Káoszt okozott a légi közlekedésben a Crowdstrike hibás frissítése

2024. július 19. 19:03
Ausztráliától az Egyesült Királyságig, Európától Alaszkáig jelentettek leállásokat és hibákat. A káosz a tőzsdére is hatással volt.
Káoszt okozott a légi közlekedésben a Crowdstrike hibás frissítése
Világszerte 1300 járat törléséhez és késéshez vezetett eddig egy hibás szoftverfrissítés. Mint ismert, egy világszintű informatikai probléma lépett fel, amely a repülőterek információs rendszereiben, a bankok szolgáltatásaiban és a különböző médiumok hálózatában okoz fennakadásokat.
 
A rendellenességet a Crowdstrike kiberbiztonsági cég szoftverfrissítése okozta, így a vállalat ügyfelei az érintettek. A patch világszerte káoszt hozott a légi közlekedésben: fennakadásokról számoltak be a bangkoki, a római, a barceloniai, a berlini és az amszterdami repülőtérről, valamint Törökországból, Hongkongból és Indiából is hasonló leállásokat jelentettek.
 
A jelenség Magyarországot sem kerülte el: Budapest Airport közölte, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a probléma 
  • a Eurowings, 
  • a Ryanair, 
  • a Turkish Airlines 
  • és a Wizz Air járatait érinti, 
több légitársaság az utasfelvétel manuális elvégzése mellett döntött. A káosz a tőzsdére is begyűrűzött: a Crowdstrike árfolyama több mint 9 százalékkal gyengült.
 
A légitársaságok kurzusát nem befolyásolta a gikszer, kurzusaik 1 százalék alatti mértékben csökkentek. A londoni börze hírszolgáltatása nem működött egy ideig, míg az Európai Energiatőzsdén kereskedési zavarok voltak. A Budapesti Értéktőzsde működését azonban nem érinti a világszerte tapasztalt leállás.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Összességében pozitív tapasztalatokkal zárult a strandbüfék ellenőrzése

2023. július 12. 14:01
Pozitív eredményekkel zárultak az idei évben kibővített nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során elvégzett strandbüfé-ellenőrzések. A közel két hónapig tartó ellenőrzés-sorozat első két hetében zajlottak a strandbüfé-ellenőrzések, melyek során országosan 241 létesítményt vizsgáltak meg a szakemberek. Ezek nagy része a jogszabályoknak megfelelően üzemel, az ellenőrök ugyanakkor hiányosságokat is találtak, jellemzően a higiénia területén– összegezte a tapasztalatokat dr. Felkai Beáta Olga, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Napelemparkkal fejlesztik a Mátraverebély-Szentkút zarándokhelyet

2023. február 14. 13:38
Év végére zárul Magyarország katolikus nemzeti kegyhelyének eddigi legnagyobb fejlesztése, amelyre a Magyar Turisztikai Ügynökségtől nyert közel 3,5 milliárd forintnyi támogatást.
2024-ben valódi családbarát hellyé válik a mátraverebély-szentkúti zarándokközpont. Két játszótérrel, egy beltéri játszószobával és egy multifunkcionális sportpályával bővülnek a gyerekek szabadidős lehetőségei.