Jogszabályok érthetően

2017. július 26. 07:56
A Magyar Közlöny 2017. július 17. és július 23. között megjelent számaiban található, az agrárgazdálkodást érintő jogszabályok
A 29. heti összefoglalónkat itt olvashatja:

 

Magyar Közlöny 118. szám (2017.07.18.)

1. Az igazságügyi miniszter 9/2017. (VII. 18.) IM rendelete a cégbejegyzési eljárás és a cégnyilvántartás egyes kérdéseiről szóló 21/2006. (V. 18.) IM rendelet és a székhelyszolgáltatásról szóló 7/2017. (VI. 1.) IM rendelet módosításáról

Kihirdetés napja: 2017.07.18.
Hatályba lépés napja: 2017.07.19.

 

A cégbejegyzési eljárás és a cégnyilvántartás egyes kérdéseiről szóló 21/2006. (V. 18.) IM rendelet módosítása érintette a cégbejegyzési adatok változásának bejelentésére vonatkozó adatokat tartalmazó mellékletet.

A székhelyszolgáltatásról szóló 7/2017. (VI. 1.) IM rendelet módosítása új rendelkezésként iktatta a jogszabályba, miszerint ha a megbízott székhelyszolgáltató a rendeletben foglalt feltételeknek nem felel meg, székhelyszolgáltatást csak abban az esetben nyújthat, ha az ingatlan tulajdonosa a székhelyszolgáltatáshoz előzetes írásbeli hozzájárulását adta és az alábbi feltételek valamelyike teljesül:

a) a felek a számviteli törvény szerinti kapcsolt vállalkozások, jelentős tulajdoni részesedésű vállalkozások vagy egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozások, 
b) a megbízott a cég cégjegyzék adatai között mint kézbesítési megbízott van bejegyezve, vagy 
c) a felek között a székhelyszolgáltatáson túlmenően tartós könyvvezetési megbízási jogviszony is fennáll. 
E rendelkezéseket attól függetlenül kell alkalmazni, hogy azt üzletszerűen végzik-e.

A megbízott köteles gondoskodni a cégnek címzett postai küldemények székhelyen történő átvételéről és ennek tényéről egy munkanapon belül értesítenie kell a céget. E körben nincs helye olyan postai szolgáltatás igénybevételének, amely eredményeként a postai küldemény átvételére a székhelytől eltérő kézbesítési címen kerül sor.

A módosítás hatálybalépésekor már fennálló székhelyszolgáltatásra vonatkozó jogviszonyt a felek kötelesek legkésőbb 2018. június 30-ig az e rendeletben előírt feltételeknek megfelelően módosítani, és ha írásbeli szerződés korábban nem jött létre, a szerződést írásba foglalni.

A módosítás hatálybalépésekor már fennálló székhelyszolgáltatási szerződés, amely nem felel meg a rendeletben foglalt feltételeknek, 2018.július 1. napjával megszűnik.

Magyar Közlöny 119. szám (2017.07.19.)

1. A Kormány 1457/2017. (VII. 19.) Korm. határozata az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automataberendezések Automata Felügyeleti Egységgel történő ellátásához nyújtandó támogatáshoz szükséges többlet költségvetési forrás biztosításáról

Közzététel napja: 2017. 07.19.

 

Az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automataberendezések Automata Felügyeleti Egységgel történő ellátásához az automataberendezések üzemeltetői összesen 1,44 milliárd forint állami támogatásban részesülhetnek.

Budapest, 2017. július 24.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Kell adózni a gombaszedés után, de kevesebbet mint eddig

2016. március 30. 09:33
Idén egyszerűsödött a gyűjtött termények, például gombák, medvehagyma vagy éticsiga értékesítése utáni adózás és adminisztráció. A nem védett, tehát szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell, de idén a magánszemélyeknek – ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket – január elseje óta kevesebbet, mint korábban. A legnépszerűbb szabadon szedhető termények közé tartozik pl. medvehagyma, csipkebogyó, levendula, csalán és bodzavirág – írja a hirado.hu.

Ígéretes az orosz-magyar regionális gazdasági együttműködés

2017. február 08. 08:16
Magyarország számára ígéretes lehetőség az orosz-magyar regionális gazdasági együttműködés - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek Szmolenszk megyei látogatását követően.