Hatékonyabb a beporzás, ha nem csak háziméhek vannak a gyümölcsösben

2023. szeptember 19. 16:04
Egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a cseresznye ültetvényeken jelenlévő háziméhek és egyéb méhfajok jelenléte hogyan befolyásolja a termés mennyiségét.
A Göteborgi Egyetem kutatói a biodiverziás egy újabb jótékony hatását tárták fel, melyről a Phys.org is beszámolt. A cseresznyefáknak, mint a legtöbb gyümölcsfának, egy másik fajta pollenjére van szüksége ahhoz, hogy a virágból termés fejlődjön. Emiatt az ültetvényeken minden sorban más fajtát ültetnek, hogy a méhek minél nagyobb eséllyel vigyék át a pollent egyik fajtáról a másikra.
Hatékonyabb a beporzás, ha nem csak háziméhek vannak a gyümölcsösben
Rovarhotel bambuszpálcákból
 
Két méhfaj szinergiája
Julia Osterman, a Göteborgi Egyetem biológusa, az Ecology and Evolution című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője a halle-wittenbergi Martin Luther Egyetem német kutató kollégáival együttműködve állapította meg, hogy ha a fákat egynél több méhfaj porozta be, akkor több cseresznyét termettek. Ehhez összesen 17 ültetvényen folytattak megfigyeléseket Németország-szerte.
 
Néhány termelő háziméheket használt a beporzás biztosítására, míg mások a vadonélő faliméhek ökoszisztéma szolgáltatását vették igénybe. Egyes ültetvényeken mindkét faj jelen volt. A kutatók pedig azt állapították meg, hogy ahol a két méh egyszerre volt jelen, ott szinergiát alkottak a beporzás tekintetében.
Azokon az ültetvényeken, ahol háziméhek és rengeteg faliméh is volt, a virágok 70 százalékából lett gyümölcs. Ahol csak az egyik faj volt jelen, ott akár 20 százalék is lehet ez az arány – mutatott rá Julia Osterman.
 
Sok termelő már eddig is mindkét fajt használta, főként azért, mert a cseresznyefák korán virágoznak, amikor az időjárás még kiszámíthatatlan. A háziméhek pedig a hűvösebb időben, 12 Celsius fok alatt nem aktívak, ellentétben a faliméhekkel, melyek jobban bírják a csípősebb reggeleket is. Azonban a termésmennyiség látványos növekedése csak mindkét faj jelenlétében következett be, aminek okát a tudósok egyelőre csak találgatják.
 
Bambuszpálcákból fészek
„Az egyik elmélet szerint a faliméhek jelenléte hatással van a háziméhek táplálkozási szokásaira” – mondja Julia Osterman. „Ez megzavarja őket, és gyakrabban váltanak sort az ültetvényben, amivel javul a kereszt-beporzás a fajták között. Egyelőre csak azt tudjuk biztosan, hogy a két méh közötti kölcsönhatás szinergiát hoz létre.”
 
EZ TERMÉSZETESEN FONTOS ADAT A CSERESZNYETERMELŐKNEK, AKIK KÖNNYEN BE TUDJÁK VONZANI A FALIMÉHEKET AZ ÜLTETVÉNYEKBE, HA MEGFELELŐ BÚVÓ- ÉS SZAPORODÓ HELYET BIZTOSÍTANAK SZÁMUKRA.
„A faliméhek magányos életmódot folytatnak, és nem készítenek mézet a kaptárakban, mint a háziméhek” – magyarázta Osterman.
 
A kutató felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a rovarok az összegyűjtött pollennel etetik az utódaikat. Szeretnek a cső-szerű helyekre bekúszni, és ott rakják le petéiket. A gyümölcstermesztők tehát bambuszrudak vagy olyan faanyag kihelyezésével segíthetik a megtelepedésüket, melybe lyukakat fúrtak. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy csak egy bizonyos mennyiségű faliméhet lehet ezzel a módszerrel bevonzani, ami után hiába helyeznek ki még több „méhecske hotelt”, nem fog tovább nőni a számuk.
 
Hasonló eredményeket figyeltek meg mandulaültetvényekben is, és Julia Osterman következő lépésként azt fogja megvizsgálni, hogy ez a szinergiahatás más gyümölcsfákra is érvényes-e, valamint megpróbálja pontosan meghatározni, hogy a két méhfaj hogyan hat egymásra.
 
Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/Phys.org

Kapcsolódó cikkek

Megszűnik a Commerzbank Magyarországon

2023. január 19. 09:33
 
December 21-én elrendelte az Erste Bank által megvásárolt Commerzbank Zrt. végelszámolását az MNB – derült ki a felügyelet napokban közzétett határozatából.
 
A bank működési engedélyét még 1993. március 26-án az Állami Bankfelügyelet adta ki, többek között ezt is visszavonta december 22-ével jogutódja, az MNB. Ezzel egyidejűleg elrendelte a hitelintézet végelszámolását, és kijelölte végelszámolónak a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t. Az MNB a végelszámolás kezdő időpontjaként 2022. december 23. napját határozta meg, a felügyelet eljárása során eljárási költség nem merült fel.

NAGYRABECSÜLÉS A NYUGDÍJASOK FELÉ A NYUGDÍJEMELÉS

2023. szeptember 29. 13:15
A kormány a nyugdíjemeléssel a nagyrabecsülését fejezi ki a nyugdíjasok felé, és abban bízik, hogy ez segítség egy olyan évben, amikor ugyan sikerült féken tartani a rezsiköltségeket a családok számára, de az élelmiszerárak emelkedése jelentős - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.