Giga beruházás valósult meg Körmenden

2023. december 11. 13:55
Hatalmas beruházás végére tettek pontot a Körmendi Agrár Kft.-nél, melyet az AXIÁL Kft. által forgalmazott technológiák révén valósítottak meg.
 
Giga beruházás valósult meg Körmenden
Az AXIÁL Kft. nem csupán a szántóföldi növénytermesztési ágazat egyik vezető technológiai beszállítója Magyarországon, hanem a már jól ismert DeLaval fejés- és istállótechnológiai termékek forgalmazójaként a szarvasmarhatelepek korszerűsítésének és fejlesztésének szakértője is. A vállalat a DeLaval termékek kizárólagos forgalmazását látja el Fejér, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Zala, Somogy, Vas, Tolna, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves vármegyében és a DeLaval-AXIÁL partnerkapcsolat kezdete óta több nagyléptékű és sikeres telepfejlesztésen, új vagy meglévő istállók teljes technológiájának szállításán, valamint szerelésén van túl kiváló szakembergárdájának segítségével.
 
A SIKERTÖRTÉNET ÚJABB MÉRFÖLDKÖVE A 2023. NOVEMBER 24-ÉN ÁTADOTT KÖRMENDI BERUHÁZÁS, MELYET MÉLTÁN NEVEZHETÜNK AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉKKÖVÉNEK.
A Körmendi Agrár Kft. 1948-ban termelőszövetkezetként kezdte meg tevékenységét majd többszöri átalakulás után, jogutódlással 2013-ban nyerte el jelenlegi cégformáját. 2017-ben egy tulajdonosváltást követően számos beruházás és fejlesztés vette kezdetét a cég életében, melyek egyik legnagyobbika az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása (VP-4.1.1.-20)” elnevezésű pályázat keretében valósult meg. A fejlesztés nettó bekerülési értéke 2.590.669.072 Ft, melyből vissza nem térítendő támogatás, 1.295.334.536 Ft.
A beruházás során létrehoztak egy 386 férőhelyes, 4740,52 m2-es fejőrobotos termelőistállót komplex tartástechnológiával (pihenőboxok, mozgatható oldalfüggöny, trágyakihúzó stb.) és fejéstechnológiával.
Egyéb építészeti elemek továbbá például a tüzivíz-tározó, a telepi villany, az útépítés, illetve az 1781 m2-es silótér 15 m3-es csurgalékaknával. A megújuló energiahasznosítást 35 kW-os napelemes rendszer biztosítja. Energiahatékonysági beruházásként pedig egy növendékistálló világításkorszerűsítésére is sor került. Továbbá a meglévő épületbe takarmánygranuláló technológia is készült.
A projekt DeLaval berendezései között megjelenik a VMS V310™ 2×3 db fejőrobot rendszer, a fejőrobotokba épített HN100 típusú progeszteronszintmérőkkel. Az elővárókba BCS kamera került beszerelésre a testkondíció figyelésére. A mért adatokat a DelPro™ 5.8 telepirányítási rendszer gyűjti össze. A lefejt tej a csapvizes előhűtés hőcserélőjén megy keresztül, a hűtés befejezése a DX3S típusú 15.000 literes kültéri álló tejsiló tartályban történik. A vele egy rendszerbe épített DXCE modellű 1.600 literes fekvő tejhűtő puffer tartály pedig lehetővé teszi a folyamatos fejést, így a tejszállítás idejére a fejőrobotoknak nem kell leállni.
 
