Ízületi fájdalmaid vannak? Akkor ebből fogyassz sokat!

2024. július 17. 12:05
A bazsalikom figyel rá, hogy finomak legyenek az ételeid, és jó legyen az egészséged.
 
A bazsalikom nem véletlenül kapta a királyian illatozó nevet. Nem is lehetne jobban leírni, mi is jut eszünkbe először, amikor találkozunk a bazsalikommal, ezzel a finom és egészséges fűszer- és gyógynövénnyel. A bazsalikomot sok néven nevezhetjük. Lehet bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű vagy német bors.
Ízületi fájdalmaid vannak? Akkor ebből fogyassz sokat!
A bazsalikom története
A bazsalikom Dél-Ázsiából, Perzsiából és Afrikából került Európába. Mindig is nagyon kedvelt gyógynövény volt, amelyet jellegzetes illata és aromája tett igazán vonzóvá. Hazánkban a nagy levelű dél-európai, és a kisebb levelű afrikai típus a legkedveltebb.
 
A bazsalikom egynyári növény, melynek karószerű főgyökere számos oldalgyökérre ágazik. Szárának hossza, a levél alakja és színe alapján számos változatát különböztetjük meg. Virágzatának egy-egy örvében 6–8 virág nő, csészéje zöld, széle a sziromlevelekkel együtt enyhén szőrös. A bazsalikom illata nagyon kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, illóolajat, cseranyagot és szaponint tartalmaz.
 
A falvakban a lányok és a fiatal asszonyok, vagyis a menyecskék, ünnepnapokon egy szál bazsalikomot fogtak az imakönyv és a fehér keszkenő közé, és így mentek a templomba. De a legények sem maradtak le, hiszen egy szál rozmaringot tűztek a kalapjuk mellé, így ennek a két növénynek a csodás illata bejárta az egész templomot a mise alatt.
 
Ezért hasznos a bazsalikom
A bazsalikommal nem csupán őrölt formában érdemes találkozni. Sokkal erőteljesebb ízt ad ugyanis a bazsalikom, ha frissen szedjük le, és így kerül az ételekbe. Kiváló levesek, sültek, főzelékek, saláták és szószok ízesítéséhez, de tea is készíthető belőle. A főtt ételekhez érdemes a főzés utolsó perceiben hozzáadni, hogy tökéletes legyen az íze. Az eltett ecetes uborkát is ízesíthetjük vele.
Mozzarellás bazsalikomos paradicsom saláta | Krisztina Kubinyiné Kovács  receptje - Cookpad receptek
 
De nem csak az íze kedvéért érdemes használni. Egyrészt afrodiziákumnak tartják, másrészt számos gyógyhatással bír. Javítja az étvágyat, jót tesz az emésztésnek, és még a köhögést is csillapítja. A kerti bazsalikom leveléből készült tea kitűnő gyomorrontás és étvágytalanság esetén, de segít bélrenyheség és puffadás ellen is. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata segíti a sebgyógyulást.
 
A bazsalikom fogyasztása nagyon hasznos lehet gyakori haspuffadás, kellemetlen hasfeszülés, felfúvódás, túlzott bélgázképződés vagy gyomorrontás ellen. Emellett csökkenti a gyomor és a belek gyulladásait, fertőtlenítő hatásával pedig segít kiirtani a kórokozókat, gyorsítani a gyógyulási folyamatokat. Rossz étvágy esetén szintén kiváló, de segít a sok idegeskedés, stressz okozta gyomorfájás, hasmenés esetében is.
 
Sőt, a bazsalikom levele adaptogén hatású növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek kiegyenlítik a kibillent szervek működését. Ahol túlműködés van, ott nyugtató hatásúak, ahol alulműködés van, ott serkentő hatásúak. Természetes idegnyugtatóként a könnyebb elalvást és az éjszakai zavartalan pihenést is elősegíti, sőt, jótékony hatású a szívműködésre, az erek állapotára, ráadásul még a stresszel járó szívpanaszokat is kezeli.
Gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, és egyszerű elkészíteni: ennyi  mindenre jó a bazsalikomtea - Életmód | Femina
 
A bazsalikom nagyon hatékony a felső légúti fertőzésekkel járó kellemetlen tünetek csökkentésében. Tisztítja a légutakat, csillapítja a hörgők gyulladását, csökkenti a köhögési ingert, elősegíti a váladék feloldását, gátolja a kórokozók elszaporodását.
 
Sok antioxidánst tartalmaz, amelyek megkötik és semlegesítik azokat az elszaporodó szabadgyököket a szervezetben, amelyek károsítanák a sejteket. A bazsalikom leveléből készült főzet elősegíti a bőr sérüléseinek regenerációját, fertőtleníti a sebeket, serkenti az új egészséges sejtek termelődését, és rovarcsípések, pattanások és mitesszerek ellen is eredményes.
 
A bazsalikom illóolajában erős gyulladásgátló hatású vegyületek is találhatók, ezért ízületi gyulladás, reumatikus panaszok esetén is ajánlott a fogyasztása.
 
A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik. A bazsalikom emellett csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A leveléből kinyert lé bőrgyulladásokra és rovarcsípésekre is kiváló, antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, és nehezen gyógyuló sebek esetében is szívesen alkalmazzák.
 
Mivel a bazsalikom íze szárítva nem olyan erős, akár le is fagyaszthatod, a teljesebb ízélmény elérésének érdekében. Rétegezd alufóliára, és így tedd a mélyhűtőbe, így akkorát törhetsz le belőle, amekkorára éppen szükséged van.
 
