Így pályázhatnak erdőgazdálkodók vissza nem térítendő támogatásra

2024. március 19. 15:59
A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 60,6 milliárd Ft.
 
Megjelent az "Erdő területeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések" (KAP-RD34-1-24) című pályázati felhívás – tudatta a Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága.
Így pályázhatnak erdőgazdálkodók vissza nem térítendő támogatásra
A pályázati felhívás értelmében támogatási kérelmet az az erdőgazdálkodó nyújthat be, aki az erdészeti hatóság által az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: Evt.) alapján jogerősen nyilvántartásba vett.
A felhívás keretében támogatás nyújtható:
 
  • a Natura 2000 irányelveket érvényre juttató jogszabályok végrehajtásával érintett, az Országos Erdőállomány Adattárban nyilvántartott erdőrészlet területén, valamint
  • a nem Natura 2000 besorolású, de a természet védelméről szóló 1996. évi LIII törvény (a továbbiakban: Tvt.) hatálya alá tartozó, az Országos Erdőállomány Adattárban nyilvántartott védett vagy fokozottan védett, az Evt. 7. § (1) bekezdés a)-d) pontjában foglalt természetességű erdőrészlet területén felmerülő többletköltségek és bevétel kiesés ellentételezése céljából.
A támogatási kérelmet 2024. évtől évente 2027. évig a tárgyévi egységes kérelem keretében, annak benyújtására nyitva álló időszakon belül lehet benyújtani.
 
A támogatás vissza nem térítendő, egységköltség alapú átalány támogatás.
 
A támogatási összegek az ország teljes területére erdő korcsoportonként és faállomány-csoportonként egységesen kerültek meghatározásra.
 
További részletek és információk itt olvashatók.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

2023. elején még pótolhatja a jogosult erdészeti szakszemélyzet az elmaradt kötelező kiegészítő képzésen való részvételét

2022. december 23. 18:06
Az NFK hirdetmény útján tájékoztatja a jogosult erdészeti szakszemélyzetet a 2022. őszére meghirdetett kötelező kiegészítő képzés pótlásáról, melyre a 2023. január 30. –február 8. közötti időszakban nyílik lehetőség.
 
A képzésre 2023. január 9-17. között lehet jelentkezni az NFK honlapján közzétett Jelentkezési Űrlapon.
 
A részletes feltételeket az NFK hirdetménye tartalmazza:

Korosbítás az ökológiai gazdálkodásban: mit jelent és mire jó?

2023. március 20. 09:48
Bennetek is felmerült már a kérdés, hogy a gazdaságotok/kertészetetek megérdemelné a biotanúsítványt?
 
Évek óta igazoltan a bioelvek szerint művelitek a területet, de még nem jelentkeztetek be az ellenőrzési rendszerbe, viszont nem várnátok meg, amíg lejár az átállási időszak? Ilyen és ehhez hasonló hezitálásokban segíthet dönteni a korosbítás lehetősége.
 
Korosbítás? Igen. Ez az átállási idő lerövidítését jelenti, melyet a rendelet kivételes esetekben lehetővé tesz.