A tehénforgalom irányítására az úgynevezett okos DSG 2/3 válogatókapukat alkalmazták.
Az OptiDuo™ takarmányfeltoló robot gondoskodik róla, hogy az etetőasztalon lévő PMR takarmány mindig a tehenek által elérhető távoságba legyen visszatolva és átkeverve. Az istállóban a belső trágyaeltávolítás technológiája a DeLaval AKD 80 és 140 típusú láncos trágyahúzó berendezések beépítésével került kialakításra 4+1 körön. Emellett SA55 hígtrágya keverők kerültek elhelyezésre a napi és átmeneti tározó aknákba, valamint a SA185 jelzésű hígtrágyakeverők lettek elhelyezve a 4500 m3-es végtározó trágyamedencében. Az elővárók alatti lagúna és a keresztcsatorna visszaöblítését, valamint a hígtrágya aknák közötti mozgatását Delaval SP11 elnevezésű hígtrágya szivattyúkkal oldották meg. Egy SP185 típusú szivattyú pedig a végtározó medence kitárolását, a kijuttatást végző tartálykocsik töltését végzi megfelelően nagy szállítókapacitással. Az istállón belüli megfelelő klímáról és a keletkező ammónia kiszellőztetéséről a Delaval BSC2 által vezérelt Delaval DDF 1200P ventilátorok gondoskodnak és az etetőútnál felszerelt ventilátorok hűtési hatásfokát vízpermetezéssel javították, aminek a ventilációval való együttműködését szintén a BSC2 oldja meg. Az állatok megfelelő vízbevitelét Delaval nyílt vízterű itatókkal tesszük lehetővé. Delaval WT7, Delaval DC2, illetve Delaval SC1 típusú műanyag itatók kerültek elhelyezésre a pihenőterek itatószigetein és az elővárókban, az etető folyosón pedig Delaval ST200 rozsdamentes acél itatók találhatók.
Mindezeken túl számos gépbeszerzés is történt a projekten belül: 2 db CLAAS, 1 db Manitou és 1 darab Gehl rakodógépet, 1 db DETK takarmányszállítót és 1 db Oehler bálaszállítót, 1 db CLAAS silózót, 1 db CLAAS kukorica-, 1 db rendfelszedő adaptert állítanak üzembe. A szervestrágya-kijuttatás se marad megoldatlan a beszerzett Annaburger és TEBBEH220 trágyaszóróval. A takarmányozás gépei sem maradtak ki a csomagból az RMH VS-Liberty 12 önjáró takarmánykeverő- kiosztó kocsi, a Delaval CMM200 önjáró tejadagoló kocsi és a Supertino SD6E bálabontó révén. A szálastakarmány betakarítás gépei közül 2 db CLAAS változókamrás körbálázó, 1 db CLAAS szögletes nagykocka bálázó, 1 db CLAAS rendképző és 1 db CLAAS fűkasza mellett tették le a voksot.
 
A BERUHÁZÁSOK A KÖRMENDI AGRÁR KFT. HÚZÓ ÁGAZATÁNAK, AZ ÁLLATTENYÉSZTÉSNEK A MODERNIZÁLÁSÁT ÉS A PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS ELŐTÉRBE HELYEZÉSÉT CÉLOZZÁK MEG.
 
A megvalósult fejőrobotos istálló a hatékonyság és a termelői tevékenység versenyképességének növelését, a költségcsökkentést, és a tartástechnológia fejlődését eredményezi. Utóbbi az állatok komfortérzetét, az állategészségügyi feltételeket, a fejés higiéniai feltételeit és az élelmiszerbiztonságot javítja. Az automatizálás (fejés, etetés, hűtés, trágyakezelés) emellett a humánerőforrásból eredő kockázati faktorokat minimálisra csökkentheti. A fejlesztések elengedhetetlen része a digitalizáció is, ami az agrárium jövőjének kulcsa. Az intelligens telepirányítási rendszerek az általuk szolgáltatott adatokkal lehetővé teszik az online nyomon követhetőséget, illetve az elemzések által nyújtott információkkal segítik a mindennapi döntéshozatalt és a hosszú távú tervezést is.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/AXIÁL

Kapcsolódó cikkek

Az állatgyógyászatban újdonságnak számító vakcinát is kifejlesztett a szombaton átadott mohácsi kutatóközpont

2023. június 07. 14:29
Szombaton adták át a mohácsi Prophyl Kft. kutatólaboratóriumát és oltóanyag-termelő központját. A cég a 700 millió forintos beruházással elkészült létesítmény mellett a libák vérzéses bél- és vesegyulladása elleni vakcinát is kifejlesztett.
A kutatóközpont ünnepélyes átadásán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: a fejlesztést egy generációkon átívelő, magyar tulajdonban lévő, egészségügyi, családi vállalkozás valósította meg. A családi vállalkozások rugalmasabbak és nyitottabbak az innovációra, ezt bizonyítja a Prophyl Kft. is – jegyezte meg.

A fák az emlékeiket genetikailag kódolják a magokban. Utódaiknak adott tapasztalat…

2023. november 03. 14:57
Hogyan adják tovább a tapasztalataikat a fák a következő generációknak? A növények is tanulnak, tapasztalnak és ezt hasznos, ha át tudják adni az utódaiknak. Erre is van megoldásuk...
Habár még az emberi test működését illetően is tele vagyunk talányokkal, mégis időt kell szánnunk arra, hogy a növény- illetve állatvilág rejtélyeit is próbáljuk megfejteni.