Így alakulnak át a közlekedési tarifák márciustól

2024. január 10. 15:46
2024 március elsejétől új rendszer váltja fel a MÁV-nál és a Volánnál az eddigi kedvezményrendszert. Az új rendszerben nem lesz szükség igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy külön fényképes igazolványokra, minden 14 év alatti és a 65 év feletti utas díjmentesen, minden a 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. 
Így alakulnak át a közlekedési tarifák márciustól
A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett márciustól csak kettő marad, a vármegye- és országbérlet, a kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett közel 20 kedvezménytípus lesz, foglalta össze a legfontosabb változásokat a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
Bérletreform
A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett csak 2 marad.
 
A változásokat Lázár János miniszter már kedd délelőtt bejelentette, erről itt számoltunk be:
 
Lázár János: az ország- és vármegyebérleteken kívül minden más bérlet megszűnik
Az országbérletek esetén megszűnnek a még érvényes adminisztratív korlátozások: március elsejétől az országbérlettel lehetőség lesz az első és prémium osztályra történő kiegészítő jegy megváltására is. A vármegyebérleteknél marad a korlátozás: ezek InterCity vonatokon továbbra sem lesznek használhatók.
 
A kedvezményes vármegye- és országbérletek változatlan feltételekkel maradnak igénybe vehetők – elsősorban a hazai diákigazolványok birtokában, de a jogosultak köre kiegészül az ellátottak utazási utalványával rendelkezőkkel is.
 
A VÁRMEGYE- ÉS ORSZÁGBÉRLETEKEN KÍVÜL MINDEN MÁS BÉRLETTÍPUS MEGSZŰNIK, ÍGY AZ EGYES SZOLGÁLTATÓK VISZONYLATRA SZÓLÓ BÉRLETEI, A FÉLHAVI BÉRLETEK, A HÉV-BÉRLETEK, A VOLÁNBUSZ KÖRNYÉKI BÉRLETEI ÉS A TRAMTRAIN BÉRLETEK IS.
 
Új napijegyek a helyközi közlekedésben
A napi többszöri utazást tervezők számára bevezetik a Vármegye24 és a Magyarország24 napijegyeket, amelyek érvényessége 24 óra lesz.
 
A Vármegye24 a megegyező vármegyére szóló vármegyebérlet feltételei, a Magyarország24 az országbérlettel megegyező feltételek szerint használható fel 24 órán belül.
 
A Vármegye24 999 forintba, a Magyarország24 4999 forintba kerül. A napijegyekből további kedvezmény már nem vehető igénybe, mindkét termékből csak teljesárú változat lesz elérhető.
 
Díjmentes utazás
Az új tarifarendszer bevezetésétől díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik ma 90 százalékos kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben, de a helyi közlekedést már most is díjmentesen használhatják.
 
Nem kell menetjegyet váltania majd a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban részesülő, a fogyatékossági támogatásban részesülő, a fogyatékosságban szenvedő szociális otthoni gondozott, a gyógypedagógiai intézmények és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanuló honfitársainknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben.
 
Díjmentesen utazhatnak a Magyar igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők is.
 
Azok a nagycsaládosok is díjmentességben részesülnek a jövőben, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét. Ez a kedvezmény a szülő és a vele együtt utazó legalább 3 gyermek együttes utazására vonatkozik, a személyazonosság és a feltételek igazolására alkalmas okmányok felmutatásával.
 
Változatlanul díjmentesen utazhatnak a hadirokkantak és hadigondozottak, valamint a tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültkénti, menedékeskénti vagy oltalmazottkénti elismerésüket kérő és az ekként elismert személyek.
 
Közalkalmazottak, ellátottak kedvezménye
A közalkalmazottakat a jövőben korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető - mindössze regisztrációhoz kötött -  50 százalékos kedvezmény illeti meg.
 
Az ellátottak utazási utalványával rendelkezők korlátlan számú 50 százalékos kedvezményes utazásra, továbbá kedvezményes ország- és vármegyebérletek vásárlására válnak jogosulttá.
 
Kiegészítő vasúti tarifák
A helyjegyköteles vonatokra a helyjegyek másodosztályon a nem InterCity minőségű szolgáltatás esetén változatlanul 300 forintba, InterCity vonaton 990 forintba (az utazás napja előtt megváltva 650 forintba), 1. osztályon 1990 forintba, prémium osztályon 2990 forintba kerülnek majd.
 
A kutya és kerékpár szállítása bármilyen viszonylatban egységesen 500 forint lesz, a kísérő- és segítőkutyák szállítása továbbra is díjmentes.
 
Készpénzmentes fizetés
2024 nyarától a pénztári és fedélzeti készpénzes fizetés 200 forint adminisztrációs díjjal egészül ki, amennyiben bankkártyás fizetésre is lehetőség van, amely díjmentes lesz. Ennek bevezetése a buszos bankkártyás fizetés lehetőség kiépítésével párhuzamosan, nyártól több ütemben történik meg.
 
forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

MASZSZ: Kevés a 10 százalékos garantált bérminimum-emelés - A szövetség nem írja alá az alacsony béremelési megállapodást

2023. november 20. 16:31
Valóban politikai, csak éppen nem párt-, hanem szociálpolitikai oka van annak, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem írta a lá a jövő évi minimálbér- és garantált bérminimum-emelési megállapodást – reagált a MASZSZ elnöke Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter sajtóban megjelent állítására, miszerint a szövetség hátráltatta a tárgyalásokat, majd „nyilvánvalóan politikai okból” a megállapodást sem írja alá. 

Vége a tanársztrájknak, megemelik a pedagógusok fizetését Romániában

2023. június 12. 15:08
Romániában Júniustól havi 1300 lejjel (97 500 forint) emelik a tanárok bérét Romániában.
A romániai közoktatást május 22. óta megbénító általános sztrájk felfüggesztéséről adott ki közleményt hétfőn a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség.