Hazánkban gazdabarát kormány van

2024. június 05. 15:37
Míg Európa-szerte a gazdálkodók tüntetésekkel adnak hangot elégedetlenségüknek, és joggal érezhetik, hogy kormányaik cserben hagyták őket, addig hazánkban gazdabarát kormány van - mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára ma Mezőfalván.
 
Farkas Sándor a hetedik alkalommal megrendezett Szántóföldi napok és agrárgépshow megnyitóján hozzátette: több pénzt nem lehet beletenni az ágazatba a Közös Agrárpolitika eszközrendszerén keresztül, mint amennyit a magyar kormány a vidékfejlesztési források maximális, 80 százalékos kiegészítő finanszírozásával tett.
Hazánkban gazdabarát kormány van
Tavaly a kifizetett agrártámogatások értéke meghaladta az 1400 milliárd forintot, ami csaknem háromszorosa a 2010-es 533 milliárd forintnak - emelte ki.
A magyar kormány gazdabarát - Agrotrend
Kifejtette: az új pályázati források felhasználása révén 2900 milliárd forintból folytatódhat az agrárium megújulása. A cél, hogy 2030-ra a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességét átütő mértékben erősítsék a nemzetközi és a hazai piacokon.
 
Kitért arra, hogy a gabonaárak összességében emelkednek az európai határidős piacokon, miután az ukrán, a német és a francia szántóföldeken a kedvezőtlen időjárás miatt kevesebb őszi kalászosra számítanak. De nem szabad megfeledkezni arról, hogy az Európai Parlament meghosszabbította az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importját. Annak ellenére tette ezt, hogy világos: a magyar gazdálkodók nem tudnak versenyezni a nemzetközi, nagytőkés oligarchák tulajdonában lévő, több százezer hektáros ukrán gazdaságokkal - hívta fel a figyelmet.
Az államtitkár megjegyezte, Brüsszel a háborút pénzeli az európai gazdák támogatása helyett, "ezzel agrárválságot okoz, és a béke sem kerül elérhető távolságba".
 
Elmondta, a nyáron kezdődő új, beruházási pályázati felhívások között több a takarmány-, az élelmiszeripar, az állattartás és a kertészetek fejlesztésére ad lehetőséget. A feldolgozóipar, az állattartó telepek megújítására 200-200 milliárd, a kertészeti fejlesztésekre 100 milliárd forintos keretösszeggel hirdettek pályázatot. Év végén jelennek meg a szántóföldi növénytermesztéshez kapcsolódó felhívások.
 
A júliusban induló magyar európai uniós elnökségi időszakban a legfontosabb cél annak megmutatása, hogy Európa életképességének fenntartásához gazdabarát és tudásalapú mezőgazdasági politikára van szükség - emelte ki.
 
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke közölte, a kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége közös, kétnapos rendezvényén több mint 150 kiállító vesz részt, és több tízezer látogató érkezik.
A magyar kormány gazdabarát - Agrotrend
Az ország legnagyobb szántóföldi kiállításán idén a fenntartható és a klímaváltozáshoz alkalmazkodó eszközök és módszerek bemutatására helyezték a hangsúlyt - tette hozzá.
 
A Fidesz EP-listájának negyedik helyén szereplő kamarai elnök arról is beszélt, hogy az ágazat előtt újabb érdekérvényesítési lehetőséget nyit meg az, hogy a listán helyet kapott az agrárium képviselete. A felkérés garancia arra, hogy az agráriumot kiemelt, stratégiai ágazatként kezelik - fogalmazott.
A hatékonyság és a fenntarthatóság körül forgott a világ a NAK Szántóföldi  Napokon | AGROKÉP
"Kell a megerősítés, mert eddig Brüsszeltől nem sok jóra számíthattunk, (...) az uniós bürokraták cserben hagyták a gazdákat akkor, amikor az ukrán gabona előtt szélesre tárták a kapukat, amikor beengedték az unión kívüli, távoli országokból érkező, kétes eredetű termékeket és alapanyagokat" - mondta.
 
"Cserben hagyták a gazdákat akkor is, amikor hadat üzentek az ésszerű állattenyésztésnek és növényvédelemnek. Az intézkedések miatt egyre költségesebb lett a termelés, veszteségessé váltak ágazatok" - jelentette ki.
 
Ennek a kártékony folyamatnak kell véget vetni június 9-én - mondta, arra kérve a jelenlévőket, hogy "erősítsék szavazatukkal az agrárium érdekét képviselő Fidesz-KDNP listát, így tudjuk megfékezni a zöld lobbi ámokfutását".
rendezvény
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke többek között arról beszélt, hogy a magyar gazdák eldöntötték, nem hagyják magukat kiszorítani a nemzetközi piacokról.
Harsányi Zsolt, a gépforgalmazók szövetségének elnöke mások mellett elmondta, idén is megjelennek a kiállításon robotok, amelyek ugyanakkor hozzáértő üzemeltetők nélkül nem sokat érnek. Úgy vélte, egyre biztatóbb az agárgépész utánpótlás helyzete.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A GEO-MILK Kft. sikere: csapatmunka és előrelátás

2023. szeptember 27. 16:10
A GEO-MILK Kft. ügyvezetője, Leskó Magdolna szerint – akit 2022-ben Az Év Női Agrárvállalkozójának választottak – a gazdaság sikereinek a csapatmunka a „titka”, és hogy jó időben döntöttek a fejlesztésekről.

Óriási siker: először nyerte el magyar program a Globális Fenntarthatósági Nagydíjat

2023. október 25. 17:42
Az ENSZ fenntarthatósági céljait legjobban támogató edukációs programnak választották a Tehetsz méh többet! kezdeményezést.
 
Először nyerte el magyar program a Globális Fenntarthatósági Nagydíjat a Golden World Awards versenyen, és lett 2023-ban az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljait legjobban támogató edukációs kampány a világon.