De nem csak a konyhában számíthatsz rá. A fürdővízbe téve frissítő hatást érhetsz el vele, levelei és virágai potpourrinak is kiválóak, a kerti sütögetések alkalmával pedig a szárát a tűzbe dobva messzire elűzheted a füstjével a szúnyogokat. Ha pedig a házban felakasztod, állítólag még a legyeket is távol fogja tartani.
 
A biokertészek is gyakran ültetnek bazsalikomot a zöldségek közé. A paradicsom szomszédságában például nagyon hasznos, hiszen erős illatával távol tartja a kártevőket. Körömvirággal párosítva remek rovarűző.
 
Legyen otthon is bazsalikomod
A bazsalikom nagyon kedveli a meleg, félárnyékos helyeket. A bazsalikom mediterrán fűszernövény, ezért minimum hat órán keresztül szüksége van a napsütésre. Minél kevesebb fény éri, annál alacsonyabb lesz a levelek illóolaj tartalma.
 
Homokos talajba szokták vetni, május környékén, de a január kitűnő alkalom arra, hogy palántázd. Ehhez 15-25 Celsius-fok közötti hőmérsékletet biztosíts neki. A csírázás 14-21 napig tart. Amikor a kis magoncok kikelés után elérik a két-három leveles állapotot, ültesd szét őket. A palántákat május elején 20–30 cm-es távolságra ültesd el.
 
A palánták nagyon hideg-érzékenyek, ezért fontos, hogy csak akkor kerüljenek ki, amikor már nem fenyegeti őket a fagy. A nagyobbacska növények dugványozhatók, és hajtásaik is gyökereztethetők. Ha a növény fejlődése közben néha visszacsípjük a csúcshajtást, akkor a bazsalikom bokorszerűen fog fejlődni.
 
A palántákat óvatosan emeld ki a cserépből, és áss számukra kétszer akkora ültetőgödröt, mint amekkora a cserép volt. A gödörbe szórj egy kevés komposztot, majd ültesd el a palántát olyan mélyre, mint amilyen mélyen a cserépben volt. Töltsd fel az ültetőgödröt virágfölddel és jó alaposan öntözd be a talajt a növény körül.
 
Különleges igényei nincsenek, így a legfontosabb, hogy kellőképp öntözd és óvd meg a gyomoktól. Szerencsére nem jellemzőek a bazsalikomra a betegségek, és a kártevők sem szívesen támadják meg, így igazi bio növény. A legtöbb illóolaj a virágzó hajtásokban található, így ezeket érdemes folyamatosan vágni.
bazsalikom
A bazsalikom még ízületi fájdalmak esetében is jó. Fotó: Shutterstock
 
De nem csak nyáron áll rendelkezésünkre, hiszen kitűnően tárolható. A kis csokrokba kötött hajtásokat árnyékos, szellős helyen akaszd fel, és hagyd megszáradni. Miután megszáradt, morzsold le a leveleit és tedd jól zárható edénybe. A szár virágos, leveles felső részét hasznosíthatod gyógyászati célokra. A bazsalikom júniustól szeptemberig virágzik, és a nyár második felétől nyíló virágok mellett már felhasználható mag is található.
 
A 30-50 cm magasra megnövő, élénkzöld színű bokor szereti a jó vízgazdálkodású, termékeny talajokat. Akár a virágágyást is szegélyezheted vele, de balkonládába is ültetheted. Nem csak illatos, finom és egészséges, de szép is.
 
A bazsalikomot minél jobban vágod és szeded, annál jobban tudod ezzel kitolni a virágzás idejét, és annál bokrosabb lesz a növény,. Tavasszal kéthetente, nyáron pedig hetente szedd a leveleit. A konyhában is tarthatod, cserépben, így mindig kéznél lesz ez a finom fűszernövény, ráadásul az otthonodat is kiválóan illatosítja. A szobanövényekhez használt tápoldatot a bazsalikom is nagyon kedveli.
Sokan termesztenek otthon bazsalikomot, de rosszul gondozzák: itt hibáznak
 
Többféle közül is válogathatsz
A bazsalikomból többféle is rendelkezésre áll. A zöld levelű bazsalikomok közül a Balconstar igazán kedvelt. Ez a növény 20-25 cm magas, és leginkább, nevéhez illően, a balkonládákban érzi jól magát. A Genoveser bazsalikomnak nagy méretű, sötétzöld levelei vannak, a Lemon pedig kellemes, citrom illatú változat, amely teának is kiváló.
 
A piros levelű bazsalikomok közül a Dark Opal közepes méretű, lila levelű bazsalikom, míg a Moulin Rouge sötétvörös, fényes leveleivel hódítja meg a fűszerbarátokat.
Ocimum basilicum - lila levelű bazsalikom | Florapont
Ocimum basilicum - lila levelű bazsalikom | Florapont
 
A bazsalikomra számíthatsz, ha finom ízekre, és egészségesebb életre vágysz.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ez a megbeszélés mindenkire jelentős hatással lesz

2023. május 17. 21:02
A Tej Terméktanács és a GVH egyeztet a nyers tej áráról.
 
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felülvizsgálja a nyers tej árát meghatározó árprognózis módszertanát – erről állapodtak meg a tejpiaci szakmaközi szervezet és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vezetői.
 
A versenyhivatal szerdai közleménye szerint a módosításra a GVH szakértői tettek javaslatot a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat megállapításai alapján.

Stratégiai ágazat az élelmiszeripar

2024. március 20. 16:03
Csak a kiváló alapanyagokat előállító mezőgazdaság és a fejlődő élelmiszeripar együttműködésével lehet jó minőségű élelmiszerekkel ellátni a lakosságot – közölte Nagy István agrárminiszter az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program oklevélátadó ünnepségén, kedden, Budapesten.