Hazai agrárium, gasztronómia: kölcsönösen segítik egymást

2020. július 24. 07:54
2020. július 14. – Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ). A megállapodás szorosabbra fűzi és intézményesíti a két szervezet közötti kapcsolatot, ezzel hozzájárul a hazai agrárium és gasztronómia egymás kölcsönös segítésén alapuló fejlődéséhez. A megállapodást Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke és Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke látta el kézjegyével, az aláírásra az MNGSZ Tisztújító Közgyűlésén került sor.
Hazai agrárium, gasztronómia: kölcsönösen segítik egymást

Sem a színvonalas gasztronómia, sem a sikeres élelmiszeripar nem képzelhető el kiváló minőségű, egészséges és friss alapanyagok nélkül. Minőségi alapanyagért sem a vendéglátósoknak, sem a lakosságnak nem kell messzire menni: az itthon termelt, előállított hazai alapanyagok és élelmiszerek megbízható minőségűek, kiváló beltartalmi jellemzőkkel bírnak.

A NAK rendszeresen hívja fel a figyelmet a hazai élelmiszerek vásárlásának és fogyasztásának előnyeire. Legutóbb az „Én is hazait vásárolok!” elnevezésű kampány helyezte előtérbe a Magyarországon termelt alapanyagokból, magyarországi feldolgozóknál vagy kistermelőknél készült termékeket, amelyek megvásárlásával túl azon, hogy minőségi friss áruhoz jutunk, segíteni tudjuk a járványhelyzetben nehéz helyzetbe került gazdálkodókat, előállítókat.

A NAK és az MNGSZ együttműködése nem új keletű, a hivatalos megállapodás természetes folyománya a két szervezet között fennálló konstruktív kapcsolatnak, amelyet egyrészt az eddigi kiváló együttműködésünk, másrészt az azonos irányba mutató céljaink alapoznak meg. Tavaly ősszel sikeres Gasztronómiai Roadshow szerveztek közösen, mely arra keresett és kínált válaszokat, hogy miként lehet megalkotni a 21. század elvárásainak megfelelve a hagyományokat őrző, de modern gasztronómiát. Az eddigi találkozók konklúziója az volt, hogy a kereslet-kínálat oldalnak, valamint a jogalkotói oldalnak több és hatékonyabb kommunikációs platformra lenne szüksége, melyek minden szereplőt lefednek „a termőföldtől az asztalig”. Ez nagymértékben hozzájárulna a gasztronómiai láncolat nehézségeinek – mint a szakképzés, alapanyag-szükséglet, jogszabályi ismeretszerzés – leküzdéséhez. Ezeket a célokat szolgálja a két szervezet közti megállapodás, hiszen a kamara agrárgazdasági ügyekben a Kormány legfontosabb tárgyalópartnere, feladata a hazai agrár- és élelmiszergazdaság erősítése, versenyképességének növelése, amely az MNGSZ küldetésével is megegyezik.

A magyar konyha, a magyar vendéglátás és a magyar agrárium kapcsolatának a mai megállapodás általi szorosabbra fűzése jelképes értékű a két szervezet számára, de mindkét oldalról bíznak abban, hogy kézzelfogható előnnyel és haszonnal fogja szolgálni a két szervezet tagságát és célkitűzéseit, és e kooperációnak legfőbb nyertese a magyar gazdaság lesz.

 

agrariumonline.hu

Kapcsolódó cikkek

Mi kell a mezőgazdaság további fejlődéséhez? Stabil támogatás és a versenyképesség erősítése

2019. november 08. 09:42
Kulcsfontosságú, hogy ne csökkenjenek a magyar gazdáknak adható támogatások 2020 után – mondta Nagy István az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága előtti meghallgatásán. A tárcavezető szerint a versenyképességben még vannak tartalékok. A gazdák is érzik, hogy fejleszteni kell, ezt jelzi a nagymértékű, stabil hitelállomány és az igény a pályázati forrásokra, illetve kamattámogatási konstrukciókra.

Megnyílt a 79. OMÉK Budapesten

2019. szeptember 27. 09:38
Nagy István agrárminiszter a magyar mezőgazdaság legrangosabb seregszemléjének, valamint az anyaországi és a határon túli gazdák ünnepének nevezte a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK), amelyet Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitott meg csütörtökön a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.