Hódmezővásárhelyi talajszelvény lett az Év Talaja

2023. december 06. 15:16
Idén a Magyarország Talaja címet a hódmezővásárhelyi talajszelvény kapta a Magyar Talajtani Társaság által szervezett közönségszavazás alapján – jelentette be Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kedden, az Év Talaja 2023 szakmai konferencián.
 
Hódmezővásárhelyi talajszelvény lett az Év Talaja
Feldman Zsolt elmondta, hogy az ENSZ kezdeményezésére 2013 óta ünneplik a világnapját a talajnak, amelynek fontosságára, védelmére szükséges ráirányítani a figyelmet. Ugyanis a világ élelmiszereinek 95 százalékát, közvetlen vagy közvetlen úton, a talaj szolgáltatja, de az egészséges környezet, a tiszta víz sem képzelhető el a talajok által biztosított „szolgáltatás” nélkül.
 
2023-tól több, a gazdálkodást érintő, talajok védelmét szolgáló kötelező előírás lépett életbe és az Agrár-ökológiai Programban további arra ösztönző támogatást építettek be, ami jelentős változást hoz a talajainkat érintő gazdálkodási gyakorlatban – jelezte az államtitkár. A nagyobb lejtésű területeken a további talajeróziót gátló művelési előírások, a folyamatos talajtakarás fenntartásának ösztönzése vagy a forgatás nélküli talajművelés pénzügyi ösztönzővel történő elismerése mind ezt a szakmailag nagyon fontos célt kívánják a gazdálkodóknál elérni.
Hódmezővásárhelyi talajszelvény lett az Év Talaja
Juhász Anikó, a tárca helyettes államtitkára ismertette, Magyarország földterületének csaknem 54 százaléka mezőgazdasági hasznosítás alatt áll, ezért különösen fontos az, hogy a termőföldre, a talajra mindannyian rendkívül fontos környezeti erőforrásként és egyben gazdasági tényezőként tekintsünk. Az új Közös Agrárpolitika számos – a talajt is kiemelten érintő – fenntarthatósági szempontot fogalmaz meg, a szakpolitika célja pedig a célok és intézkedések összehangolása.
Szegedi Tudományegyetem | A hódmezővásárhelyi talajszelvény lett az Év  Talaja
Idén is folyatódott az Agrárminisztérium és a Magyar Talajtani Társaság (MTT) együttműködésében tavaly indult kezdeményezés, melynek során megválasztották az Év Talaját. Az MTT felhívására összesen kilenc pályázat érkezett, a nyertesről a nagyközönség szavazatai alapján döntöttek. A győztes a hódmezővásárhelyi talajszelvény lett, ami az idei, XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Hód-Mezőgazda Tanösvényének talajszelvénye.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Brüsszelnek tovább kell csökkentenie a gazdák adminisztrációs terheit

2024. február 27. 15:09
Magyarország összesen 45 javaslatot fogalmazott meg az EU belga elnökségének a gazdálkodók adminisztratív terheinek, a szigorú előírások továbbá az ellenőrzések csökkentése érdekében - jelentette ki hétfőn Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Brüsszelben.
 

Most kell megmetszened az egrest! Nehogy kihagyd!

2024. február 19. 16:50
Az egres akkor terem bőségesen, ha nem feledkezünk meg a téli metszéséről! Most még időben vagyunk!
 
Télen már várjuk a tavaszt, hogy végre kimehessünk a kertbe, de azért azzal is tisztában vagyunk, hogy rengeteg feladat hárul majd ránk akkor. Azonban vannak olyan feladatok, amelyeket még ilyenkor, a tél végén kell elvégezni. Ha tél, akkor pedig metszés. Persze nem minden növényt szabad ilyenkor metszeni, azonban például az egres is azok közé tartozik, amelyeket feltétlenül érdemes. A téli metszés ugyanis bővebb termést eredményez. Így hát csak akkor hagyjuk el, ha nem szeretjük az egrest.