Hiába a küzdelem, kiégett a kukorica a Kiskunságban

2024. augusztus 13. 17:42
Csupán töredéke várható a szokásos termésmennyiségnek.
 
Kiszárad minden, tombol a hőség, negyven fok körüli értékeket mérnek a tűző napon a füzespusztai tarlón – számolt be róla a Halasmédia. A pusztítás mértéke jól látszik a kukorica-termésátlagokon, hiszen a növények nem tudtak megfelelően fejlődni, a nagy hőségben megperzselődtek, leszáradtak a levelek. Már a szemképződéskor megjött a meleg, és ennek hatására besültek a kukoricaszemek.
Hiába a küzdelem, kiégett a kukorica a Kiskunságban
A gazdák gabonából körülbelül feleannyi termést arattak idén. A kukorica aratását csak szeptemberben kezdik, de az már most is jól látható, hogy a termés nagyobb része elveszett. A kukoricacsövek csökevényesen fejlődtek, csupán töredéke várható a szokásos termésmennyiségnek. Ráadásul az extrém hőség miatt többféle gombabetegség is sújtja a kukoricát, ami szintén megnehezítheti az értékesítését.
 
Öntözni csak napnyugta után lehetne, de az éjszakai hőmérséklet is 25-27 Celsius-fok Halason, így a locsolás gyakorlatilag értelmetlen.
 
A gazdák úgy vélik, a jövőben olyan kukorica- és gabonafajták nemesítésére lenne szükség, amelyek stressztűrők, azaz jobban bírják a meleget.
 
Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

Jelentősen visszavett az erdőirtásból Brazília

2023. július 07. 14:24
Harmadával csökkent az erdőirtás Brazíliában azóta, hogy januárban hivatalba lépett Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök - közölte a helyi kormány.
 
Amazónia brazíliai részén műholdfelvételek szerint 2649 négyzetkilométer erdőt vágtak ki január és június között, míg tavaly ugyanebben az időszakban 3988 négyzetkilométer fás területet taroltak le.
 

Lenyűgöző, 230 kilométer hosszú zivatarlánc hozta meg a lehűlést

2024. szeptember 09. 16:15
Radarképen a lánccá szerveződő esőfelhők.