Hajdina, quinoa, teff: virágzik a gluténmentes gabonák piaca
2024. január 17. 15:22
Sokféle élelmiszer készíthető a felhasználásukkal.
A world-grain.com hírportál arról számol be, hogy amerikai szakértők szerint a gluténmentes gabonafélék – köztük a hajdina, a quinoa és a nálunk csaknem ismeretlen, Afrikában viszont eléggé elterjedt teff a jövőben jóval nagyobb szerepet játszhatnak a világélelmezésben.

A gluténmentes gabonáknak – például a képen látható hajdinának – egyre nagyobb szerepük lesz az élelmezésben – fotó: pixabay.com
A texasi Whole Foods Market a hajdinát a 2024-es év 10 legjobb trendje közé sorolta. Ez a növény fehérjét, szénhidrátot és rostot tartalmaz – de glutént nem – sokféle készítményben felhasználható, többek között a növényi alapú tejhelyettesítőkben, kekszekben és müzlikben.
Mindez a hajdina iránti globális kereslet növekedését vetíti előre.

Quinoa
A rendkívül igénytelen és könnyen termeszthető, de Afrikán kívül nagyon kevéssé ismert teff (Eragrostis tef) fehérje- és vitamindús magvai főleg az afrikai fejlődő országok számára bírnak jelentőséggel, amelyeket egyébként bizonyos, USA-ban élő közösségek a helyiekkel is megismertettek.

A törpe köles (teff) számos egyéb gabonával együtt emberi fogyasztásra is alkalmas - fotó: pexels.com
A magas arányban ásványi anyagokat és élesztőt tartalmazó teff többek között waffle, tortilla és gabonapehely készítésére alkalmas.
A németországi Holstein tartományban található Tilco-Alginure vállalat már a GreenStar programjába fel is vette a Teff egyik fajtáját, amellyel főleg a takarmányhézagokat szeretné megszüntetni, és a száraz nyarakra felkészülve, néhány társgazdasággal egy „teff-szövetséget" is létrehozott. A növénynek bizonyos – bár elenyésző – abrakértéke is van, mivel a teff szemnagysága a búzaszemnek csupán 150-ed része. Ez a szemtermés azonban emberi fogyasztásra is alkalmas, és néhány észak-afrikai országban most is termesztik ilyen céllal, sőt mivel glutént nem tartalmaz, a belőle készült termékeket lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
A piackutatás azt is feltárta, hogy a fogyasztók nem azt várják el, hogy a fent említett alternatív szemes-terményeket tartalmazó pékáruk pontosan megfeleljenek a búza alapú pékáruknak, de azt igen, hogy jó ízűek és jó minőségűek legyenek.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Kampány indult a fenntartható európai bor, paradicsom és a juh- és kecskesajt fogyasztásának népszerűsítésére
2022. december 16. 11:25
A bor, a juh- és kecskesajt és a paradicsom meghatározzák az európai embereket, nem pusztán a velük kapcsolatban kialakult fogyasztási szokások, hanem a teljes előállítási folyamatuk miatt is.
Áprilisban 12,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma
2023. június 07. 14:02
2023. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett - a nyers adat szerint 13,6, naptárhatástól megtisztítva 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).