Hiába a küzdelem, kiégett a kukorica a Kiskunságban

2024. augusztus 13. 17:42
Csupán töredéke várható a szokásos termésmennyiségnek.
 
Kiszárad minden, tombol a hőség, negyven fok körüli értékeket mérnek a tűző napon a füzespusztai tarlón – számolt be róla a Halasmédia. A pusztítás mértéke jól látszik a kukorica-termésátlagokon, hiszen a növények nem tudtak megfelelően fejlődni, a nagy hőségben megperzselődtek, leszáradtak a levelek. Már a szemképződéskor megjött a meleg, és ennek hatására besültek a kukoricaszemek.
Hiába a küzdelem, kiégett a kukorica a Kiskunságban
A gazdák gabonából körülbelül feleannyi termést arattak idén. A kukorica aratását csak szeptemberben kezdik, de az már most is jól látható, hogy a termés nagyobb része elveszett. A kukoricacsövek csökevényesen fejlődtek, csupán töredéke várható a szokásos termésmennyiségnek. Ráadásul az extrém hőség miatt többféle gombabetegség is sújtja a kukoricát, ami szintén megnehezítheti az értékesítését.
 
Öntözni csak napnyugta után lehetne, de az éjszakai hőmérséklet is 25-27 Celsius-fok Halason, így a locsolás gyakorlatilag értelmetlen.
 
A gazdák úgy vélik, a jövőben olyan kukorica- és gabonafajták nemesítésére lenne szükség, amelyek stressztűrők, azaz jobban bírják a meleget.
 
Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyarország is kérne az uniós mezőgazdasági válságtartalékból

2024. szeptember 26. 16:10
A nyári aszály- és árvízkárok kezelésére.
 
Nagy István agrárminiszter arra kérte Janusz Wojciechowskit, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosát, hogy a nyári aszály- és árvízkárok kompenzálására is nyissák meg az uniós mezőgazdasági válságtartalékot a termelők számára – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Zalai szuperalma hódít Magyarországon: így termesztik a gyümölcsöt

2023. január 12. 12:38
80 hektáron folytat intenzív almatermesztést a zalaszántói Almakúti Kft., ahol az ültetvény 90 százaléka jéghálóval és öntözőberendezéssel van ellátva. Döntően Gala, Golden, Jonagold, Idared, Red Delicious és Granny Smith fajtákat termesztenek, a cég fő profilja a friss, étkezési alma előállítása.