Hatalmas emelkedés: Magyarország élősertés-kivitele 58 százalékkal nőtt
2024. június 06. 12:44
Mire elég ez a növekedés? Hogyan alakult a behozatal?
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a 2024. 21. héten a következőképpen alakultak a termelői árak:
- vágósertés: 841,45 Ft/kg hasított meleg súly, 8,1 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban,
- vágómarha: 802,36 Ft/kg hasított meleg súly, 2,9 százalékkal alacsonyabb, mint a 2023. 21. heti ár
- vágóbárány: 1 738,41 Ft/kg élősúly, 28,93 százalékkal haladta meg a tavalyi árat.
Hogyan alakul a sertés ára az EU-ban?
Az Európai Bizottság adatai alapján 2024. 21. héten az Európai Unióban az „E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés szállítási költséget is tartalmazó vágóhídi belépési átlagára 2,2592 EUR/kg hasított hideg súly volt, 1,21 százalékkal haladta meg a 2023 azonos időszakának árát. Ebben az összehasonlításban a magyarországi ár 2,2451 EUR/kg volt, 11,1 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A rendelkezésre álló adatok alapján az adott időszakban a legolcsóbb Ausztriában volt a vágósertés: 1,8503 EUR/kg hasított hideg súly. Az EU-ban a vágósértés legdrágább Cipruson (2,7029 EUR/kg hasított hideg súly) volt.
Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai halvány emelkedést mutatnak az előző hetekhez képest. 2024. 22. hetén a Vion 2,02, a németországi szerződéses ár és a Tönnies felvásárlási ára 2,2, és a West Fleisch felvásárlási ára 2,21 EUR/kg hasított súly volt. Ezzel párhuzamosan a Danish Crown 1,61 EUR/kg, a Tican pedig 1,68 EUR/kg volt.
Sertéshúsból több volt a kivitel, mint a behozatal
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 58 százalékkal nőtt (8,7 ezer tonna) 2024 január–márciusában a 2023. január–márciusi mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Albánia voltak. Az élősertés-behozatala 11 százalékkal 17,9 ezer tonnára bővült, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 20,6 százalékkal emelkedett (39,8 ezer tonnára), értéke 21,2 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. A sertéshúsimport volumene 9,2 százalékkal (39,2 ezer tonnára) bővült, értéke 17,6 százalékkal volt nagyobb a 2023 első negyedévinél. A sertéshús több mint kétharmada Németországból, Spanyolországból, Ausztriából és Lengyelországból származott – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.
Hozzátették, hogy az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2024 január–februárjában 4,7 százalékkal kevesebb (356 ezer tonna) friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint 2023 azonos időszakában. A közösség sertéshúsimportja (25,4 ezer tonna) 4 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, a behozatal 66 százaléka az Egyesült Királyságból származott.
20 százalékos áremelkedés az USA-ban?
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) májusi elemzése szerint az USA sertéshústermelése 1,5 százalékkal haladhatja meg 2024 második negyedévében a 2023. április–júniusban előállított mennyiséget. Az USDA szakértői szerint a hízósertés termelői ára 20 százalékkal emelkedhet a vizsgált összehasonlításban. A belső fogyasztásban nem várható változás, ugyanakkor a sertéshús értékesítése 2,6 százalékkal növekedhet a nemzetközi piacon a megfigyelt időszakban. Az USA élősertés-importja 2,2 százalékkal emelkedhet, a sertéshús-behozatala 7 százalékkal bővülhet a jelzett időszakban. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 1,97 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2024 áprilisában, ami 25 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest – emelte ki az AKI jelentés.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Szuperélelmiszer a kertben: mit kell tudni a fekete berkenyéről?
2024. augusztus 21. 13:59
Egy egyszerűen termeszthető, vitamindús és nagyon sokoldalúan felhasználható gyümölcs.
Gazda-molnár-pék adatbázis
2022. december 06. 16:38
A jó minőségű kovászos kenyér alapja a jó minőségű liszt. Egyszerűnek tűnik, de a megfelelő minőségű és mennyiségű liszt beszerzése mégsem az. Ezért is különösen fontos, hogy a kenyér termékpályájának különböző szereplői jobban megismerhessék egymást, megoszthassák tapasztalataikat és igényeiket, valamint eljuthassanak hozzájuk a legújabb kutatási eredmények is.
Ebből a célból indítottuk el a gazda-molnár-pék műhelymunkákat, valamint hoztuk létre és bővítjük folyamatosan a gazda-molnár-hántoló-pék térképünket. Reméljük, hogy ezek segítségével az ökológiai gazdálkodás iránt elkötelezett szereplők könnyebben egymásra találnak majd.