Hihetetlen, hogy mit készítettek ananászból

2024. június 24. 15:05
Ez forradalmasíthatja a bőripart.
 
Az ananászt hamarosan nemcsak a gyümölcséért, de leveléért is érdemes lehet termeszteni, ugyanis kiderült, hogy kiváló műbőr készíthető belőle.
Hihetetlen, hogy mit készítettek ananászból
A legelterjedtebb műbőrök mindegyike hozzáadott műanyagoknak köszönhetően nyerte el végső formáját, az utóbbi időben azonban egyre több szakember keresi a fenntartható megoldásokat. Ennek eredménye, hogy nemrégiben Thaiföldön elkészült a PALF nevű anyag. Ez egy mozaikszó, melynek jelentése ananászlevélrost, ugyanis a bőrszerű anyag az ananász leveléből készül. Tulajdonságainak javításához kizárólag természetes gumit adnak, így semmilyen kemikáliát vagy műanyagot nem tartalmaz.
Ananászból táska a fenntarthatóság jegyében! - Greendex
Ez az "ananászbőr" teljesen fenntartható, és forradalmasíthatja a bőripart. Az anyag színezhető is, akár olyan természetes színanyagokkal is, melyeket répából, teából vagy kávézaccból vonnak ki. Más természetes alapú bőralternatívákkal szemben az is az ananász mellett szól, hogy az ebből készült bőr 60-szor ellenállóbb minden eddigi próbálkozásnál.
 
A szakemberek most azon dolgoznak, hogy az anyag érzetét is közelebb hozzák az igazi bőr érzetéhez.
 
Forrás: firstclass.hu
Indexkép: Shutterstock
 

Kapcsolódó cikkek

Gulyás Gergely bejelentette: újra drágulni fog a gáz, erre készüljön a magyar lakosság

2023. március 09. 13:52
Elhúzódik a háború, ez pedig újabb emelkedést fog hozni a gázárakban - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. Az infláció csökkenése reménykeltő, és továbbra is dolgoznak azon, hogy az év végére egyszámjegyű legyen az áremelkedés, számolt be a Pénzcentrum. 
 
Estébe nyúló ülést tartott tegnap a kormány - ezzel kezdte a mai kormányinfót Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely. A kormány továbbra is elhúzódó háborúra számít, annak minden negatív gazdaságpolitikai következményével.

Hogyan módosult a kárenyhítéssel kapcsolatos rendelet?

2023. augusztus 08. 18:21
Megjelent a kárenyhítésre vonatozó rendelet módosítása (31/2023. (VII. 14.) AM rendelet), amelynek részleteire az Államkincstár hívta fel a gazdák figyelmét.