Ipsos: lesújtó a magyarok véleménye az oktatási rendszerről

2023. szeptember 05. 13:40
A magyar felnőttkorú lakosság elégedetlen az ország oktátási rendszerének jelenlegi formájával, az oktatás minőségével – derült ki az Ipsos Global felméréséből.
Ipsos: lesújtó a magyarok véleménye az oktatási rendszerről
Az Ipsos Global nemzetközi – 29 országos – kutatásának eredményei általánosságban azt mutatják, hogy a megkérdezettek 33 százaléka jónak, 36 százaléka rossznak gondolja országa oktatási rendszerét. A megkérdezettek 45 százaléka nem javasolná a tanári pályát, 43 százalék viszont igen.
 
A legpozitívabb ország Szingapúr, ahol négyből hárman (74 százalék) úgy vélik, jó az oktatási rendszer, közülük 27 százalék szerint nagyon jó. Írországban a válaszadók 63 százaléka, Ausztriában 57 százaléka elégedett. A spektrum másik végén Magyarország foglal helyet, legyen szó a tanárok megbecsültségéről, megfelelő erőforrásokról és felszerelésekről, vagy akár egyenlő esélyekről – és a helyzet csak romlott az elmúlt időszakban – olvasható.
 
Hazánkban a válaszadók csupán 8 százaléka elégedett az oktatással, 67 százaléka pedig rossznak minősíti azt. A lakosság 76 százaléka nem javasolná senkinek, hogy tanárnak álljon, 74 százalék szerint ugyanis a pedagógusok nincsenek eléggé megfizetve, csaknem ennyien pedig úgy látják, megbecsülve sincsenek (globális átlag: 46 és 49 százalék).
 
A felmérés részletei (angol nyelven) itt olvashatók.
 
forrás: infostart.hu
 

Kapcsolódó cikkek

5 ok, ami az édesburgonyafogyasztás mellett szól

2023. március 31. 11:56
A batáta ugyanolyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a burgonya, mindössze annyiban különbözik, hogy még több tápanyagot tartalmaz. De milyen előnyei is vannak az édesburgonyának?
Nincs még egy olyan sokoldalúan felhasználható zöldségféle, mint a burgonya. Akár főtt, pürésített, vagy sült krumpli formájában szeretjük, nincs hiány az elkészítési módokban. Az édesburgonya ugyanannyi féleképpen fogyasztható, mint a burgonya, de a táplálkozási előnyei kimagaslók.

Van eredménye a gazdák tiltakozásának: az EU a közös agrárpolitika felülvizsgálatát javasolja

2024. március 18. 16:36
A céljuk ezzel az uniós gazdálkodók támogatása lenne.
 
Az Európai Bizottság a közös agrárpolitika (KAP) stratégiai terveiről szóló rendelet egyes feltételeinek célzott felülvizsgálatát javasolja az uniós gazdálkodókra nehezedő adminisztratív terhek enyhítésére – közölte az uniós testület.