Iskolákba és óvodákba telepített ágyásokat a NAK és a PENNY

2023. június 13. 15:22
Magaságyásokat telepített nyolc-nyolc veszprémi általános iskolába és óvodába, valamint a nemesvámosi iskolába a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a PENNY-vel együttműködésben. A gyerekek ezáltal közelről ismerhetik meg a zöldségek, fűszernövények termesztésének folyamatát, a növénytermesztés örömét.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Penny-Market Kft.-vel (PENNY) együttműködésben telepített magaságyásokat 8-8 veszprémi általános iskolába és óvodába, valamint a nemesvámosi iskolába.
Iskolákba és óvodákba telepített ágyásokat a NAK és a PENNY
Az ágyásokba ősszel fűszernövényeket (kakukkfüvet, oregánót, zsályát, metélőhagymát, tárkonyt, levendulát, rozmaringot) és szamócát ültettek, tavasszal pedig metélő-petrezselyem-, sóska-, mángold-, tépősaláta-palánta, magvetéssel dughagyma, borsó és retek került.
A NAK a program ötletgazdájaként, koordinátoraként szakmai tanácsokkal is folyamatosan segíti az intézményekben a növények gondozását, esetleges további szaporítását.
 
„A NAK a mezőgazdaságot közelebb kívánja vinni a gyerekekhez is, így például a belvárosban vagy a lakótelepeken élők is közvetlen tapasztalatokat, élményeket szerezhetnek a növénytermesztéssel, kertészkedéssel kapcsolatban. Ezáltal nem csak a boltokban találkoznak a zöldségekkel, fűszernövényekkel, hanem nap mint nap érzékelhetik a növények fejlődését, megismerve azok gondozásának mikéntjét is.
 
Bízunk abban, hogy sokan megszeretik ezt a tevékenységet, és a jövőben, felnőttként ebbe az irányba orientálódnak.
De annak is örülünk, ha értékelni tudják majd a kertészek és a gazdák nehéz, ám szép munkáját.” – fogalmaz Győrffy Balázs, a NAK elnöke.
 
 
A PENNY számára évek óta kiemelt cél, hogy növelje a magyar termékek számát üzleteiben. Ennek köszönhetően a hazai termelőkkel és beszállítókkal is egyre szorosabb a kapcsolatuk. Ma már az árucikkek közel kétharmadát hazai beszállítók biztosítják, és több mint 500 sajátmárkás termékük viseli a Magyar Termék védjegyek egyikét. A PENNY elhivatott a társadalmi és környezeti felelősségvállalás iránt is, így örömmel támogatta a magaságyás-telepítési projektet. „A karcagi, az alsónémedi, valamint a veszprémi logisztikai központjaink által kiszolgált 229 üzletünkkel immár 27 éve hozzájárulunk a magyar gazdaság fejlődéséhez, így elengedhetetlen, hogy felhívjuk a figyelmet a hazai termelés fontosságára. Pont azért is álltunk támogatóként a NAK projektje mellé, mert már a legkisebb korosztálynál elkezdi a szemléletformáló edukációt. Ráadásul bárhol örömmel segítjük a helyi kezdeményezések, közösségek fejlődését, amit a veszprémi logisztikai központunk révén a város iránti kötődésünk még inkább erősít” – nyilatkozta a témában Mathias Mentrop, a PENNY magyarországi vezérigazgatója.
 
 
A program megvalósulását a veszprémi Mészi-Ker Kft., a várpalotai Gyermekmosoly Nagycsaládos Egyesület, valamint a budaörsi TisztaZöld Kft. is segítette. Az elültetett zöldségek nagy részét már május-júniusban, azaz még ebben a tanítási félévben „be lehet takarítani”, illetve az őszi „szüreti” időszakra is jut belőlük. A termények szakács szakkörön, délutáni foglalkozásokon, technikaórán egyaránt feldolgozásra kerülhetnek, a gyerekek akár salátákat, szendvicsfeltéteket is készíthetnek a megtermelt növényekből. A termesztés során egyúttal olyan módszereket is megismerhetnek, amelyeket akár az otthoni erkélyen, teraszon is tudnak kamatoztatni.
 
Forrás: NAK sajtóközlemény

Kapcsolódó cikkek

A világ 5 mágikus területe, ahol az emberek a leghosszabb ideig élnek

2023. április 05. 13:11
Vannak olyan régiók a világon, ahol az emberek elérik a leghosszabb élettartamot, mialatt a legegészségesebb életet élik. Ezeknek a térségeknek számos közös jellemzője van, többek között az, hogy elsősorban teljes értékű, növényi alapú és nem feldolgozott élelmiszereket fogyasztanak, rendszeresen végeznek alacsony intenzitású testmozgást, valamint közösségi és céltudatos életet élnek.
Gianni Pes és Michel Poulain kutatók fedezték fel az első ilyen területet, (melyet Kék Zónának neveznek), a koncepcióra pedig Dan Buettner épített, aki további régiókat azonosított, és kiterjedt kutatásokat végzett ezekről a közösségekről.

Az E.ON fizet annak az ügyfelének, aki képes rugalmas villamosenergia-felhasználásra

2023. április 17. 09:27
A rugalmasság kifizetődik! Az E.ON egy új szolgáltatást kínál az energiaegyensúly érdekében: rendelkezésre állási díjat fizet a rugalmas áramfelhasználásért cserébe.
 
Erre alkalmas hűtőházakat, nagy logisztikai központokat, nagy energiaigényű gyárakat von be önkéntes részvételük alapján fogyasztói szabályozás programjába az E.ON, melynek lényege, hogy az a létesítmény, amelyik vállalja, hogy meghatározott időszakokban kevesebb villamosenergiát használ, bevételre tehet szert.