Január végétől újra drágább lesz a kenyér

2020. január 08. 08:44
Várhatóan 10-15 százalékkal többet kell fizetni a boltokban a pékárukért.

sütőipar legutóbb egy éve módosította árait, azóta viszont jelentősen drágultak az energiahordozók, és a felhasznált alapanyagok is. Ezen felül plusz költségekkel is számolnia kell az iparág szereplőinek: januártól emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, írta a Dehir.

Ahhoz, hogy mi versenyképesek maradjunk az egyéb ágazatokkal szemben, tavalyelőtt 20, tavaly 10 százalék feletti, az idén pedig 6-8 százalék közötti béremelést tervezünk. Ezt viszont nekünk a fogyasztói árba be kell építeni

– mondta a portálnak Fülep Zsolt, a Magyar Pékszövetség alelnöke, ami leegyszerűsítve annyit jelent, hogy drágább lesz a pékáru a boltokban.

Vissza a gyökerekhez: reneszánszát éli a kovászos kenyér
Egyre többen sütnek odahaza belőle, és több tucat kézműves pékség is kínálja az igazi mindennapi betevőt.

Egy tavaly augusztusban közzétett KSH adat szerint egy év alatt átlagosan 8,4 százalékkal drágult a kenyér Magyarországon. Most az tűnik biztosnak, hogy január végétől 10-15 százalékkal többet kell fizetni a boltokban a pékárukért.

A búzát válogatni kell, keresni azokat a búzákat, amelyek jó minőségűek és nem fertőzöttek. Ezeknek az ára magasabb lesz, tehát eleve hendikeppel indul az iparág

– nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt.  elnök-vezérigazgatója.

A szakember szerint január végétől várhatóan kilónként 3-5 forinttal drágul a liszt, később pedig a többi malomipari termék ára is emelkedik majd.

Kiemelt kép: Pixabay

 
sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Beköszöntött a medvehagymaszezon

2019. március 20. 07:53
A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Cikkünkben a medvehagymával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, elsősorban a gyűjtésére vonatkozó szabályokat foglaljuk össze.

Jelentős fejlesztések előtt a magyar élelmiszeripar

2022. május 10. 10:14
Az élelmiszeripar nemzetközi szinten is kimagaslóan innovatív ágazat, a hazai vállalkozások igyekeznek a fejlesztői attitűddel lépést tartani és újításaikkal megfelelni a jelenlegi fogyasztói igényeknek - emelte ki az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Dracar Kft.-nél tett látogatáson, Debrecenben.