Hőségpénz a GYSEV dolgozóknak is

2024. augusztus 28. 15:43
A LIGA Szakszervezetek 2024. augusztus 27-én vette kézhez Bartal Tamás helyettes államtitkár levelét, amely szerint a miniszter, korábbi döntését felülbírálva,  a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút munkavállalói részére is engedélyezte a hőségpénz kifizetését. A GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezetének és a LIGA Szakszervezetek írásbeli megkeresését követően Vincze Róbert, a GYDSZSZ elnöke mindezt sikerként értékelte.
Hőségpénz a GYSEV dolgozóknak is
Július végén Lázár János építési és közlekedési miniszter, a munkavállalók hőségben végzett munkájuk elismeréseként a mozdony- és buszvezetők, a jegyvizsgálók, a pályamunkások, a forgalmisták, a karbantartók és a szerelők, a MÁV csoport fizikai munkát végző munkatársai számára nettó 200 ezer forintnyi fizetés-kiegészítést ajánlott fel az augusztusi bérük mellé.
 
GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezete azután fordult a miniszterhez, hogy megtudta, a tárca 2024. augusztus 5-i levelében nem engedélyezte a a hőségpénz kifizetését a GYSEV munkavállalói részére - bár azt a MÁV-VOLÁN csoport munkavállalói megkapták. "Augusztus 6-án elküldött levelünkben fordultunk az illetékesekhez", számol be a történésekről Vincze Róbert, "megírtuk, hogy érthetetlen és elfogadhatatlan ez az intézkedés. Megírtuk, azért fordulunk a miniszterhez, mert az Mt. 272 paragrafusának 6. bekezdése szerint a szakszervezet joga, hogy a munkavállalókat a munkáltatóval vagy ennek érdekképviseleti szervezetével szemben anyagi, szociális, valamint élet és munkakörülményeket érintő jogaikkal és kötelezettségeivel kapcsolatban képviselje. Megírtuk azt is, hogy az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartania a minisztériumnak, hiszen a GYSEV dolgozóinak is pontosan abban a melegben kell dolgozniuk, mint a MÁV-os kollégáknak".
 
A GYDSZSZ kérését támogatta 2024. augusztus 8-án a LIGA Szakszervezetek is. Az országos konföderáció levélben fordult Lázár János építési és közlekedési miniszterhez üdvözölve a miniszter döntését, amellyel, mint a tulajdonosi jogok gyakorlója a MÁV-Volán Csoport több, mint 33 ezer munkavállalója részére egyszeri nettó 200 000 forint SZÉP-kártyára való kifizetését rendelte el az érintett munkavállalóknak a nagy nyári hőhullám idején, extrém körülmények között végzett kitartó és odaadó munkájuk elismeréseképpen. Ugyanakkor a GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezete ezirányú kezdeményezését támogatva kérte, hogy a miniszter fontolja meg annak lehetőségét, hogy a GYSEV Zrt érintett munkavállalói a MÁV-Volán Csoport dolgozóihoz hasonló mértékű juttatásban részesüljenek a szélsőséges körülmények között végzett áldozatos munkájuk elismeréseként.
 
A LIGA Szakszervezetek 2024. augusztus 27-én vette kézhez Bartal Tamás helyettes államtitkár levelét, amely szerint a miniszter engedélyezte a hőségpénz kifizetését a GYSEV munkavállalói részére is. "Mindez elképzelhetetlen lett volna a szakszervezeti fellépés nélkül", erősítette meg Vincze Róbert. Arra a kérdésre, hogy a munkavállalók ebből mikor látnak pénzt a zsebükben, a szakszervezeti vezető elmondta, augusztus 30-án tisztázzák a munkáltatóval, hogy pontosan melyik munkakörök az érintettek, és véleménye szerint a munkáltató szeptember első hetében már utalhatja a hőségpénz összegét.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Aktív időskor

2024. február 20. 16:18
2024. február 20-án  ülést tarott a LIGA Szakszervezetek Nyugdíjas Bizottsága, ahol a résztvevők a közelgő nyugdíjaskonferencia a nyugdíjkörképről és az aktív időskorról szóló témaköreit, valamint az esemény szervezésének gyakorlati kérdéseit tekintették át. 
 

Tisztítószer szennyvízből? Egy magyar kutatócsapat eredményeivel lehetséges

2024. július 15. 15:43
Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett.