Hiába a küzdelem, kiégett a kukorica a Kiskunságban
2024. augusztus 13. 17:42
Csupán töredéke várható a szokásos termésmennyiségnek.
Kiszárad minden, tombol a hőség, negyven fok körüli értékeket mérnek a tűző napon a füzespusztai tarlón – számolt be róla a Halasmédia. A pusztítás mértéke jól látszik a kukorica-termésátlagokon, hiszen a növények nem tudtak megfelelően fejlődni, a nagy hőségben megperzselődtek, leszáradtak a levelek. Már a szemképződéskor megjött a meleg, és ennek hatására besültek a kukoricaszemek.

A gazdák gabonából körülbelül feleannyi termést arattak idén. A kukorica aratását csak szeptemberben kezdik, de az már most is jól látható, hogy a termés nagyobb része elveszett. A kukoricacsövek csökevényesen fejlődtek, csupán töredéke várható a szokásos termésmennyiségnek. Ráadásul az extrém hőség miatt többféle gombabetegség is sújtja a kukoricát, ami szintén megnehezítheti az értékesítését.
Öntözni csak napnyugta után lehetne, de az éjszakai hőmérséklet is 25-27 Celsius-fok Halason, így a locsolás gyakorlatilag értelmetlen.
A gazdák úgy vélik, a jövőben olyan kukorica- és gabonafajták nemesítésére lenne szükség, amelyek stressztűrők, azaz jobban bírják a meleget.
Forrás: 24.hu
Kapcsolódó cikkek
Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere
2023. május 31. 11:18
Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.
A kétéves átmeneti időszak után idén életbe lép az európai uniós Közös Agrárpolitika (KAP) 2023-2027 új ciklusa, ami jelentős változásokat hoz a támogatások feltételrendszerében és igénylésében.
A MAGYAR AGRÁRIUM SZÁMÁRA KIEMELTEN FONTOS A JAPÁN PIAC
2023. április 04. 15:10
Hazánk célja a Magyarország és Japán közötti agrárkapcsolatok további élénkítése – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután hivatalában fogadta Masato Otaka Japán nagykövetet.
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy számos területen mutatkozik lehetőség az együttműködésre; különös tekintettel a technológiai tudásátadásra és az agrárkülkereskedelemre. A miniszter a gazdasági együttműködés területén a sertéshúsban, szárnyasokban, kacsában mézben és a medical food-ban rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet, ezen termékek tekintetében, ugyanis nagy kapacitásokkal rendelkezik hazánk.