Így oldották meg Lengyelországban az ukrán gabona miatti problémákat

2023. március 21. 11:51
Szigorú szabályozást hoztak.
 
A közelmúltban Henryk Kowalczyk lengyel és Mikola Szolszki ukrán agrárminiszter között személyes megbeszélésre került sor, amelyen megegyezés született az ukrán agrártermékek (elsősorban gabonafélék) ez évi lengyelországi tranzitszállításának feltételeiről – írja a topagrar.pl.
Így oldották meg Lengyelországban az ukrán gabona miatti problémákat
Az ukrán fél elfogadta a lengyeleknek azt a kikötését, miszerint a harmadik országokba irányuló ukrán termékek vasúton és közúton egyaránt, mindenféle ellenőrzés nélkül beléphetnek az országba, de szigorúan leplombált szállítóeszközön, és a fuvarokmányokon a kilépő lengyel határállomás pontos és egyértelmű megjelölésével.
 
A lengyel félnek ez a kikötése nem irányul az ukrán beszállítók ellen, csupán a lengyel takarmányok és élelmiszer alapok védelmét szolgálja, tekintettel arra, hogy a lengyel gazdák az elmúlt évben, a védelem hiánya miatt súlyos veszteségeket szenvedtek.
 
Amennyiben egy beszállító nem gondoskodik arról, hogy a tranzitáru elhagyja Lengyelországot, akkor büntetést köteles fizetni. A lengyel vámhatóságok a beléptetésnél kizárólag a megfelelően alátámasztott és szerződésekkel deklaráltan lengyelországi rendeltetésű termékeket ellenőrzik.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nyári hőség: kihívásokkal teli időszak az állattenyésztőknek

2024. július 17. 13:32
Az elmúlt napok forró időjárása próbára tesz embert és jószágot egyaránt. Egy ideje már nem a téli hideg, hanem a nyári kánikula okoz jóval több kiadást és hoz sajnos kevesebb bevételt az állattenyésztőknek.

Nem akarnak búzát termeszteni az amerikai gazdák?

2024. június 07. 12:45
56 millió hektárról 35,5 millió hektárra csökkent a vetésterület.
 
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) adatai szerint az USA-ban a búzatermesztő farmok száma 2002 óta mintegy 40 százalékkal (közel 170 ezerről 97 ezerre), a durumbúzát termesztő farmoké pedig mintegy 60 százalékkal csökkent.