Globális informatikai probléma okoz zavart a repülőtereken, Ferihegyen is akadozik az utasfelvétel

2024. július 19. 19:14
Globális informatikai probléma lépett fel a Microsoft hivatalos közleménye szerint, amely érinti a repülőterek információs rendszereit, a bankok szolgáltatásait és a különböző médiumok offline és online hálózatait is. Világszerte jelentettek leállásokat és hibákat, a budapesti reptéren is akadozik az utasfelvétel. 
Globális informatikai probléma okoz zavart a repülőtereken, Ferihegyen is akadozik az utasfelvétel
 
Számos globális intézmény – köztük nagy bankok, médiumok és légitársaságok – számolt be tömeges informatikai kiesésről, péntek délre már több mint 1000 járatot töröltek világszerte. Az üzemzavar oka nem világos, az elején az érintettek közül sokan a Microsoft PC operációs rendszerével hozták összefüggésbe, azonban több forrást szerint, nem náluk, hanem a CrowdStrike nevű kiberbiztonsági cégnél történt hiba. A Microsoft szóvivője pénteken azt mondta a BBC-nek, hogy „a szolgáltatások többsége már órákkal korábban helyreállt”. 
 
Frissítés:
 
A CrowdStrike elismerte a hibát
George Kurtz, a CrowdStrike elnök-vezérigazgatója már néhány órával a történtek után jelezte, hogy valóban ők hibáztak, később pedig az NBC-nek is nyilatkozott. 
 
„Mélyen sajnáljuk” – kezdte a vezérigazgató, majd elismételte, hogy nincs szó hekkertámadásról, egyetlen frissítés okozta a szoftverhibát, ami problémát okozott a Microsoft operációs rendszerében. Arra a kérdésre, hogy mikortól fog minden újra a megszokott módon működni, azt mondta még időbe telhet.
 
 "Néhány rendszer esetében eltarthat egy ideig, nem fog automatikusan helyreállni" – mondta, hozzátéve, hogy küldetésük biztosítani, hogy minden minél hamarabb újra működjön.
 
Kurtz kevéssel dél előtt a közösségi médiában jelentette be, hogy a hiba okát megtalálták és kijavították, valamint arra kérte a cég ügyfeleit, hogy folyamatosan kövessék a legfrissebb információkat, amelyeket Crowdstrike saját felületein tesz közzé. 
 
A Crowdstrike amerikai technológiai vállalat, amelynek központja Texas államban van, és a Windows rendszerfrissítéseinek gazdája. A globális technológiai üzemzavar a Microsoft rendszereit érintette, és a következtében a Windows alapon futó informatikai eszközök úgynevezett "kék halál" jelenséget mutatták, vagyis rendszerhibát jelző, kék hátterű üzenetet jelenítettek meg, s emiatt használhatatlanná váltak.  A Crowdstrike ügyfelei között szerepel az Egyesült Államok legnagyobb vállalatait tömörítő Fortune500 listán szereplő cégek mintegy fele. A légiközlekedés mellett egészségügyi szolgáltatók, rendőrségi kommunikációs rendszerek, bankok, tömegtájékoztatási intézmények is érintettjei voltak az internetbiztonsági világvállalatnál bekövetkezett leállásnak – írta az MTI.
 
Ferihegyen járatkésésekre, hosszas várakozási időre kell számítani
A Budapest Airport a következőket írta közleményében: 
Globális informatikai probléma okoz zavart a repülőtereken, Ferihegyen is  akadozik az utasfelvétel | Turizmus.com
Globális informatikai hiba miatt több légitársaság utasfelvételre használt rendszere leállt, ezért járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
 
A probléma a Eurowings, a Ryanair, a Turkish Airlines és a Wizz Air járatait érinti. Több légitársaság megkezdte az utasfelvétel manuális elvégzését. 
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Rómából 2 óra 45 perc alatt száguld Milánóba az új expresszvonat

2023. február 17. 11:41
Az olasz állami vasúttársaság új nagysebességű vonatjáratot indított, amely 2 óra és 45 perc alatt köti össze Rómát és Milánót. Az eddigi leggyorsabb csatlakozás 2 óra 59 perc volt, így az új expresszvonat lesz a leggyorsabb összeköttetés a két nagyváros között.
A többi olasz szuperexpresszhez hasonlóan Frecciarossa márkanév alatt közlekedő közvetlen járatok elkerülik mindkét város főpályaudvarát, a vonatok Rómában a Tiburtina, Milánóban pedig a Rogerodo állomásokról indulnak. A nagyvárosok külső részein található két vasútállomásról tömegközlekedéssel könnyen elérhető mind Milánó, mind Róma központi része.

Borszűrő Szent Mihály ünnepére és iparosok napjára várják a vendégeket Ópusztaszeren

2024. szeptember 23. 18:19
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Borszűrő Szent Mihály ünnepe alkalmából a vendégek szombaton, szeptember 28-án hagyományos mesterségek bemutatóin vehetnek részt, részesei lehetnek egy alföldi szüretnek, frissen préselt mustot kóstolhatnak és azt is megismerhetik, hogyan dolgozták föl a egykor a fűszerpaprikát Szeged környékén – tájékoztatott az intézmény.