Július 1-től így kell bejelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. június 27. 21:02
Ezután a postára adott vagy e-papíron benyújtott fásításból tervezett fakitermelési bejelentések nem fogadhatóak el.
Július 1-től így kell bejelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket
2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.
 
A július 1-je után postára adott vagy e-papíron benyújtott fásításból tervezett fakitermelési bejelentések nem fogadhatóak el, ezért ezekben az esetekben a bejelentést meg kell ismételni a Nébih elektronikus felületén.
A bejelentőnek EUTR technikai azonosító számmal kell rendelkeznie – fotó: pixabay.com
 
A Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR, https://upr.nebih.gov.hu/login) keresztül a fásításból történő fakitermelés jogosultja rögzítheti a bejelentést. Ugyanitt – szükség esetén – kiválaszthatja az ellenjegyzést elvégző jogosult erdészeti szakszemélyzetet.
 
A fakitermelés jogosultja helyett természetesen meghatalmazott is eljárhat, azonban mindkét esetben érvényes, hogy a nyilatkozónak ügyfélkapuval kell rendelkeznie a bejelentés megtételéhez – írja a Nébih.
 
A július 1-jét követően postán vagy e-papíron beadott fakitermelési jelentések az elektronikus ügyintézésről szóló törvény alapján hatálytalannak minősülnek, azokat ismételten be kell nyújtani a Nébih elektronikus felületén.
 
Az érintettek további információkat találnak a folyamatosan frissülő, bővülő https://portal.nebih.gov.hu/fasitas aloldalon.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Gazdálkodási napló: fontos információk a könnyítésekről

2024. február 09. 16:09
 könnyítések ellenére mindenki próbálja meg a teljeskörűen rögzíteni a naplót – tanácsolja a NAK.
 
A 2024. február 1-jén megjelent „Könnyítések a Gazdálkodási Napló benyújtási folyamatában” AM közlemény kapcsán több kérdés is felmerült, ezekre válaszolt a nak.hu a tájékoztatójában.

Változik a föld elővásárlási joga

2023. december 11. 08:56
A földek vonatkozásában gyakorolható elővásárlási jognak a veszélyhelyzet ideje alatti különös szabályairól szóló rendelet módosította a helyi földművesek földszerzésére vonatkozó rendelkezéseket. Eszerint csak szántó, legelő (gyep), illetve rét művelési ágban nyilvántartott földrészlet vagy kizárólag ilyen, illetve ilyen mellett kivett művelési ágú alrészletet tartalmazó földrészlet megszerzése esetén nem gyakorolható az államot megillető elővásárlási jog.