Itt a bejelentés: újabb kínai autóipari cég hoz nagy üzletet Magyarországra

2023. november 21. 13:27
A Zhejiang Shuanghuan Driveline 39 milliárd forintos beruházást valósít meg Jászfényszaruban. A kínai járműipari vállalat elektromos autókhoz fog alkatrészeket gyártani és ehhez 450 új munkahelyet teremt a városban.
Itt a bejelentés: újabb kínai autóipari cég hoz nagy üzletet Magyarországra
A Zhejiang Shuanghuan Driveline kínai járműipari vállalat nagyjából 39 milliárd forintos beruházásának eredményeként 450 új munkahely jön létre Jászfényszarun – jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen. 
 
A tárcavezető arról számolt be, hogy a cég elektromos autókhoz fog alkatrészeket gyártani a városban, ez már a jövő év első negyedében megkezdődik, ezzel párhuzamosan pedig új üzemcsarnok építését is tervezik.
 
A mintegy 39 milliárd forintos beruházást az állam hétmilliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva 450 új munkahely létrehozásához.
 
Szijjártó Péter beszédében kiemelte, hogy a Zhejiang Shuanghuan Driveline piacvezető lesz Európában az elektromos autók motorjaihoz szükséges fogaskerekek és tengelyek gyártásában. 
 
Tehát itt van egy újabb kínai beszállító, amely a nagy nyugati vállalatokat, a Teslát, a Volvót és a Scaniát fogja ellátni. Mindebből látszik, mekkora butaságot beszélnek és mekkora károkat okozhatnak azok az európai politikusok, akik a kínai és az európai gazdaság szétválasztásának szükségességéről beszélnek – szögezte le. 
Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a következő időszakban azon országok lesznek sikeresek, amelyek megértik, hogy Kelet és Nyugat együttműködését erősíteni kell. 
 
Sorra dőlnek a magyar–kínai rekordok
Ennek kapcsán kitért arra is, hogy a magyar–kínai gazdasági együttműködés rekordjai évről évre dőlnek meg. Magyarország Kína első számú beruházási célpontja Közép-Európában, a kelet-ázsiai ország pedig idén már hazánk második legfőbb importforrása Németország után. Szerinte Magyarországé a kontinens legversenyképesebb beruházásösztönzési rendszere, és az is fontos, hogy a kormány képes ellenállni mindenfajta külső nyomásgyakorlásnak. 
 
„Soha nem fogjuk elfogadni azt, hogy valaki kívülről akarja nekünk megmondani, ide milyen beruházás jöhet, vagy milyen nem” – figyelmeztetett. 
 
Önök egészen biztosak lehetnek abban, hogy itt önöket semmifajta diszkrimináció nem fogja érni. Mi tisztelettel tekintünk minden, Kínából és bárhonnan máshonnan Magyarországra érkező beruházásra – üzente a kínai vállalatvezetőknek, kívánatosnak nevezve az újabb beruházásokat. 
 
„Ez az észszerű külpolitika és gazdaságpolitika teremti meg a lehetőségét annak, hogy Magyarország, a magyar gazdaság a rendkívül nehéz európai és globális körülmények közepette is képes növekedési pályán maradni” – fogalmazott. 
 
Magyarország a zöld átállás bajnoka lenne
A miniszter arra is emlékeztetett, hogy az Európai Unió politikai döntései nyomán 2035-től kizárólag elektromos autók kerülhetnek forgalomba a kontinensen azzal az indokkal, hogy csakis így lehetséges a zöld átállás. Hangsúlyozta, hogy a világ károsanyag-kibocsátásának 20 százalékát a közlekedés adja, és annak pedig mintegy 70 százalékát a közúti közlekedés, úgyhogy ez az érvelés „még akár igaz is lehet”. Ennek nyomás teljesen új irányba állt az európai gazdaság, és rendkívül éles ipari és beruházási verseny indult meg, amely meg fogja határozni, hogy mely országok lehetnek majd a szektor forradalmi átalakulásának bajnokai. 
 
A kérdés az, hogy hol alakulnak ki az európai zöld ipar következő központjai, és hol jönnek létre a jövő autógyárai és az ő beszállítóik. Magyar szempontból pedig úgy tehetjük fel ezt a kérdést, hogy vajon Magyarországon tíz év múlva is lesz-e autóipar – mondta. „Mivel mi erre a kérdésre igennel akarunk válaszolni, ezért úgy döntöttünk, hogy benevezünk abba a versenybe, hogy ki tudja a legtöbb elektromos autóipari beruházást magához vonzani” – tette hozzá. 
 
Végezetül üdvözölte, hogy hazánkban jelen van mindhárom nagy német prémium autómárka, valamint a világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül már öt is elkötelezte magát Magyarország mellett.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Támogatás diabétesszel foglalkozó civil szervezeteknek

2024. május 23. 14:22
Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek.

Napelemek: drasztikus változást jelentett be a szakminiszter

2023. augusztus 28. 12:39
Januártól megszűnik az éves szaldóelszámolás a házi napelemeseknél.
 
Lantos Csaba energiaügyi miniszter egy, a Tranzit Fesztiválon készült videóban jelentette be a napelemes rendszerek változásait. A videóból egyrészt kiderül, hogy a minisztérium szeptemberben teszi közzé, hogy a korlátozások után hol lehet újra napelemeket telepíteni az országban, és az is, hogy januártól nemcsak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba – írja az index.hu