Hajdina, quinoa, teff: virágzik a gluténmentes gabonák piaca

2024. január 17. 15:22
Sokféle élelmiszer készíthető a felhasználásukkal.
 
A world-grain.com hírportál arról számol be, hogy amerikai szakértők szerint a gluténmentes gabonafélék – köztük a hajdina, a quinoa és a nálunk csaknem ismeretlen, Afrikában viszont eléggé elterjedt teff a jövőben jóval nagyobb szerepet játszhatnak a világélelmezésben.
Hajdina, quinoa, teff: virágzik a gluténmentes gabonák piaca
A gluténmentes gabonáknak – például a képen látható hajdinának – egyre nagyobb szerepük lesz az élelmezésben – fotó: pixabay.com
 
A texasi Whole Foods Market a hajdinát a 2024-es év 10 legjobb trendje közé sorolta. Ez a növény fehérjét, szénhidrátot és rostot tartalmaz – de glutént nem – sokféle készítményben felhasználható, többek között a növényi alapú tejhelyettesítőkben, kekszekben és müzlikben.
Mindez a hajdina iránti globális kereslet növekedését vetíti előre.
 
Gyulladáscsökkentő quinoa
Quinoa
 
A rendkívül igénytelen és könnyen termeszthető, de Afrikán kívül nagyon kevéssé ismert teff (Eragrostis tef) fehérje- és vitamindús magvai főleg az afrikai fejlődő országok számára bírnak jelentőséggel, amelyeket egyébként bizonyos, USA-ban élő közösségek a helyiekkel is megismertettek.
A törpe köles (teff) számos egyéb gabonával együtt emberi fogyasztásra is alkalmas - fotó: pexels.com
 
A magas arányban ásványi anyagokat és élesztőt tartalmazó teff többek között waffle, tortilla és gabonapehely készítésére alkalmas.
 
A németországi Holstein tartományban található Tilco-Alginure vállalat már a GreenStar programjába fel is vette a Teff egyik fajtáját, amellyel főleg a takarmányhézagokat szeretné megszüntetni, és a száraz nyarakra felkészülve, néhány társgazdasággal egy „teff-szövetséget" is létrehozott. A növénynek bizonyos – bár elenyésző – abrakértéke is van, mivel a teff szemnagysága a búzaszemnek csupán 150-ed része. Ez a szemtermés azonban emberi fogyasztásra is alkalmas, és néhány észak-afrikai országban most is termesztik ilyen céllal, sőt mivel glutént nem tartalmaz, a belőle készült termékeket lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
 
A piackutatás azt is feltárta, hogy a fogyasztók nem azt várják el, hogy a fent említett alternatív szemes-terményeket tartalmazó pékáruk pontosan megfeleljenek a búza alapú pékáruknak, de azt igen, hogy jó ízűek és jó minőségűek legyenek.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az új piac új lehetőségeket jelent a közösség számára

2023. december 04. 14:33
KAP Stratégiai Terv részeként a 2023-2027 közötti időszakban is kiemelten támogatjuk a helyi termelők piacra jutásának elősegítését, a helyi alapanyagok felhasználását és így a helyi gazdaság fejlesztését – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken, Tégláson, a helyi piac átadóján.

A termelői piac lelke a szervező

2024. május 13. 09:47
Napjainkban több mint 310 termelői piac működik hazánkban. A jó gyakorlatok átadására és a 21. századi működés kihívásainak megbeszélésére rendezett tanácskozást a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.