Jön a szigor a magyar cukrászdákban
Már életbe léptek azok a szabályok, amelyek célja, hogy a gagyi élelmiszerek eltűnjenek a piacról. Elsőként a húsfélékre került sor, például a virslinél nőtt a kötelező hústartalom, majd a kenyereknél vezették be a korábbinál szigorúbb, egyben jobb minőségű termékeket célzó szabályozást.
Most a tortákon és süteményeken van a sor - közölte a Buksza kérdésére a Földművelésügyi Minisztérium. A Magyar Élelmiszerkönyvben az úgynevezett hagyományőrző cukrászipari termékekre vonatkozó szabályait módosítják, annak érdekében, hogy biztosítsák számos torta- és sütiféleség megfelelő minőségét.
A készülő rendelet a következő tortákra és sütikre vonatkozik majd:
- Dobostorta
- Esterházy-torta vagy -szelet
- Indiáner
- Rigó Jancsi
- Krémes
- Franciakrémes
Az új szabályozás az úgynevezett hagyományteremtő tortákra is kiterjed, mert a minisztérium szerint egyedi jellegüknél fogva gazdagítják és védik gasztronómiai értékeinket. A cél az új, kreatív és innovatív cukrászipari termékek magas minőségi szintjének megőrzése. Elsőként pedig az utóbbi években a "Magyarország tortái" címet viselő termékek kerülnek védelem alá:
- Madártejtorta (2007)
- Szatmári szilvatorta (2008)
- Pándi meggytorta (2009)
- Szilvagombóctorta (2010)
- Kecskeméti barackos kölestorta (2011)
- Szabolcsi almás máktorta (2012)
- Milotai mézes diótorta (2013),
- Somlói revolúció (2014)
- Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015)