Hatalmasak a károk, veszélyben a magyar kajszitermelés
2016. február 23. 09:52
A múlt évben egyes ültetvényeken, például a gönci termőtájon a fák pusztulása elérte a 30-40 százalékot – de máshol is nagyok a károk –, ami a gazdaságos termelést jelentősen megnehezíti. Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának Kertészeti albizottsága tájékoztatót hallgatott meg a Mentsük meg a magyar kajszit elnevezésű országos kajszibarack termesztési innovációs programról. Kiss Gábor a Gyümölcsért Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn Budapesten egy szakmai fórumon elmondta: a legfőbb ültetvénykárosító a fitoplazma, ami a megfelelő művelés ellenére is jelentős károkat okoz.
A gönci termőtájon működő termelői szerveződés (TÉSZ), mintegy 500 hektárnyi termelőt fog össze. Éves szinten a termésmennyiség 15-20 százalékát értékesítik; belföldön most több, mint 5 ezer hektáron évente 20-30 ezer tonna kajszibarack terem. A múlt évben a TÉSZ termelői körében 51 hektár ültetvény pusztult ki – mondta az ügyvezető igazgató.
Forrás: Agroinform
Kapcsolódó cikkek
A biotermelés csillapíthatja a tejválságot
2016. november 23. 08:16
Egyre több tejtermelő áll át biogazdálkodásra Németországban, egyrészt az alacsony felvásárlási árak, másrészt a kereslet növekedése miatt.
A feldolgozóipar lehet a szervező erő
2018. november 06. 08:28
Noha rendkívül jó környezeti adottságok jellemzik a magyar zöldség- és gyümölcstermesztést, a rendszerváltás óta szűkülő termőterületen, az uniós átlagtól messze lemaradó termelékenységgel működik, aminek több oka van, köztük a szervezetlenség, valamint az öntözés hiánya – állapították meg elemzésükben az OTP Agrár szakértői.