Génsebészek a kukorica tökéletesítésén dolgoznak
2024. január 26. 13:08
Kínai tudósok magas vastartalmú kukoricafajtát állítanának elő.
A Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia kutatói, génsebészet alkalmazásával, magas vastartalmú kukoricafajta létrehozásán dolgoznak, amelynek a kilónkénti vastartalma (a hektáronkénti termés csökkenése nélkül) elérheti a 70,5 milligrammot, ami a termesztésben lévő fajtákhoz képest több kétszeres – írja a whychinese.co.za.

Ez nagyon fontos eszközt jelenthet az emberi szervezet immunitásának erősítésében és a világszerte évről-évre nagyszámú áldozatot szedő vészes vérszegénység megfékezésében, illetve megelőzésében, mivel a vas az emberi vér egyik fontos alkotó eleme.
A WHO kimutatta, hogy az öt év alatti gyerekeknek 40, a 15 és 49 év közötti nőknek pedig 30 százaléka szenved vérszegénységben, a várandós nőknél viszont ez az arány a 30 százalékot is meghaladhatja.
A kutatások eddigi eredményei alapján a megfelelő új fajta rövid időn belül forgalomba kerülhet.
Az USA Nemzeti Egészségi Intézete szerint, a vörösvértestek folyamatos termelődéséhez a férfiaknak napi 8, a nőknek pedig napi 18 milligramm vas felvételére van szükségük.
A vassal történő dúsításnál a kukorica kiválasztását főleg az indokolja, hogy ez a növényfaj a fejlődő országokban a lakosság nagy hányadának alapvető élelmiszer forrását képezi és így olcsó vasforrást jelentene.
A kutatók az eddigi eredményekről és a vastartalom szabályozásáért felelős gén azonosításáról cikket közöltek a „Science" folyóiratban.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Dísznövények térhódítása: a gyümölcsfák háttérbe szorulnak a kertekben
2024. május 21. 15:17
Folyamatosan csökken a gyümölcsfa oltványok iránti érdeklődés, ráadásul rengeteg külföldi gyümölcsfa érkezik a boltokba, ami miatt a hazai faiskolák és szaporítók is nehezebb helyzetbe kerülnek. Azt azonban csak kevés vásárló tudja, hogy ezek a külföldi fák sokszor rosszabb minőségűek, mint a hazaiak.
Érdekes dologra derült fény az időszakos böjttel kapcsolatban
2024. november 25. 17:59
A fogyás mellett másra is felfigyeltek a kutatók.
Napjainkban az időszakos böjtölés az egyik legnépszerűbb táplálkozási módszer, amely egy kínai kutatás szerint jelentős változásokhoz vezethet mind a bélrendszerben, mind pedig az agyban.