Gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Hatvanban

2020. július 24. 07:34
A magas hozzáadott érték, a tapasztalat, a megfelelő kockázatkezelés, a jól felmért piaci igények, az ehhez alakított termelési struktúra és korszerű technológia adja egy vállalkozás eredményességét, a kormányzat a támogatások révén ehhez eszközt tud biztosítani – jelentette ki Feldman Zsolt a Simon családi gazdaság gyümölcsfeldolgozó üzemének átadásán, Hatvanban. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a Vidékfejlesztési Program élelmiszeripar (ÉLIP) fejlesztését célzó támogatása keretében mintegy 900 projekt nyert támogatást összesen 160 milliárd forint értékben.
 
Gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Hatvanban

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kertészeti kultúra kiemelten fontos az Agrárminisztérium számára, a közeljövőben egy 30 milliárd forint értékű pályázati lehetőség nyílik majd az ágazatnak, amelyet egyebek mellett hűtőházra, osztályozó- és csomagoló berendezésekre lehet fordítani. Feldman Zsolt úgy fogalmazott: a különböző támogatásokkal a kormányzat azt szeretné segíteni, hogy a Magyarországon évente megtermelt 8-900 ezer tonna gyümölcs minél magasabb minőségben kerülhessen a fogyasztók elé, valamint tovább bővüljenek a magyar zöldség-gyümölcs piac lehetőségei.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Ez a beruházás olyan XXI. századi megoldás és technológia, amely új lehetőségeket is teremt, hiszen minden ilyen lépés példát mutat és egyben új lendületet ad a gazdálkodók, a vállalkozások számára – mondta el az üzem átadásán Jakab István. Az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: a családi gazdaság mögött egy olyan innovatív ember áll Simon Attila személyében, aki az egész gazdatársadalmat inspirálni tudja.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A gyümölcsfeldolgozó 82 millió forintból épült fel, melyhez 32 millió forint támogatást kaptak. A beruházás része egy dió szárító gép, gyümölcsfeldolgozó gépsor, aszaló- és gyümölcsprés, valamint gyümölcslé és aszalt gyümölcs-csomagoló gépek.

(AM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszeripar megújítása a versenyképesség alapja

2022. január 25. 08:10
Az Agrárminisztérium célja a teljes magyar élelmiszeripart modernizációja – jelentette ki Nagy István tárcavezető, pénteken, Csornán.

Fillérekért kapható a piacon ez a gyümölcs: egészséges és finom lekvárjának nincs párja

2021. szeptember 09. 11:22
A hazai szilva szezonja a sokféleségének köszönhetően júliustól egészen októberig tart, az ország keleti csücskében előszeretettel termesztett, máshol alig ismert tájfajták azonban egészen október közepéig teremnek. Ezekből készül az országszerte, sőt határon túl is ismert szatmári szilvapálinka, ami mára már hungarikummá vált, és a szintén népszerű szatmári szilvalekvár, ami üstben készül, majdnem egy napig főzik, és semmit nem tesznek hozzá, az íze mégis utánozhatatlanul finom.