Kajszibarack szakmai rendezvény Somogytúron

2023. július 28. 11:31
A kajszi piaci helyzete jó, a hazánkban jó minőségben megtermett kajszi szinte korlátlanul értékesíthető itthon és külföldön is – szögezte le cikkében a NAK.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megfogalmazása szerint emiatt sokan szívesen foglalkoznak ezzel a gyümölccsel, annak ellenére, hogy nem tartozik a könnyen termeszthető gyümölcsfajok közé.
Kajszibarack szakmai rendezvény Somogytúron
A kajszi hazánkban a termeszthetőség északi határán helyezkedik el, vagyis csak megfelelő termőhelyeken érdemes üzemi termesztésbe állítani.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Balaton-Ker-Tész közös szervezésében 2023. július 12-én megvalósult szakmai napon, Somogytúron újból előkerültek a kajszitermesztőket foglalkoztató kérdések.
 
Ezek közül a legfontosabb az volt: akkor most milyen fajtákat telepítsünk?
A fajtahasználat problémáival már nagyon régóta szembe kell nézni a termesztőknek, és az utóbbi időben ezek a problémák még inkább sokasodtak. A szakma különböző részterületeit művelő szakemberek találkozói jó alkalmat szolgáltatnak arra, hogy a legfontosabb kérdéseket megtárgyaljuk, és közösen próbáljunk megoldásokat találni a problémákra.
 
Dr. Szani Zsolt, a Nébih kajszi témafelelőse közelről látja a fajtaelismerés folyamatát.
 
Előadásából kiderült, hogy ma kb. 200 Európai Unióban oltalmazott kajszifajta van, amelyek a magyar gazdák számára is elérhetők, de ezeknek csak egy része alkalmas a mi viszonyaink közé.
 
Szentpéteri Tamás szaktanácsadó a nemzetközi fajtahasználat tendenciáit elemezve, a friss piacon jól értékesíthető, tetszetős küllemű fajták előretörését emelte ki. A szupermarket láncokba beszállítók áruvá készítő gépsorokon osztályozzák és csomagolják a kajszit, ehhez a gömb alakú, nem kiálló bibecsúcsú, szilárd húsú, egységes méretű fajták felelnek meg.
 
Dr. Szabó Zoltán, aki régóta foglalkozik a kajszi termesztésével és kutatásával is, a termésbiztonság megteremtésének fontosságát hangsúlyozta. A nemesítők egyre több vírusrezisztens fajtát állítanak elő, úgy véli, érdemes ezeket kipróbálni nálunk is.
 
A kajszitermesztés egyik fő nehézségét nálunk a fajták fagyérzékenyége okozza.
 
Erről szólt Dr. Szalay László szakmai napon megtartott előadása. A MATE (és jogelődjei) Gyümölcstermesztési Tanszékén jövőre lesz 30 éve, hogy a kajszifajták fagy- és télállóságának részletes vizsgálatát elkezdték, ami kétféle módszerrel történik.
 
Elmondta: egyrészt szabadföldi felvételezésekkel a természetes fagykárok után, másrészt mesterséges fagyasztásos kísérletekkel. A hosszú időn át végzett szabadföldi vizsgálatokkal jól el lehet különíteni a fajtákat fagytűrésük szerint.
 
A laboratóriumi kísérletek pedig arra jók, hogy a fagytűrőképesség változását is nyomon tudjuk követni.
Gara Miklós, a Boglár-Kert Kft. vezetője, a rendezvény házigazdája részletesen beszélt az itteni kajszi termesztési körzet kialakulásáról és mai helyzetéről. A kertlátogatás során pedig bemutatta az egyik ültetvényt és válaszolt a felmerülő szakmai kérdésekre. Karád és Somogytúr térségében, a Balaton déli partvidékén lévő dombokon gazdálkodnak.
 
A szakmai nap tanulsága, hogy tökéletes fajta nincs, mindegyiknek vannak kedvező és kedvezőtlen tulajdonságai.
 
A fajtaválasztás mindig kompromisszumot jelent, a lehető legtöbb információt összegyűjtve, helyben néhány évig kipróbálva érdemes belevágni egy-egy új fajta nagyobb arányú telepítésébe.
 
forrás: agrotrend.hu /NAK - Komma László

Kapcsolódó cikkek

UBM: Jelentősen növekedhet a Budapesti Értéktőzsde egyetlen agrárrészvényének likviditása

2023. június 09. 12:07
A UBM tulajdonosai 1,8 millió részvényt terveznek értékesíteni.
 
2023. június 9-ei értéknappal sikeresen lezajlott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetlen agráripari cége, az UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása, amelyről a piacvezető hazai takarmányalapanyag-kereskedő és takarmánygyártó cégcsoport április 5-ei közgyűlése döntött. Ezt a határozatot a cégcsoport közgyűlése a törzsrészvények forgalomképességének növelése érdekében hozta meg, a vállalat ugyanis a következő egy évben szeretné jelentősen bővíteni a tulajdonosi körébe tartozó intézményi és magánbefektetők körét.

A víz kincs a lábunk alatt. De mindig elég jut majd belőle?

2023. március 22. 12:02
A víz fontosságára nem csak a világnapján kellene odafigyelni.
 
A víz világnapja minden évben március 22-ére esik. A világnap célja, hogy tisztában legyünk a víz fontosságával és hogy milyen nagy veszélyben vannak a vízkészleteink. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és egy év múlva nyilvánították hivatalos világnappá.