Így védi a körte az egészségedet
2024. augusztus 03. 17:28
Segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
A körte kiváló forrása az élelmi rostoknak, antioxidánsoknak, ásványi anyagoknak és hasznos növényi vegyületeknek, jótékonyan hat a bélrendszer és a szív egészségére, sőt még a cukorbetegség ellen is védelmet nyújthat.
Kiváló rostforrás
A körte sok rostot tartalmaz, és már számos kutatás megállapította, hogy a magas rosttartalmú étrend védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. A körte antioxidáns-tartalma is magas, és ezek az antioxidánsok, például a procianidinek és a kvercetin, javíthatják a szív egészségével összefüggő vérmarkereket. A kvercetin, ami a körte héjában található flavonoid, egy kutatás szerint jelentősen csökkenti az össz- és az LDL-koleszterinszintet.
Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát
A rostfogyasztás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenti, továbbá a magas rosttartalmú étrend az emésztést is támogatja, ezért jó, ha tudod, hogy a napi ajánlott rostbevitel több mint 20 százalékát egy körte fedezni tudja.
De a körte azért is előnyös a vércukorszint szabályozása szempontjából, mert azon túl, hogy rostban gazdag, alacsony a glikémiás indexe, és magas az antocianintartalma, amelyek mindegyike megakadályozhatja a vércukorszint kiugrását, és segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Az élelmi rostok – a bélrendszer és a szív egészségének támogatása mellett – bizonyítottan segítik a cukorbetegek vércukorszintjének szabályozását azáltal, hogy lelassítják azt, hogy a szervezet milyen gyorsan szívja fel a szénhidrátokat és a cukrot.
Heti öt vagy több adag antociánban gazdag gyümölcs, például a piros körte fogyasztása remek módja lehet annak, hogy akár 23 százalékkal csökkentsük a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Egyetlen körte a napi ajánlott rostbevitel több mint 20 százalékát fedezni tudja – fotó: Shutterstock
Gyulladáscsökkentő hatású
A körtében lévő C-vitamin nagyon hasznos a szabad gyökök ellen, melyek krónikus betegségekhez vezethetnének. Azaz a körte és más, antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a rák, a cukorbetegség, a szívbetegségek, sőt az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát is, mint a demencia.
Megfelelő étrenddel a szervezetben lévő gyulladások is csökkenthetők. A körte gyulladáscsökkentő tulajdonságai elsősorban magas antioxidánstartalmának köszönhetők. A flavonoidok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek csökkentik például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.
A bélmikrobiom befolyásolja az emésztés egészségét, de hozzájárul az immunrendszer egészségéhez is. A prebiotikumok erre is jótékony hatással vannak, melyek a körtében is megtalálhatók. A prebiotikumok elősegítik az egészséges bélmikrobiom kialakulását, ami rendkívül fontos az emésztés és az általános egészség szempontjából.
Forrás: divany.hu
Kapcsolódó cikkek
Hogyan válasszuk ki a legjobb olívaolajat az egészségünk érdekében?
2024. április 15. 14:54
A betakarítás, a feldolgozás és a tárolás módjától is függ, hogy az olívaolaj mennyire egészséges.
Az olívaolajnak számos egészségügyi előnye van, például véd a demencia ellen, megőrzi a szív egészségét, és csökkenti a korai halálozás kockázatát. Az azonban, hogy az olaj mennyire lesz hasznos számunkra, sok mindentől függ – írja a divany.hu.
Ukrajna 2022-ben rekord mennyiségű fagyasztott málnát exportált
2023. február 13. 10:19
Húsz százalékkal haladta meg az előző évi mennyiséget.
Ukrajna 2022-ben, a háborús pusztítások, a súlyos munkaerő hiány és logisztikai akadályok ellenére rekord mennyiségű (mintegy 40.000 tonna) fagyasztott málnát értékesített külföldre, ami 20 százalékkal meghaladta az előző évi mennyiséget – olvashatjuk a freshplaza.com hírportálon.