Jön a szigor a magyar cukrászdákban

2016. október 11. 08:08
A virslik és kenyerek után a tortákat és a sütiket is megrendszabályozzák.

Már életbe léptek azok a szabályok, amelyek célja, hogy a gagyi élelmiszerek eltűnjenek a piacról. Elsőként a húsfélékre került sor, például a virslinél nőtt a kötelező hústartalom, majd a kenyereknél vezették be a korábbinál szigorúbb, egyben jobb minőségű termékeket célzó szabályozást.

 

Most a tortákon és süteményeken van a sor - közölte a Buksza kérdésére a Földművelésügyi Minisztérium. A Magyar Élelmiszerkönyvben az úgynevezett hagyományőrző cukrászipari termékekre vonatkozó szabályait módosítják, annak érdekében, hogy biztosítsák számos torta- és sütiféleség megfelelő minőségét.

A készülő rendelet a következő tortákra és sütikre vonatkozik majd:

  • Dobostorta
  • Esterházy-torta vagy -szelet
  • Indiáner
  • Rigó Jancsi
  • Krémes
  • Franciakrémes
MTI- Soós Lajos

Az új szabályozás az úgynevezett hagyományteremtő tortákra is kiterjed, mert a minisztérium szerint egyedi jellegüknél fogva gazdagítják és védik gasztronómiai értékeinket. A cél az új, kreatív és innovatív cukrászipari termékek magas minőségi szintjének megőrzése. Elsőként pedig az utóbbi években a "Magyarország tortái" címet viselő termékek kerülnek védelem alá:

  • Madártejtorta (2007)
  • Szatmári szilvatorta (2008)
  • Pándi meggytorta (2009)
  • Szilvagombóctorta (2010)
  • Kecskeméti barackos kölestorta (2011)
  • Szabolcsi almás máktorta (2012)
  • Milotai mézes diótorta (2013),
  • Somlói revolúció (2014)
  • Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015)
A minisztériumi válasz szerint a hagyományőrző cukrásztermékekre (dobostorta és társai) vonatkozó szabályozás uniós eljárása már folyamatban van, és várhatóan jövő február elején zárul. Ezt követően teszik közzé a rendeletet, amely a megjelenés után 30 nappal lép hatályba. Tehát, ha nem jön közbe semmi, a következő március 15-én már az szigorúbb szabályok szerint lehet majd például krémest vagy Esterházy-tortát enni.
 
A hagyományteremtő cukrásztermékeket (madártejtorta és társai) szabályozó rendelet folyamatban van, a Magyar Élelmiszerkönyv illetékes szakbizottsága október hónapban tárgyal róla.
 
A címlapképen a 2014-es országtorta, a Somlói revolúciót készítik a a budapesti Zila cukrászdában. Fotó: MTI - Mihádák Zoltán
napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Tovább mélyülnek az orosz-magyar agrárkapcsolatok

2016. október 06. 08:06
Az Oroszországi Föderáció mezőgazdasági miniszterhelyettesével, Jevgenyij Gromikoval tárgyalt Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes Tulában, kedden. Kétnapos oroszországi látogatása során Nagy István részt vett egy magyar premix üzem átadó ünnepségén, valamint ellátogatott az „Arany Ősz -2016” mezőgazdasági kiállítás megnyitójára.

Több munkabaleset

2017. február 22. 08:17
9,2 százalékkal több munkabaleset történt tavaly, mint a korábbi évben – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya 2017. február közepén nyilvánosságra hozott dokumentumából.