van.

Némi visszaesés után Európában újra fellendülőben van az ökopiac

2024. február 19. 15:58
Tizenöt európai ország számolt be arról, hogy termőterületének legalább 10%-án ökológiai termesztés folyik.
 
2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben a BIOFACH, a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Itt, a biovilág seregszemléjén mutatták be a “The World of Organic Agriculture” című statisztikai évkönyvet, amely immár 25. alkalommal ad áttekintést az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről.