Gyümölcsfák a házak előtt, de közterületen

2023. szeptember 08. 17:13
Érdekes kérdés, de még érdekesebb rá a válasz: mikor, és kié a gyümölcse a közterületen álló fa, vagy a szomszédba átlógó ág esetén?
Harminc-negyven évvel ezelőttig jellemző volt főleg falvakban hogy a házak előtt gyümölcsfákat ültettek. Napjainkban is találunk még ilyen közterületi gyümölcsfákat bár számuk megfogyatkozott, helyüket a díszfák vették át. A kérdés még adott: ezek kinek teremnek?
 
Gyümölcsfák a házak előtt, de közterületen
Sok minden változott…
Az, hogy korábban gyümölcsfákat ültettek a házak elé az utcára, logikus lépésnek tűnt. Árnyékol, díszítőértéke is van, és miért ne legyen egy haszonnal több: teremjen gyümölcsöt is! Ahogy a település kép rendezést átvették az önkormányzatok, és az emberek egyre kevesebbet kezdtek törődni a házaik előtti közterülettel, az utcai fásítások faj és fajtaösszetétele megváltozott. A gyümölcsfák lassan eltűntek, helyettük pedig olyan díszfák kerültek a házak elé a közterületre, melyek “egyszerűbben gondozhatóak”.
A gyümölcsökkel az is baj volt, hogy ha lehullottak és senki nem szedte össze, akkor csúszóssá tették a járdát, ami balesetveszélyes.
 
EZZEL SZEMBEN A MODERN UTCAI FÁNAK ALKALMAS FAJOK FAJTÁI EGYSZERRE HULLAJTJÁK A LOMBJUKAT EZÉRT A MUNKASZERVEZÉS EGYSZERŰSÉGE ELŐTÉRBE KERÜLT ÜLTETÉSÜKKOR.
 
Kinek is terem?
A közelmúltban a haon.hu-n megjelent e témában egy cikk, melyben Nemes Imre ügyvéd vázolta a helyzetet, ami onnan indul, hogy több ingatlantulajdonos rossz szemmel nézi, amikor a járókelők, vagy a szomszédok leszedik a házuk előtt álló gyümölcsfáról a termést.
A szakember elmondta, hogy a közterületen álló fa a helyi önkormányzat tulajdona, így hivatalosan annak terménye is az önkormányzatot illeti.
-“Nincs jelentősége annak, hogy a fát ki ültette vagy gondozza, tehát még annak sincs joga leszedni a fa gyümölcsét, akinek az a háza előtt áll. A szomszédjogokról szóló törvény szerint azonban amennyiben a növény tulajdonosa a termény beszedését elmulasztotta, azaz a termény lehullott, azt bárki felszedheti” – említette Nemes Imre.
De a tulajdonosnak nem kell…
Az önkormányzat ritkán gyűjti be a tulajdonában álló fák gyümölcseit, így általában a közeli telkek tulajdonosainak nyílik lehetősége erre, akik bár bosszankodhatnak, ha járókelők szedik le az általuk gondozott fa gyümölcsét, az önkormányzaton kívül senki sem jogosult megtiltani a közterületen álló fák szüretelését, mondta a haon-nak Nemes Imre.
 
A jogszabály szerint közterületre fát ültetni is csak az önkormányzat engedélyével lehet, a kérelmezéshez szükséges nyomtatványt a jegyzőhöz kell benyújtani.
Az engedély megszerzése viszonylag egyszerű, az önkormányzat általában csak az invazív fás szárú növények (zöld juhar, fehér akác, amerikai kőris, bálványfa, gyalogakác) ültetését tiltja, hiszen ezek kártékonyak lehetnek.
 
Ha kilóg egy ág…
 
Nemes Imre válaszaiban arra is kitért, hogy ha egy magántulajdonú telken álló fa ágai átlógnak az utcára, annak gyümölcsét kizárólag a telek tulajdonosa szedheti le, így sem a szomszédok, sem a járókelők nem jogosultak a szüretelésre.
 
Amennyiben azonban a telkünkön álló fa gyümölcse az utcára hullott, azt bárki jogosult begyűjteni.
 
Az egyik telekről a másikra átlógó ág levágása sem olyan egyszerű, mint sokan gondolnák. Az ingatlan tulajdonosa csak akkor jogosult az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el. Egy példa erre, ha a szomszédból átlógó ág a veteményesünket  árnyékolja, akkor először szólni kell a szomszédnak, hogy távolítsa el. Ha ezt nem teszi meg, akkor mi is eltávolíthatjuk, de a rajta levő gyümölcs a szomszédot illeti. Ha az ágról lehullott a gyümölcs – a mi telkünkre – az csak akkortól a mienk.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Szigorításra készül az EU: betiltják a gázkazánokat

2024. február 12. 13:22
Már a határidő is megvan.
 
Az Európai Tanács és az Európai Parlament további szigorításokat tervez. Ideiglenesen megállapodtak az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatáról, ennek értelmében javulhat az EU-ban az épületek energiahatékonysága - írta meg a Portfólió.

Történelmi bérmegállapodás született a MÁV-Volán munkavállalóit tömörítő szakszervezetekkel

2024. január 31. 12:41
Kedden történelmi, három évre szóló bérmegállapodást írtunk alá a MÁV-Volán-csoport munkavállalóit tömörítő szakszervezetekkel, pontosabban csak héttel a kilencből: két Volánbusz-szakszervezet időt kért az ajánlat megvitatására – közölte az építési és közlekedési miniszter szerdán a Facebook-oldalán.