Génsebészek a kukorica tökéletesítésén dolgoznak
2024. január 26. 13:08
Kínai tudósok magas vastartalmú kukoricafajtát állítanának elő.
A Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia kutatói, génsebészet alkalmazásával, magas vastartalmú kukoricafajta létrehozásán dolgoznak, amelynek a kilónkénti vastartalma (a hektáronkénti termés csökkenése nélkül) elérheti a 70,5 milligrammot, ami a termesztésben lévő fajtákhoz képest több kétszeres – írja a whychinese.co.za.
Ez nagyon fontos eszközt jelenthet az emberi szervezet immunitásának erősítésében és a világszerte évről-évre nagyszámú áldozatot szedő vészes vérszegénység megfékezésében, illetve megelőzésében, mivel a vas az emberi vér egyik fontos alkotó eleme.
A WHO kimutatta, hogy az öt év alatti gyerekeknek 40, a 15 és 49 év közötti nőknek pedig 30 százaléka szenved vérszegénységben, a várandós nőknél viszont ez az arány a 30 százalékot is meghaladhatja.
A kutatások eddigi eredményei alapján a megfelelő új fajta rövid időn belül forgalomba kerülhet.
Az USA Nemzeti Egészségi Intézete szerint, a vörösvértestek folyamatos termelődéséhez a férfiaknak napi 8, a nőknek pedig napi 18 milligramm vas felvételére van szükségük.
A vassal történő dúsításnál a kukorica kiválasztását főleg az indokolja, hogy ez a növényfaj a fejlődő országokban a lakosság nagy hányadának alapvető élelmiszer forrását képezi és így olcsó vasforrást jelentene.
A kutatók az eddigi eredményekről és a vastartalom szabályozásáért felelős gén azonosításáról cikket közöltek a „Science" folyóiratban.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Ha innen vett kolbászt, el ne fogyassza
2024. november 04. 16:54
Szalmonellafertőzés gyanúja miatt visszahívták a kaposmérői Gazda Csemege Hús Kft. által gyártott, idén december 29-i szavatossági idejű, 270 grammos csemege mangalica kolbászt, melyet a Kifli.hu-n lehetett megvásárolni.
Az olasz miniszter ellenzi a laboratóriumban előállított élelmiszereket
2023. május 12. 13:43
A laboratóriumban előállított élelmiszerek potenciálisan veszélyesek az egészségre, ráadásul ezeknek soha nem lesz olyan íze, mint a természetes húsnak vagy a halnak – mondta az olasz mezőgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek.
Márciusban az olasz jobboldali kormány törvényjavaslatot terjesztett elő az Európai Unióban még nem elérhető élelmiszerek és takarmányok előállításának és behozatalának betiltására.