Kezd befellegezni az olivaolajnak

2024. szeptember 02. 13:56
Spanyolországban, a világ legnagyobb olívaolaj-előállító országában a napraforgóolaj letaszította képletes trónjáról az olívaolajat. Mindez az emelkedő árak eredménye, ami arra kényszeríti a fogyasztókat, hogy olcsóbb helyettesítő termékekre váltsanak.
Kezd befellegezni az olivaolajnak
Spanyolország legnagyobb olívaolaj-palackozó szövetsége, az Anierac szerint a spanyolok 107 millió liter olívaolajat vásároltak 2024 első felében, szemben a 179 millió liter napraforgóolajjal. Az olívaolaj mennyiségi értékesítése 18 százalékkal esett vissza 2023 első félévéhez képest – közölte az Anierac.
 
 
A napraforgóolaj értékesítésének volumene 25 százalékkal nőtt tavaly a hivatalos adatok szerint.
 
Egy üveg napraforgóolaj literje átlagosan 1,86 euróba (735 forintba) került tavaly. Míg a drágább olívaolajok literje 6 eurónál (2370 forintnál) magasabb, ami 50 százalékkal több, mint 2022-ben.
A helyzetet mutatja, hogy a szupermarketekben az olíva- és napraforgóolajos palackokat lakattal és lánccal védve árusítják, hogy megakadályozzák a lopást.- forrás: magyarmezogazdasag.hu
 
Általában Spanyolország szállítja a világ olívaolajának mintegy 40 százalékát, de a tavaszi hőhullámok és az elhúzódó szárazság csökkentette az olívatermést az elmúlt két évben, és ennek következtében az olívaolaj ára rekordszintre emelkedett.
 
Elérhetetlen alapelem
A Földművelésügyi Minisztérium 2023-as élelmiszer-fogyasztási tendenciáiról szóló jelentése szerint mindez a mediterrán étrend alapelemét a szegényebb spanyolországi háztartások számára elérhetetlenné tette, amelyek olcsóbb napraforgóolajra váltanak – írja a magyarmezogazdasag.hu.
 
A jelentés szerint tavaly év végén főként a közép- és felső-középosztálybeli háztartásokban fogyasztottak még olívaolajat. Júniusban a spanyol kormány csökkentette az olívaolaj hozzáadottérték-adóját, hogy megfizethetőbbé tegye azt, még akkor is, ha az idén kissé enyhültek az árak.
 
forrás: economx.hu

Kapcsolódó cikkek

A Nestlé új technológiája csökkenti bizonyos összetevők természetes cukortartalmát

2023. augusztus 22. 17:54
A Nestlé olyan, különböző termékkategóriákban alkalmazható, sokoldalú és költséghatékony cukorcsökkentési technológiát vezetett be, amelynek a természetes cukortartalom-csökkentés mellett számos más előnyét is érdemes kiemelni. A technológia az összcukortartalom csökkentése mellett alacsony laktóztartalmú és sovány tej alapú termékek előállítására is használható.

Október 16-tól indul az első őszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2023. október 16. 14:21
Hagyományteremtő szándékkal idén először őszi szezonális ellenőrzés-sorozatot rendelt el dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár. A rendhagyó mustra, a Nébih koordinálásával, 2023. október 16. és október 29. között zajlik országszerte.