Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

2020. augusztus 12. 08:17
FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.
Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

A Het Financieele Dagblad újságban megjelent beszámoló szerint a holland multinacionális tejtermelő szövetkezet az állatok számának csökkenésére számít a holland piacon. Az elkövetkező tíz évben a tejelő tehenek száma kb. tíz százalékkal lesz kevesebb, azonban a nemzeti tej termelés nem csökkenhet, itt állandó szint várható.

A holland tejtermelők számának drasztikus visszaesése többek között a vezetők kiöregedése, a gazdaságok utódlásának hiánya, illetve a más iparágakhoz viszonyított rossz jövőbeli kilátások miatt mehetett végbe. Emellett a viszonylag alacsony jövedelemhez társuló magas beruházási költségek sem kecsegtetőek a fiatalabb holland generáció számára.

 

 
 
Annak érdekében, hogy a megmaradt holland gazdák fenn tudják tartani az országban termelt tej mennyiségét, nagyobb termelési intenzitásra lesz szükségük. Ezzel azonban a gazdálkodók munkája is jelentős mértékben emelkedik majd.

 

Hein Schumacher, a FrieslandCampina ügyvezető igazgatója szerint

az intenzívebb termelés ellenére is lehetséges, hogy a jövőben kisebb ökológiai lábnyommal gazdálkodjanak, amelyben például a jobb takarmány-felhasználás vagy a megújuló energiák alkalmazása segíthet.

Frans Keurentjes, a FrieslandCampina vezérigazgatója elmondta, hogy Hollandiában már elérték a hektáronkénti 18 000 kg tej kibocsátását, amellyel az ország Európa élvonalába tartozik a tejtermelés vonatkozásában. Hozzátette, hogy a tejtermelés növekedése egyre inkább a legjobb talajú régiókra jellemző. Az növekvő földterület-verseny megakadályozza a kedvezőtlenebb talajokra való áttérést és a hektáronkénti tejtermelés fokozását követeli meg. Ebből adódóan a magasabb tejmennyiséget nem a több állat tartása, hanem az innováció révén érhetik el.

Forrás: 
agrarheute.com
 
magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Megvan, miért esznek kevés halat a magyarok: meglepő oka van a húzódozásnak

2020. október 26. 09:21
Bár túlnyomó többségében ismerik a heti egyszeri halfogyasztás ajánlását, mégis jóval ritkábban esznek halat a magyarok egy friss felmérés szerint. A szakemberek szerint a hal ízének élvezete mellett azt is meg kell tanulni, hogy milyen sokféle módon süthető, főzhető belőle étel.

90 éves a Medve Sajt

2020. március 05. 08:45
1925-ben Magyarországra is elhozta a világújdonságnak számító, úgynevezett dobozsajtot Stauffer Frigyes sajtkészítő mester. A kezdeti sikerek után a csomagolásra rákerült a készítő szülőhazájának címerállata, a svájci Bern kantonjának medvéje és így, 1930-ban megszületett a minőségi nagylyukú sajtból készülő Medve sajt. Pár évvel később már Európa és Amerika számos országába exportálták a terméket egészen az államosításig, ami teljesen újraírta annak történetét. A megszületésének 90-ik évfordulójára újra a régi, ikonikus külsőjét kapja vissza az egyik legsikeresebb magyar termék, a Medve sajt.