Jogi úton támadná meg a Magyarországnak járó 10 milliárd euró kifizetését az Európai Parlament

2024. január 18. 15:22
Jogi lehetőséget keres az Európai Parlament a Magyarország számára elérhetővé tett 10,2 milliárd euró blokkolására. Az EP csütörtökön (ma, jan,.18.) fogadott el egy állásfoglalást, amely szerint az Európai Bizottság nem oldhatta volna fel a felzárkóztatási források egy részét, mivel állításuk szerint Magyarországon nem teljesültek maradéktalanul a jogállamisági elvárások.
Jogi úton támadná meg a Magyarországnak járó 10 milliárd euró kifizetését az Európai Parlament
Az Európai Parlament csütörtöki ülésén elfogadott egy állásfoglalást, amely tartalmazza, hogy a testület keresi a jogi lehetőségét annak, hogy megakadályozzák a Magyarországnak megszavazatott 10,2 milliárd euró kifizetését. Az EP 345 igen, 104 nem és 29 tartózkodó szavazattal fogadta el az állásfoglalást.
 
Az Európai Bizottság december 13-án döntött arról , hogy elfogadja a magyar kormány igazságügyi reformjait. A bizottság ekkor azt közölte, hogy Magyarország több ponton megfelel az Európai Unió elvárásainak, így a felzárkóztatási támogatások majdnem felét, 22-ből 10,2 milliárd eurót felold a magyar kormány számára.
 
Az Európai Parlament az állásfoglalásában azt szavazta meg, hogy a testület nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon megvalósultak azok a változások, amelyek az unió által elvárt jogállamiságnak megfelelnének, illetve a szuverenitásvédelmi törvény miatt az alapvető jogok eróziójától tartanak – erről az Európai Parlament oldalán írnak.
 
Az EP állásfoglalása szerint az Európai Bizottság nem teheti meg, hogy a tagállamokkal szembeni jogállamisági elvárások hiányos teljesülése esetén a forrásokat részlegesen felszabadítja. A képviselők azt szavazták meg, hogy a támogatási pénzeket minden elvárás maradéktalan teljesítésekor, egészben kell elérhetővé tenni, addig pedig egyetlen eurócent kifizetéséről sem lehet szó.
 
Az Európai Parlament szerint fennáll annak a lehetősége, hogy az Európai Bizottság megsérti az unió pénzügyi érdekeit, amikor feloldja a Magyarországnak járó források egy részét.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Boldog nőnapot kívánunk!

2024. március 08. 13:55
Boldog nőnapot kívánunk minden hölgynek! Eláruljuk, mi is a nemzetközi nőnap története.
 
Ma van a nemzetközi nőnap, amikor a hölgyeket ünnepeljük. Ilyenkor a hölgyek virágot, csokoládét, kedves szavakat kapnak elismerésképpen azért, amiért olyan sok szerepben helyt állnak az életben. Senki sem várja el, hogy mindezért virágot kapjon, de bizony nagyon jól tud esni, ha néha észreveszik, hogy a dolgok bizony nem maguktól működnek, és jelképesen, egy szál virággal mondanak köszönetet a hölgyeknek a hétköznapokért.

Ha sokat eszel belőle, csökkentheted az infarktus kockázatát! Ráadásul a kertedben is megterem!

2023. február 16. 14:04
A dió annyira hasznos, hogy érdemes diófát ültetni a kertbe! Megmutatjuk, mire ügyelj az ültetésnél és a diófa gondozásánál!
 
Manapság sajnos nehéz stresszmentes, egészséges életet élni. Azonban törekedni kell rá, hogy a körülményekhez képest is a lehető legtöbbet tegyük meg az egészségünkért. Az egészséges életmód pedig a táplálkozással kezdődik. Nem mindegy, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk, különösen napi rendszerességgel.